Γράφει ο Insider
Πως συνδέεται η συνταρακτική δήλωση που έκανε μέσω κύκλων η κα Ράικου, σύμφωνα με την οποία δέχθηκε από τον «Ρασπούτιν… διαρκείς παρεμβάσεις… κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, όταν εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή», να της υποδείξει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε 'άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν'», με τη δήλωση του κ. Κοτζιά σύμφωνα με την οποία «στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα»;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό αποκαλύπτει ότι η «επιχείρηση βρώμικη κάθαρση» του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δική της κάθε άλλο παρά καθαρή πτυχή και σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί σε αντίθεση με την εικόνα που επιχείρησε να δώσει ο κ. Κοτζιάς ήδη η δικαιοσύνη στέλνει πολλές από τις υποθέσεις αυτές στο αρχείο ή αποφασίζει ή εισηγείται την απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων με αμετάκλητα βουλεύματα ή προτάσεις των αρμόδιων εισαγγελέων, αποφαινόμενη ότι οι καταγγελίες ήταν ανυπόστατες και ότι ο κ. Κοτζιάς ταλαιπώρησε και εδίωξε πολλές δεκάδες διπλωματικούς και άλλους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ χωρίς κανέναν νόμιμο λόγο. Λέμε νόμιμο γιατί οι γνωρίζοντες τα συμβαίνοντα στο υπουργείο Εξωτερικών μιλούν για πλήθος ακατανόμαστων λόγων που συνδέονται με τις πρακτικές που χρησιμοποίησε ο πρώην ΥΠΕΞ για να δημιουργήσει ένα κλίμα αναξιοκρατίας, δουλικότητας και τρομοκρατίας που προφανώς εκτιμούν ότι θεωρούσε ότι τον διευκολύνει να προωθήσει τις προσωπικές ή πολιτικές επιλογές και επιδιώξεις του.
Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα εξουθένωσης των υπηρεσιακών αντιστάσεων στο ΥΠΕΞ αναφέρουν την χωρίς καμία υπηρεσιακή αντίδραση παραχώρηση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στην πλευρά των Σκοπίων, σε αντίθεση με την πολιτική δεκαετιών του υπουργείου, που πάντα μιλούσε για Σλαβομακεδόνες και ποτέ για σκέτους «Μακεδόνες» και την απόφαση επιλεκτικού αποχαρακτηρισμού συγκεκριμένων εγγράφων του «μακεδονικού φακέλου» για να χρησιμοποιηθούν εις βάρος της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Αναφέρουν ακόμα -αν και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί- και την πρόσφατη ανακοίνωση για την μισή επέκταση των χωρικών υδάτων (μόνο στο Ιόνιο), που όπως εύγλωττα εξήγησε ο κ. Βενιζέλος ρίχνει ποτάμια στον μύλο των τουρκικών ισχυρισμών περί ειδικών συνθηκών που επικρατούν από πλευράς διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, επί των οποίων εδράζεται και το τουρκικό casus belli για τα 12 μίλια.
Η προσωπική και υπηρεσιακή εξουθένωση εκατοντάδων υπαλλήλων με την αποστολή στον Εισαγγελέα «φακέλων» που αποδεικνύονται κενοί, ανυπόστατοι και συνεπώς συκοφαντικοί, σε συνδυασμό με την ανάδειξη από τον κ. Κοτζιά υπαλλήλων με μέτριους ή κακούς υπηρεσιακούς φακέλους και με βασικά προσόντα την προθυμότητά τους να λένε ναι σε όλα, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ασκήθηκε η «Good Diplomacy» του κ. Κοτζιά.
Πως συνδέονται όμως όλα αυτά με την υπόθεση «Ρασπούτιν» που καταγγέλλει η κα Ράικου; Η απάντηση βρίσκεται στις ίδιες τις διώξεις που ασκήθηκαν εις βάρος δεκάδων διπλωματικών και άλλων υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που απαλλάχθηκαν ή οι αρμόδιοι εισαγγελείς εισηγούνται να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία, πολλές από τις οποίες έγιναν τόσο βεβιασμένα και αυθαίρετα ώστε να έχουν παραβιαστεί με τρόπο εξόφθαλμο και αυταπόδεικτο τα στοιχειώδη δικαιώματά τους που προβλέπονται από τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Πρόκειται ακριβώς για διώξεις του τύπου «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν», όπως αυτές που καταγγέλλονται στην υπόθεση «Ρασπούτιν». Αυτός είναι ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της «επιχείρησης βρώμικη κάθαρση», και του υπουργείου Εξωτερικών επί εποχής Νίκου Κοτζιά. Οι γνωρίζοντες έχουν και άλλα ακόμα να πουν για τους συγκεκριμένες διασυνδέσεις εμπίστων υπαλλήλων του συστήματος Κοτζιά που μπαινόβγαιναν στα γραφεία των εισαγγελέων καθοδηγώντας χειρουργικά όχι μόνο γραπτά αλλά και προφορικά τις συγκεκριμένες διώξεις, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…