Του Σάκη Μουμτζή
Υπάρχει έστω ένας άνθρωπος που να πιστεύει πως έτσι θα αποκαλούνται οι κάτοικοι της FYROM; Δεν νομίζω. Θα αποκαλούνται όπως αποκαλούνται και τώρα. Δεν το γνωρίζουν οι κυβερνώντες; Υποθέτω πως το γνωρίζουν.
Άρα, μήπως άφησαν να διαρρεύσει αυτή η ονομασία, ώστε στην συνέχεια να γίνει με ανακούφιση δεκτή, αυτή που έχει ήδη συμφωνηθεί; Θα έλεγα πως αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο, αν και όσο περνούν οι ημέρες μάλλον ξεθωριάζει.
Γιατί ξεθωριάζει; Γιατί απλούστατα την Ελληνική κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η ονομασία. Επιπροσθέτως, η ονομασία «Δημοκρατία του Ίλιντεν» βρίσκεται μέσα στο αποδεκτό ιδεολογικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εξέγερση του 1903 δεν είχε μόνον εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα, αλλά και κοινωνικό. Αυτό προκύπτει από την διακήρυξη του Κρούσοβο. Συγχρόνως η λέξη «Ίλιντεν» παραπέμπει στους Σλαβομακεδόνες μαχητές του ΔΣΕ στον Εμφύλιο πόλεμο.
Με απλά λόγια, δεν ενοχλεί την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πως πίσω από αυτήν την ονομασία κρύβεται η ιδεολογία της διαμελισμένης πατρίδας.
Η συγκεκριμένη ονομασία, καθώς έχει τις ρίζες της στην επιδίωξη της αυτονόμησης της Μακεδονίας, μπορεί να αντισταθμίσει την παραχώρηση, από πλευράς FYROM, του erga omnes. Με απλά λόγια ο Zaev με την «Μακεδονία του Ίλιντεν» μπορεί να παρακάμψει τις αντιρρήσεις που υπάρχουν στην χώρα του, για το erga omnes που θα προσφέρει στην Ελληνική πλευρά.
Άλλωστε, αυτός ανακοίνωσε πρώτος στην χώρα του αυτήν την ονομασία και στην συνέχεια αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Στο εσωτερικό μέτωπο της Ελλάδος η εναντίωση στην «Μακεδονία του Ίλιντεν» ήταν καθολική. Οι λόγοι έχουν εκτεθεί όλες αυτές τις ημέρες. Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα την απορρίψει τελικά; Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να παραχωρήσει κάτι άλλο για να πάρει το erga omnes, που είναι και το καθοριστικό σημείο οποιασδήποτε συμφωνίας.
Φαίνεται πως ο Α.Τσίπρας έχει εγκλωβιστεί σε λύσεις που είναι lose-lose για την κυβέρνηση του. Γιατί βρίσκεται πλέον σε μια κατάσταση, όπου τόσο η λύση του προβλήματος, όσο και η μη λύση του μόνον προβλήματα θα του δημιουργήσουν. Εννοείται, πως αν διανοηθεί να φέρει στην Ελληνική βουλή προς ψήφιση, την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», θα βρεθεί στο χείλος της καταστροφής.
Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να βοηθήσει την κυβέρνηση για να εξέλθει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται; Μήπως θα ήταν καλύτερα να αφήσει μόνο του τον Α.Τσίπρα να επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, για να μην το βρει μπροστά της όταν αυτή θα γίνει κυβέρνηση;
Αν μπορεί ο Α.Τσίπρας με τους ΑΝΕΛ και τους γνωστούς «πρόθυμους» να λύσουν το Σκοπιανό, δεν υπάρχει πρόβλημα για την Νέα Δημοκρατία. Αν όμως οι ψήφοι δεν επαρκούν, τι πρέπει να κάνει;
Δύσκολη η απάντηση.
Εξαρτάται τι προτεραιότητες βάζει. Ποιο θεωρεί έλασσον και ποιο μείζον. Θέλει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές διεκδικώντας την αυτοδυναμία ή προτιμά να συμπράξει στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος;
Γιατί, κατά τα φαινόμενα, και τα δύο συγχρόνως δεν μπορεί να γίνουν. Μεγάλο θέμα για τον Κ.Μητσοτάκη θα προκύψει, αν η κυβέρνηση φέρει στην βουλή λύση με την ονομασία «Μακεδονία», αλλά που οι λοιποί όροι της συμφωνίας θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις που έθεσε η Νέα Δημοκρατία.
Τι θα πράξει τότε ο Κ.Μητσοτάκης;
Η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» τον απαλλάσσει από παρόμοια διλήμματα. Είναι καθολικά απορριπτέα, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Οι προθεσμίες πιέζουν, όπως πιέζει και ο διεθνής παράγοντας. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να έχουν καθαρό μυαλό και να σταθμίσει ο καθένας τις διακυβεύσεις του, που είναι διαφορετικές.
Ούτως ή άλλως, το Σκοπιανό θα συνδιαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.