Οι τελευταίοι μήνες έχουν καταδείξει πόσο έχει απωλέσει την αίγλη της, στο διεθνές σκηνικό, η Μεγάλη Βρετανία. Στο μείζον θέμα του Brexit, η όποια συμφωνία έχει «σκαλώσει» στην αλιεία η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 0,01% με 0,02% του ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας! Οι εργαζόμενοι στον τομέα της αλιείας δεν ξεπερνούν, σήμερα, τους 12 με 13 χιλιάδες.
Και όμως, η Ευρωπαϊκή ´Ενωση θέλει δικαιώματα αλιείας στα βρετανικά νερά για τα επόμενα 8 περίπου έτη ενώ, εμείς, προτάσσοντας υπερήφανα την ανεξαρτησία από τους Ευρωπαίους, τους δίνουμε δικαιώματα μόνο για 3 έτη!
Παράλληλα, η νέα μετάλλαξη της Covid-19, την οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μπόρις Τζόνσον, έδωσε «πάτημα» στην Γαλλία να κάνει την ζωή δύσκολη σε όσους «περνάνε» από εδώ στην Ευρώπη. Οι Βρετανοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η μετάλλαξη του ιού επιβαρύνει τον ρυθμό αναπαραγωγής της νόσου (R0) μεταξύ 0,39 και 0,93 μονάδες. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι σίγουρα απαιτούνται περισσότερο σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση της Covid-19. Παράλληλα, όμως, οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η μετάλλαξη του ιού δεν θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των υπό έγκριση εμβολίων. Μακάρι να έχουν δίκιο!
Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι, με υπευθυνότητα (κάτι το οποίο δεν συμβαίνει συχνά με την βρετανική κυβέρνηση!), ανακοινώσαμε/προειδοποιήσαμε για την μετάλλαξη του ιού και αμέσως οι Γάλλοι έσπευσαν να κλείσουν τα σύνορα. Έτσι το no-deal Brexit έλαβε χώρα, δέκα ημέρες πριν από την 1η Ιανουαρίου. Αυτά δεν θα συνέβαιναν εάν πρωθυπουργός ήταν ακόμα η Τερέζα Μέι ή, βέβαια, προσωπικότητες όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ. Κάτι που πιστοποιεί πως η Μεγάλη Βρετανία συρρικνώθηκε σε Μικρή και αδύναμη Βρετανία…
*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool