Η Τουρκία εξοργίστηκε από την ανυπακοή της ΕΝΙ και της ΤΟΤΑL σχετικά με τις επικείμενες έρευνες στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και για αυτό εκτοξεύει απειλές, δηλώνει στο liberal.gr ο καθηγητής, Άγγελος Συρίγος. Τονίζοντας πως επιχειρεί να επανέλθει στο προσκήνιο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των απειλών που εκτοξεύει προειδοποιεί ότι σε κάθε περίπτωση «οφείλουμε να προσέχουμε».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Τουρκία βλέπει πλέον ότι ο καιρός περνά οι εξελίξεις τρέχουν και αυτή δεν έχει καταφέρει να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό της δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα και για το λόγο αυτό απειλεί, προειδοποιεί και προβαίνει σε πρωτοφανείς και συντονισμένες απειλές
Ο κ. Συρίγος αναφέρει ακόμη ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί την νευρικότητα των Τούρκων «και να κάνουμε σαφές στους εταίρους μας ότι εμείς είμαστε το τείχος προστασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας» καθώς και ότι «αποτελούμε μαζί με την Κύπρο, ένα μελλοντικό κομμάτι των ενεργειακών αποθεμάτων της Ευρώπης»
Τέλος, με αφορμή την απειλή Τράμπ προς την Ευρώπη για απελευθέρωση των τζιχαντιστών στα σύνορά της σημειώνει ότι «ο Τραμπ και ο Ερντογάν είναι ηγέτες που λειτουργούν αρκετές φορές με το θυμικό. Δείγμα ενός λανθάνοντος ολοκληρωτισμού που δεν βοηθάει».
Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα
- Κύριε Συρίγο, για πρώτη φορά παρατηρήθηκε την χθεσινή μέρα, μία τόσο συντονισμένη έκφραση απειλών από την πλευρά της Τουρκίας.
Είναι γεγονός ότι ο σκληρός πυρήνας των 10 ατόμων γύρω από τον πρόεδρο Ερντογάν ενεργοποιήθηκε πλήρως. Σαφέστατα, δόθηκε εντολή να δοθεί ένα έντονα απειλητικό μήνυμα προς τα έξω, σε όλα τα επίπεδα της τουρκικής διπλωματίας.
- Τι είναι αυτό που προκάλεσε τόση οργή;
Το ότι δεν έπιασαν οι προηγούμενες απειλές. Η κυπριακή κυβέρνηση υπέγραψε θριαμβευτικά, με την ιταλική ΕΝΙ και την γαλλική ΤΟΤΑL, για την έναρξη ερευνών στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό, να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Και οι εταιρείες αυτές αγνόησαν τις απειλές της.
- Αισθάνθηκε δηλαδή ο ίδιος ο Ερντογάν πως οι Ευρωπαίοι δεν τον λαμβάνουν υπόψη τους;
Oύτως ή άλλως οι καθημερινοί λεονταρισμοί του δεν έχουν τον αντίκτυπο που εκείνος θα περίμενε. Πέρα από αυτό όμως, εδώ πρόκειται για ενεργειακά συμφέροντα τα οποία αυτή τη στιγμή – δεν ξέρουμε για το μέλλον- ταυτίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι με την Τουρκία.
Αναμφίβολα. Αλλά προς στιγμήν, ο μόνος που απορροφά τους κραδασμούς των απειλών Ερντογάν είμαστε εμείς και όχι οι Ευρωπαίοι…
Κοιτάξτε, αναφέρεστε σε μία προαιώνια έτσι κι αλλιώς, μοίρα της Ελλάδας, δεδομένης της γεωστρατηγικής της θέσης. Η οποία βεβαίως, δεν είναι πάντα αρνητική, με την προυπόθεση ότι η εξωτερική μας πολιτική είναι τέτοια που θα μετατρέπει την τουρκική προκλητικότητα σε εθνικό όφελος.
- Τι εννοείτε;
Eννοώ πως είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε την νευρικότητα των Τούρκων και να κάνουμε σαφές στους εταίρους μας ότι εμείς είμαστε το τείχος προστασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Όπως επίσης ότι αποτελούμε μαζί με την Κύπρο, ένα μελλοντικό κομμάτι των ενεργειακών αποθεμάτων της Ευρώπης.
- Αναφέρεστε στις πρόσφατες συμβάσεις για την παραχώρηση τεσσάρων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη για έρευνες υδρογονανθράκων.
