Σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι τα Πανεπιστήμια είναι χώροι εκκόλαψης πολιτικών στελεχών, συγκρότησης επαναστατικών συνειδήσεων και κτισίματος κομματικής καριέρας, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει καλά το ρόλο που διαδραματίζουν τα ΑΕΙ, στη διαμόρφωση των αυριανών ενεργών πολιτών, που θα στελεχώσουν τον χώρο της επιχειρηματικότητας και της πραγματικής οικονομίας.
Και η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα, στην κατεύθυνση της συνειδητοποίησης από τους φοιτητές, τους καθηγητές, αλλά και τους γονείς, ότι οι σπουδές δεν είναι πειράματα που συντελούνται μέσα σε ένα κλειστό δοκιμαστικό σωλήνα, παρέχοντας πτυχία, που ουδεμία σχέση έχουν με την επαγγελματική και οικονομική πραγματικότητα.
Αντίθετα, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες ώστε οι πανεπιστημιακές σπουδές να σχεδιάζονται πλέον σε μεγάλο βαθμό, σε συνάρτηση με τα δεδομένα της αγοράς και τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Και η αλήθεια είναι, ότι σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και τα μεγαλύτερα και πιο πρωτοποριακά πανεπιστήμια, αγκομαχούν στην προσπάθεια τους να ακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο των επιχειρήσεων, προσαρμόζοντας τα ακαδημαϊκά προγράμματα τους, πάνω στη αιχμή της καινοτομίας και της ψηφιακής πραγματικότητας.
Δεν είναι δε τυχαίο, ότι οι περισσότερες εταιρείες προσλαμβάνουν απόφοιτους πανεπιστημίων, τους οποίους μετεκπαιδεύουν οι ίδιες, σε μια προσπάθεια «να προσγειωθούν» οι νέοι εργαζόμενοι ταχύτερα στα νέα δεδομένα και «να απογειώσουν» ακόμα ταχύτερα τις ικανότητες τους, μέσα σε ένα δομημένο εργασιακό περιβάλλον.
Την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκαν δύο μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα σε δύο Πανεπιστήμια της χώρας, σε μια Ανεξάρτητη Αρχή και μια κορυφαία πολυεθνική εταιρεία. Δύο πρωτοβουλίες, που αξίζει να τις παρουσιάσουμε σαν φωτεινά παραδείγματα, που ελπίζουμε να κινητοποιήσουν και άλλες παρόμοιες συμφωνίες.
Το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αποτελεί τον ανεξάρτητο εθνικό φορέα που έχει σαν αρμοδιότητα την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των φορέων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, καθώς και την προστασία της επενδυτικής κοινότητας, «δένεται» με το τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τους φοιτητές που σπουδάζουν χρηματοοικονομικά.
Τι θα κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Θα μεταφέρει στους φοιτητές, τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία από τα δρώμενα των αγορών χρήματος και κεφαλαίων. Συμβάλλοντας έτσι στην πληρέστερη και ευρύτερη κατάρτιση τους, στον πραγματικό κόσμο των αγορών.
Τι θα κάνει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς; Θα επιτύχει με τον καλύτερο τρόπο τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με την εμπειρία και τεχνογνωσία των στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Το δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε ανάμεσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και την πολυεθνική εταιρεία παροχής συμβουλών και ψηφιακού μετασχηματισμού Accenture. O σκοπός της υπογραφής του μνημονίου είναι η διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά και η ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του χάσματος των δεξιοτήτων, που παρατηρείται στις μέρες μας.
Δηλαδή, η κίνηση αυτή έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, που είναι εμφανές στους αποφοίτους των ΑΕΙ, στη χώρα μας. Ένα κενό που δυσκολεύει την ένταξη των πτυχιούχων στον εργασιακό στίβο.
Τι θα προσφέρει η Accenture; Σύμφωνα με το μνημόνιο, θα υπάρχει πρόγραμμα πρακτικής άσκησης των φοιτητών στην εταιρεία, εκδηλώσεις που σχετίζονται με την καριέρα και τη δικτύωση των νέων πτυχιούχων, προγράμματα επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, κοινές μελέτες και έρευνες, καθώς και πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που προσφέρουν μια διαφορετική οπτική στην επιχειρηματική πραγματικότητα.
Τι θα προσφέρει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στους φοιτητές του; Ένα πρωτοποριακό κανάλι επαφής της ακαδημαϊκής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα. Και ένα ευρύ πεδίο διασύνδεσης της ακαδημαϊκής θεωρητικής γνώσης, με την εμπειρία εκατοντάδων έργων συμβουλευτικής και ψηφιακού μετασχηματισμού, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αυτά τα δύο μνημόνια, αποτελούν την ισχυρότερη απάντηση, σε όσους επιθυμούν και επιδιώκουν την καθήλωση των Πανεπιστημίων. Σε όσους δεν κατανοούν, ότι τα Πανεπιστήμια και η Πραγματική Οικονομία είναι ένα αλληλένδετο δίδυμο. Τα προαναφερθέντα μνημόνια, δίνουν παράλληλα την απάντηση που ζητάει η κοινωνία για το μέλλον των νέων ανθρώπων, για τις ευκαιρίες απασχόλησης και γιατί όχι, για την προσπάθεια ανάσχεσης του κύματος του brain drain.