Της Κατερίνας Γαλανού
Ποιος προοριζόταν για πρόεδρος του αυτοδιοικούμενου ΚΕΘΕΑ; Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου! Και ευλόγως θα ρωτήσει κάποιος: είναι κακό να επιλεγεί μια πρώην εισαγγελέας για να αναλάβει τα ηνία ενός τόσο σημαντικού φορέα που επιτελεί κοινωνικό έργο και αυτοδιαχειρίζεται «τα του οίκου του»;
Οι όποιες ενστάσεις δεν αφορούν την ιδιότητα. Η πρώην επικεφαλής εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όμως δεν είναι ένα άγνωστο πρόσωπο στο δημόσιο βίο της χώρας. Άλλωστε διετέλεσε εισαγγελέας του Α.Π μέχρι το καλοκαίρι που έληξε η θητεία της και συνταξιοδοτήθηκε ζώντας, από μέσα, και όλη την περίοδο της υπόθεσις Novartis. Και άλλων.
Η κ. Ξένη Δημητρίου βρέθηκε στο ανώτατο εισαγγελικό αξίωμα έχοντας μια... αναφορά στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε είναι αυτή που άσκησε αναίρεση κατά της απαλλακτικής απόφασης για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου έναν χρόνο πριν τοποθετηθεί στη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Και τώρα προωθείται για την ανάληψη της προεδρίας ενός Κέντρου, στο οποίο διετέλεσε αντιπρόεδρος μέχρι και ο νυν ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, ενώ η επιλογή, μέχρι την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, γινόταν από τα μέλη του ΔΣ παρότι ο φορέας χρηματοδοτείται από το κράτος με 20 εκατ. Ευρώ ετησίως.
Η κ. Δημητρίου ξεχώρισε στη θητεία για τον τρόπο που αντιμετώπισε «λαϊκούς αγωνιστές» που σε διάφορες εκδοχές τους, είτε έβαζαν βόμβα έξω από το σπίτι του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, είτε τρομοκρατούσαν τους συναδέλφους της δικαστές, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια στον δολοφόνο Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ήταν Νοέμβριος του 2018 όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μπαγκαζιέρα μοτοσυκλέτας σταθμευμένης έξω από το σπίτι του αντεισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι μαζί με την γυναίκα και τα παιδιά του. Παρά τρίχα γλίτωσε ένας ανυποψίαστος διερχόμενος πολίτης. Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής με βάση τα ευρήματα έβλεπαν πίσω από την βομβιστική επίθεση την «αναβάθμιση» της τρομοκρατικής δράσης διάφορων μπάχαλων και αυτοαποκαλούμενων λαϊκών αγωνιστών.
Για την κ. Ξένη Δημητρίου ,η απόπειρα δολοφονίας του συναδέλφου της, ήταν απλά η αδυναμία κάποιων ανώριμων παιδιών να καταλάβουν ότι «τα σταυρόλεξα των κοινωνικών ανισοτήτων» δεν μπορεί να αλλάξουν παρά μόνο με θετικές πράξεις.
Στην ανακοίνωση – μνημείο έγραφε η κ. Δημητρίου: «Στο μόνο στο οποίο συμφωνούμε με αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν οδηγό και Θεό τους την ωμή βία, είναι, ότι ο κόσμος μας μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε πολλά επίπεδα. Σε αυτό που διαφωνούμε, όμως, με αυτούς κάθετα και οριζόντια είναι ο τρόπος που αυτό πρέπει να γίνει. Μόνο με ειρηνικούς αγώνες σκληρούς και επίμονους, με προσωπική στάση ζωής ανυποχώρητη και μακριά από ιδιοτέλεια και ευτελισμό, μπορούν να λυθούν τα σταυρόλεξα των κοινωνικών ανισοτήτων, μπορούν να λυθούν τα διλήμματα, μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, μπορεί να ανυψωθεί αυτό το υπέροχο πλάσμα, που λέγεται άνθρωπος, στο βάθρο που του πρέπει.»
Στις 10 Μαϊου του 2019 η κ. Ξένη Δημητρίου ασχολήθηκε με τον αμετανόητο δολοφόνο της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα που είχε υποβάλλει αίτηση για την 7η κατά σειρά άδεια του. Οι συνάδελφοί της δικαστές είχαν κρίνει τότε ότι δεν πρέπει να του δοθεί αφού στην τελευταία άδεια έκανε σουλάτσο – συνοδεία ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα – στους δρόμους που σκότωσε τα αθώα θύματά του, προκαλώντας τους συγγενείς και τη δημοκρατία.
Ο Κουφοντίνας έκοψε το φαγητό απειλώντας την κοινωνία ότι θα «πεθάνει», ο συνοδοιπόρος του απειλούσε τους τρεις συγκεκριμένους δικαστές του Βόλου ότι «θα πάρουν μια απόφαση που θα επηρεάσει άμεσα την ζωή του Δημήτρη [Κουφοντίνα], την ζωή την δικιά μας και την ζωή την δικιά τους. Ελπίζω να μην κόψουν αυτό το κόκκινο νήμα. Γιατί αν το κάνουν όλα θα κοκκινίσουν».
Και η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρενέβη ζητώντας ως μη όφειλε το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου καθώς και τον ιατρικό φάκελο του Δημήτρη Κουφοντίνα, την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής αλλά και το ιατρικό πιστοποιητικό του νοσοκομείου του Βόλου όπου νοσηλευόταν ο Κουφοντίνας στη διάρκεια της απεργίας πείνας του.
Αίφνης η κ. Δημητρίου βρέθηκε μετά το τέλος της εισαγγελικής της καριέρας, υποψήφια επικεφαλής του «αυτοδιοικούμενου» ΚΕΘΕΑ στο ΔΣ του οποίου τα περισσότερα πρόσωπα επί σειρά πολλών ετών έχουν αναφορές και ισχυρούς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΥΓ. Πέραν του νυν ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη από το ΚΕΘΕΑ πέρασαν και άλλα στελέχη, όπως για παράδειγμα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος. Επίσης, αξιοσημείωτο ότι το Δ.Σ. Έσπευσε στον Αλ. Τσίπρα μετά την έκδοση της ΠΝΠ από την κυβέρνηση για την αλλαγή της διαδικασίας στην επιλογή προέδρου.