Και σε αυτές. Αν και υπάρχουν, εν προκειμένω, έντονες αντιδράσεις για περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σε μία χώρα που εισάγει σε τεράστιο ποσοστό ενέργεια και επιπλέον, όταν παράγει, χρησιμοποιεί τον λιγνίτη πληρώνοντας μεγάλα πρόστιμα και επιβαρύνοντας την υγεία των πολιτών της! Παρόλα αυτά, έχω την αίσθηση ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες, καθιστώντας σταδιακά την Ελλάδα μία ενδιαφέρουσα ενεργειακά περιοχή και αναβαθμίζοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο.
- Ας επανέρθουμε στο οικόπεδο 7...
Δίπλα στο τεμάχιο 7 υπάρχει το τεμάχιο 6. Εκεί βρέθηκε ήδη το κοίτασμα «Καλυψώ» το οποίο επεκτείνεται στο 7. Οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν σύντομα τις έρευνες με περίπου 9 γεωτρήσεις. Θα αποκαλυφθεί επομένως, αργά ή γρήγορα, η πραγματική έκταση του κοιτάσματος το οποίο μπορεί να είναι πολύ μεγάλο. Οι Τούρκοι λοιπόν, βλέποντας αυτή την εξέλιξη και εισπράττοντας την «ανυπακοή» των εταιρειών θεώρησαν ότι ήταν η κατάλληλη μέρα για συντονισμό των απειλών τους.
-Για άλλη μία φορά, σας ρωτάω αν πρέπει να φοβόμαστε ότι θα προχωρήσουν σε κάποια πιο σοβαρή πρόκληση σε στρατιωτικό επίπεδο.
Οφείλουμε να προσέχουμε. Σε ό τι αφορά όμως την πραγματοποίηση των τουρκικών απειλών, το πεδίο της όποιας πρόκλησης δεν κατευθύνεται τόσο προς την Μεσόγειο αλλά προς τη Συρία. Το προεδρικό περιβάλλον στην Αγκυρα έχει ήδη διαμηνύσει ότι μετά από 10 ή 15 ημέρες θα προχωρήσουν στρατιωτικά, ανατολικά του Ευφράτη και χωρίς την σύμπραξη των Αμερικανών. Άμεσος στόχος είναι πάντα οι Κούρδοι. Και κάθε έκρηξη απειλών προς τη Δύση, αποδέκτη έχει κυρίως τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους για την Ανατολή.
- Το κλίμα των προκλήσεων ενισχύεται και εν όψει της συνάντησης Ερντογάν - Μητσοτάκη;
Πάντοτε οι Τούρκοι συνηθίζουν πριν από τέτοιες συναντήσεις να ανεβάζουν τους τόνους. Θεωρούν ότι έτσι θα κερδίσουν περισσότερο τις εντυπώσεις και θα καθίσουν στο τραπέζι από θέση ισχύος.
- Ναι αλλά αποχώρησαν πρόσφατα τα δύο τουρκικά γεωτρύπανα από την περιοχή των ερευνών της Κύπρου. Αυτό πως το ερμηνεύετε;
Eδώ μπορεί να δώσει κανείς τρεις ερμηνείες: η μία έχει να κάνει με τυχόν τεχνικά προβλήματα που υπήρξαν και θα επιστρέψουν σύντομα πίσω. Η άλλη ότι θα ήθελαν να επιδείξουν μία εκτόνωση της έντασης στην περιοχή σε περίπτωση που έχουν στον νου τους επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Και η τελευταία έχει να κάνει με τον φόβο επικείμενων κυρώσεων της Ευρωπαικής Ένωσης εναντίον της Τουρκίας. Είναι ομολογουμένως περίεργη η απόφαση να αποσύρουν τώρα τα δύο γεωτρύπανα
Τι περιμένετε από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν;
Περιμένω να γνωριστούν. Και είμαι βέβαιος ότι θα δοθεί στον Τούρκο πρόεδρο μία σαφέστατη εικόνα της αποφασιστικότητας της Ελλάδας σε ό τι αφορά τις θέσεις της, το διεθνές δίκαιο και την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της. Θα τεθεί ζήτημα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό; Με μία προκλητική Τουρκία που απειλεί τους πάντες με θρασύτατο τρόπο δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο συναίνεσης.
- Και κάτι τελευταίο. Πως είδατε τις δηλώσεις- απειλές Τραμπ ότι θα αφήσει τους Τζιχαντιστές στα σύνορα της Ευρώπης αν δεν λάβουν μέτρα οι Ευρωπαίοι;
Kαι ο Τραμπ και ο Ερντογάν είναι ηγέτες που λειτουργούν αρκετές φορές με το θυμικό. Δείγμα ενός λανθάνοντος ολοκληρωτισμού που δεν βοηθάει ούτε την διεθνή διπλωματία ούτε τις ισορροπίες στην περιοχή μας σε μία τόσο δύσκολη περίοδο.