Όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, η αντιπολίτευση είχε αντιδράσει με ιδιαίτερα υποτιμητικό τρόπο. Την παρομοίαζε με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με ένα μανιφέστο του νεοφιλελευθερισμού και την χαρακτήριζε ως συρραφή εισηγήσεων και εντολών των βιομηχάνων, του επιχειρηματικού κόσμου και του διεθνούς κεφαλαίου.
Ακόμα και το τμήμα της έκθεσης που αναφερόταν στις γυναίκες και στην ανάγκη της περαιτέρω ένταξης τους στην εργασία και στην απασχόληση, η αντιπολίτευση το προσπέρασε με εντελώς άκομψο τρόπο, θεωρώντας ότι ρίχνει στάχτη στα μάτια των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Παρ’ όλο που υποτίθεται, ότι η αριστερά θα έπρεπε να πρωτοστατεί για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.
Τι έγραφε η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη; Αναφερόταν στην ανάγκη για την δημιουργία συνθηκών, για την διευκόλυνση της πληρέστερης ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας και της αύξησης των αποδοχών τους, με αυστηρή εφαρμογή των νόμων κατά των διακρίσεων μεταξύ των φύλων. Ανάλυε ότι πρέπει να υπάρξουν δράσεις για την καταπολέμηση διακρίσεων κάθε μορφής. Υπογράμμιζε ότι το κράτος πρέπει να εστιάσει τη προσοχή του στην ανάπτυξη συστήματος προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με καθολική πρόσβαση από ηλικία 6 μηνών. Και παράλληλα να ενισχύσει το σύστημα φροντίδας των ηλικιωμένων.
Αλλά και στο τμήμα της έκθεσης, που γινόταν αναφορά στο ανθρώπινο κεφάλαιο, η διευκόλυνση της πληρέστερης ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας ήταν μια από τις βασικότερες προτάσεις μαζί με τη δημιουργία νέων προγραμμάτων και δομών κατάρτισης των εργαζόμενων και των ανέργων, με τις οργανωτικές παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες, με τη διεύρυνση και αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής και με την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για ενίσχυση της έρευνας αιχμής σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Και ενώ η εγχώρια αντιπολιτευτική αντιδραστικότητα και μιζέρια, αντιτάσσεται σε αυτές τις ουσιαστικές και προοδευτικές προτάσεις για τη θέση της γυναίκας, ολοένα και περισσότερα στοιχεία παρουσιάζονται για την υψηλή αποδοτικότητα των γυναικών σε όλους τους χώρους εργασίας.
Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg του 2020, τα επενδυτικά funds που διοικούνται από γυναίκες έχουν περίπου διπλάσιες αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια τους, από τα αντίστοιχα funds που τα διοικούν και τα διαχειρίζονται άνδρες. Το δείγμα της ανάλυσης των 943 funds από τη βάση δεδομένων του Bloomberg περιλάμβανε περίπου το 65% των κορυφαίων επενδυτικών funds, παγκοσμίως.
Ακόμα μεγαλύτερη απόκλιση εμφανίστηκε στα Macro Hedge Funds με επικεφαλής γυναίκες, τα οποία είχαν απόδοση 41% υψηλότερη σε σχέση με όσα διοικούνται από άνδρες. Αυτού του είδους τα funds επενδύουν τα κεφάλαια τους με γνώμονα της μακροοικονομικές συνθήκες και προοπτικές.
Πρόσφατη έρευνα της S&P Global Market Intelligence, αποδεικνύει ότι οι εταιρείες οι οποίες αναθέτουν τις ανώτατες διευθυντικές θέσεις σε γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη κερδοφορία και ότι οι μετοχές τους έχουν μεγαλύτερη ανοδική πορεία στο χρηματιστήριο. Οι επιχειρήσεις με γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους θεωρούνται από τους επενδυτές, περισσότερο ασφαλείς και επενδυτικά ελκυστικές.
