Αν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποιος ακριβώς χάνει;

Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Στο τελευταίο διάστημα φαίνεται να πληθαίνουν οι ειδήσεις που δείχνουν ως πιθανή την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως συμφέρει την Αγγλία μία τέτοια λύση, ή θα βγει χαμένη; και αν ναι, σε τι βαθμό;

Στο προηγούμενο διάστημα τόσο ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο κος Γιούνκερ αλλά και ο γερμανός υπουργός οικονομικών κος Σόιμπλε, με χωριστές παρεμβάσεις, είτε σε φιλικό ύφος (Ομπάμα) είτε κουνώντας τα χέρια απειλητικά (Σόιμπλε, Γιούνκερ), προέτρεψαν την “Γηραιά Αλβιώνα” να παραμείνει στην Ευρωπαική Ενωση, για το “καλό της”.

Όμως σήμερα, καθώς αποκαλύφθηκε δεύτερη δημοσκόπηση στη σειρά που δείχνει ότι το ενδεχόμενο Brexit, το ενδεχόμενο δηλαδή εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ως κυρίαρχο, οι μετοχές στο γερμανικό χρηματιστήριο γκρεμίστηκαν χάνοντας 2%, ενώ απώλειες είχαν και όλα τα χρηματιστήρια χωρών της ΕΕ! Μα, αν οι Βρετανοί είναι εκείνοι που θα χάσουν, τότε γιατί πέφτουν οι τιμές στις μετοχές των... “πανίσχυρων Γερμανών”; Φαίνεται ότι πέφτουν, διότι εκείνος που χάνει τα μέγιστα από μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, είναι το αφεντικό, η Γερμανία! Είναι αρκετά σαφές ότι η Ευρώπη, έτσι όπως την κατάντησε η Γερμανία, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο “Νταχάου”, ένα στρατόπεδο τιμωρίας και εκμετάλλευσης λαών από την γερμανική ηγεσία, με πρόσχημα την διατήρηση της “νομισματικής σταθερότητας” του ευρώ. Η ηγεμονία της Γερμανίας κλονίζεται από ενδεχόμενη έξοδο, και τα άμεσα, επεκτατικά, συμφέροντα της!

Επίσης, τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέλουν να επιβάλλουν τις δικές τους συμφωνίες στην ΕΕ, τύπου TTIP, και να χρησιμοποιήσουν την Αγγλία ως έδρα των εταιριών τους στην Ευρώπη, εξυπηρετούνται από παραμονή της Αγγλίας στην ΕΕ.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι η Αγγλία κερδίζει φεύγοντας! Η, αν μιλήσουμε σωστότερα, η Αγγλία, κερδίζει, με βεβαιότητα σε θέματα εθνικής ανεξαρτησίας, χάραξης της δικής της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, όχι όμως κάτι ξεκάθαρο με την έννοια του άμεσου οικονομικού οφέλους.

Έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ, θα δώσει δυνατό χτύπημα στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ίσως τόσο δυνατό που να δώσει αφορμή για έξοδο και άλλων χωρών, και διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την ξέραμε. Θα είναι νίκη των κρατών, των κοινωνιών εθνών! Καθώς το 50% του εμπορίου της Βρετανίας είναι με χώρες εκτός ΕΕ, η ΕΕ ίσως χάσει κάποιο μερίδιο αγοράς, ίσως και 1% των πωλήσεων , ίσως και 2%. Όμως ακόμη περισσότερο θα χάσει από πολιτική άποψη, την αναμφισβήτητη πολιτική και οικονομική ηγεμονία!

Ωστόσο,  έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ δεν οδηγεί σε ανάπτυξη!  Ιστορικά η ανάπτυξη βρίσκεται σε μεγάλα , οργανωμένα έθνη ή οικονομικές ενώσεις! Η αρχαία Αίγυπτος, κατόπιν το Περσικό κράτος, στη συνέχεια η Ελλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τέλος η Ρώμη είναι τα κράτη που είχαν την ταχύτερη ανάπτυξη στην εποχή τους! Οι Αυτοκρατορίες! Όχι τα Γαλατικά χωριά! Σε μεγάλες ζώνες όπου υπάρχει ελεύθερη ροή κεφαλαίων, υπηρεσιών, αγαθών, ανθρώπων, υπάρχει ιστορικά ταχύτερη ανάπτυξη! Ακόμη και αν, επομένως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε! Η Αγγλία είναι καλύτερα μέσα στην ΕΕ, από πλευράς ανάπτυξης, παρά έξω από αυτή! Η Αγγλία, είναι διπλά ωφελημένη και επειδή έχει δικό της νόμισμα, και δεν επηρεάζεται αρνητικά ούτε από την αλλοπρόσαλλη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ούτε από τους ωμούς εκβιασμούς των Γερμανών με πρόφαση το νόμισμα!

Ωφελείται όμως από την εμπορική, οικονομική και εμπορική συνεργασία σημαντικά! Το όφελος προσδιορίζεται από πολλές μελέτες σε 0,5% του ΑΕΠ ετησίως περίπου!  Γι αυτό, ενώ πράγματι οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί από ένα Brexit, θα χάσουν κάτι σημαντικό και οι Εγγλέζοι. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι τα τρία σημαντικότερα κόμματα της Αγγλίας, το Συντηρητικό, το Εργατικό κόμμα, και το Ελεύθερο Δημοκρατικό, στηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ.

 

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.