Αν ο Στάλιν αγαπούσε την κλασική μουσική μπορείς να το γράψεις σε κοινωνικό δίκτυο χωρίς να πρέπει να αναφέρεις ότι ήταν υπεύθυνος για τα γκουλάγκ; Το σκεφτόμουνα διαβάζοντας την ιστορία με το ανελέητο μπούλινγκ που υπέστη του ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι όταν ανέβασε στο twitter την φράση του Ούινστον Τσώρτσιλ ότι πρέπει να είμαστε μεγαλόψυχοι στην νίκη.
Το tweet του Κέλι ήταν «Ενας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της σύγχρονης ιστορίας, ο Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε «στην νίκη μεγαλοψυχία». Υποθέτω ότι αυτές οι μέρες έχουν περάσει». Αναφερόταν στην διαιρεμένη σήμερα Αμερική. Στις μέρες μας όμως που στα κοινωνικά δίκτυα θα βρεθεί κάποιος να παρεξηγηθεί όχι αν γράψεις την φράση πολιτικού αρχηγού αλλά μιγαδικό αριθμό η Οργισμένη Ταξιαρχία τουtwitter την έπεσε αμέσως στον Κέλι. «Χμμμ… Ο Τσώρτσιλ ξέχασε να κάνει αυτοκριτική στην απόφαση του να αγνοήσει τα δεινά στην Ινδία από τον λιμό στην πρωθυπουργία του που οδήγησε εκατομμύρια Ινδούς να πεθάνουν στους δρόμους ενώ έκλεβε το σιτάρι για να το δώσει στον βρετανικό στρατό».
«Με όλο τον σεβασμό αστροναύτη Κέλι ο Τσώρτσιλ δεν είναι ο μεγαλύτερος ηγέτης της σύγχρονης εποχής ιδιαίτερα όταν είναι υπεύθυνος για τον λιμό της Βεγγάλης του 1943. Πολλοί Δυτικοί δεν το ξέρουν. Θα έλεγα ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ρήτορες της σύγχρονης εποχής».
Οι αγανακτισμένοι εχθροί του Τσώρτσιλ αναφέρθηκαν επίσης στον ρατσισμό του Τσόρτσιλ. Ο οποίος είχε γράψει ότι στην περίπτωση των ιθαγενών της Αυστραλίας και της Αμερικής και τους δυτικοευρωπαίου, μια πιο ρωμαλέα ράτσα επιβλήθηκε σε μια πιο αδύνατη.
Εντρομος ο Σκοτ Κέλι ανέβασε tweet ζητώντας συγγνώμη. Ανέφερε ότι θα διάβαζε περισσότερα για τον Τσώρτσιλ. Τα εγκλήματα και τις ρατσιστικές του πεποιθήσεις. Προσέθετε ότι άλλωστε το νόημα του μηνύματος δεν ήταν ο Τσώρτσιλ αλλά ότι οι Αμερικάνοι πρέπει να μείνουν ενωμένοι.
Η Οργισμένη Ταξιαρχία του twitter δεν καταλαβαίνει όμως από τέτοια. Τώρα την πέφτανε στον Κέλι γιατί είχε αμφισβητήσει τον Τσώρτσιλ.
«Παρακαλώ να διαβάσεις μια καλή βιογραφία του Τσόρτσιλ πριν κάνεις αναφορές σε εγκλήματα και ρατσιστικές απόψεις. Δεν έκανε κανένα έγκλημα και οι απόψεις του για τις φυλές 100 χρόνια πριν δεν μπορούν να κριθούν σε σημερινές συνθήκες. Σοβινισμός γενεών» έλεγε ένα tweet. Ένα άλλο έγραφε «Δεν μπορούμε να κρίνουμε ιστορικές προσωπικότητες βασισμένοι σε ευαισθησίες του σήμερα, κανένας δεν θα έβγαινε αλώβητος. Φέρνοντας την ιστορία σε σημερινές προσλαμβάνουσες είναι άδικο στον χρόνο και τις συνθήκες που προϋπήρξαν».
Σε αυτό το σημείο ο Σκοτ Κέλι αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει τον μάταιο αγώνα. Είχε μάθει την μεγάλη αλήθεια του twitter. Στο twitter δεν ανεβάζεις τσιτάτα πολιτικών. Η Οργισμένη Ταξιαρχία ποτέ δεν ικανοποιείται. Και όσες περισσότερες συγγνώμες ζητάς τόσο περισσότερο θα εξοργίζεται.