Μεγαλύτερη είναι επίσης η κερδοφορία και των εταιρειών, που αναθέτουν τη θέση του οικονομικού διευθυντή (CFO) σε γυναίκες. Η έρευνα της S&P Global Market Intelligence, που αναλύει στατιστικά από το 2003 έως το 2020 τις εταιρείες που συμμετέχουν στον γνωστό χρηματιστηριακό δείκτη Russell 3000, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επιχειρήσεις με επικεφαλής γυναίκες εμφάνισαν κέρδη 1,8 τρισ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των εταιρειών του ιδίου κλάδoυ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι επιχειρήσεις που προωθούν την ισότητα στο διοικητικό τους συμβούλιο, παρουσιάζουν επίσης μεγαλύτερη κερδοφορία.
Σύμφωνα με έκθεση της McKinsey και της LeanIn, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας στις ΗΠΑ, ο αριθμός των επιχειρήσεων στις οποίες οι γυναίκες κατέχουν τρεις ή περισσότερες διευθυντικές θέσεις, αυξήθηκε από το 29%, στο 44%. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης της γυναικείας παρουσίας στις επιχειρήσεις, μόλις ένα στα πέντε ανώτατα διευθυντικά στελέχη, δηλαδή διευθύνοντες σύμβουλοι (CEO) και οικονομικοί διευθυντές (CFO), είναι γυναίκα. Αυτό οφείλεται στη δυσκολία προαγωγής των γυναικών, μολονότι διεκδικούν αύξηση μισθού ή προαγωγή με τον ίδιο τρόπο και την ίδια συχνότητα με τους άνδρες συναδέλφους τους.
Ακόμα και στις εταιρείες Μονόκερους, δηλαδή στα ψηφιακά startups που εισέρχονται στα χρηματιστήρια, σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τη Notion Capital, μόλις το 21% των τεχνολογικών εταιρειών B2B σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ απασχολούν γυναίκες σε κάποιο διοικητικό πόστο. Ωστόσο, οι γυναίκες αποτελούν το 34% του συνόλου του προσωπικού των εταιρειών αυτών.
Σε προχθεσινό του άρθρο ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτη της McKinsey για την Ελλάδα, η πλήρης ισοτιμία στην απασχόληση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, θα αύξαναν το ΑΕΠ κατά 25%. Και αυτό διότι τόσο το κράτος όσο και οι επιχειρήσεις ωφελούνται σημαντικά από την εξάλειψη των διακρίσεων, την εξασφάλιση των ίσων ευκαιριών και τη προώθηση της πλήρους αξιοκρατίας που οδηγεί σε αύξηση της αποδοτικότητας.
Εξάλλου είναι σημαντικό στα κέντρα λήψης αποφάσεων να μην συμμετέχουν μόνο άτομα του ίδιου φύλου, με κοινές αντιλήψεις, βιώματα και στερεότυπα. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων, προσφέρει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στην υιοθέτηση νέων σκέψεων και ποικίλων μοντέλων, ακριβώς λόγω των διαφορετικών καταβολών, εμπειριών που φέρνουν μαζί τους στο διοικητικό οικοσύστημα.
Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στη εργασία και η πολιτική των ίσων ευκαιριών, μπορεί στο μυαλό μας να είναι κυρίως θέμα δικαιοσύνης. Όμως τα πράγματα δείχνουν ότι είναι και προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης.
Ας σημειώσουμε, ότι εδώ στο Liberal είμαστε τυχεροί, διότι έχουμε τρεις πολύ σημαντικές γυναίκες να δίνουν τον δικό τους χρώμα και τη δική τους οπτική. Την Έλενα Γιατζόγλου ως Γενική Διευθύντρια, την Βίβιαν Ευθυμιοπούλου ως Σύμβουλο Έκδοσης και την Μαίρη Βενέτη, μια από τις κορυφαίες Ευρωπαίες χρηματιστηριακές αναλύτριες.