Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα
«Σκοπός μας είναι να βρισκόμαστε μπροστά από το κόμμα μας, να προτείνουμε και να διεκδικούμε εκείνες τις αλλαγές που θα επιτρέψουν στη γενιά μας να ζήσει, να δουλέψει και να προκόψει εδώ, στην πατρίδα μας». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, κ. Κώστας Δέρβος, σε συνέντευξή του στο liberal.gr, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο νόμος Γαβρόγλου για την Παιδεία εξυπηρετεί τις επιθυμίες των πιο ακραίων υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ονειρεύονται τα πανεπιστήμια ως πυρήνες ανομίας και πεδιά επαναστατικών ασκήσεων.
Η πρόταση Γαβρόγλου για τα πανεπιστήμια είναι ήδη νόμος του κράτους. Ποια είναι η θέση της ΟΝΝΕΔ για τις παρεμβάσεις του υπουργού;
Ως ΟΝΝΕΔ έχουμε εκφράσει με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο την κάθετη αντίθεσή μας στο νόμο Γαβρόγλου. Και αυτό δεν γίνεται για λόγους αντιπολίτευσης αλλά για λόγους κοινής λογικής: Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε άνθρωπο ενδιαφέρεται πραγματικά για την πρόοδο του ελληνικού πανεπιστημίου, ανεξάρτητα από την ιδεολογία του, θα σας πει ότι πρόκειται για ένα νόμο έκτρωμα, ο οποίος, αντί να δίνει στα πανεπιστήμια την ώθηση να πάνε μπροστά, τα γυρίζει πίσω στις αγκυλώσεις προηγούμενων δεκαετιών, όχι μόνο για να εξυπηρετήσει τις ιδεοληψίες που πρεσβεύει διαχρονικά η αριστερά στο χώρο της παιδείας, αλλά και για να εξυπηρετήσει τις επιθυμίες των πιο ακραίων υποστηρικτών του ΣυΡιζΑ, οι οποίοι ονειρεύονται τα πανεπιστήμια ως πυρήνες ανομίας και πεδιά επαναστατικών ασκήσεων. Ο νόμος Γαβρόγλου, λοιπόν, δεν είναι απλά ένα πισωγύρισμα, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί την εκδίκηση του οράματος οχλοκρατίας που προσπάθησε να εφαρμόσει στη χώρα ο κύριος Τσίπρας πριν συγκρουστεί βίαια με την πραγματικότητα το καλοκαίρι του 2015. Δυστυχώς, η τραγωδία της χώρας δεν του έμαθε τίποτα, απλά τον ανάγκασε να αναβάλει τα σχέδιά του και να προσπαθήσει να τα υλοποιήσει τμηματικά.
Ως πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος που ετοιμάζεται να πάρει την εξουσία, έχετε εκπονήσει κάποιο σχέδιο για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα; Είστε σε επαφή με την υπεύθυνη Παιδείας της ΝΔ, την κυρία Κεραμέως;
Είπατε πριν, και έπρεπε να σταθώ σε αυτό, ότι η πρόταση Γαβρόγλου είναι νόμος του κράτους. Αυτό είναι αλήθεια και κανείς δημοκράτης πολίτης δεν μπορεί να το αρνηθεί. Ο νόμος Γαβρόγλου, όμως, δεν θα υπάρχει για πολύ. Και αυτό γιατί ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακούγοντας την αγωνία των πολιτών και ανταποκρινόμενος στην απαίτηση να βγάλει την πατρίδα μας από το τέλμα, έχει δεσμευτεί να καταργήσει αυτό το νόμο και να θεσμοθετήσει ένα πλαίσιο που θα δώσει στα πανεπιστήμιά μας προοπτική βελτίωσης, προόδου και ανταγωνιστικότητας. Είμαστε σε απόλυτη συμπόρευση με την αρμόδια τομεάρχη του κόμματος, την κυρία Κεραμέως, ετοιμάζοντας από κοινού αυτό το πλαίσιο, τμήματα του οποίου έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.
Δώστε μας μερικές από τις προτεραιότητές σας σε ό,τι αφορά την δράση της ΟΝΝΕΔ. Ποια είναι στην ουσία, η αποστολή της νεολαίας ενός κόμματος;
Το έχω ξαναπεί, η αποστολή της νεολαίας δεν είναι να είμαστε απλοί χειροκροτητές - τουλάχιστον, εμείς στην ΟΝΝΕΔ δεν διεκδικούμε αυτό το ρόλο. Σκοπός μας είναι να βρισκόμαστε μπροστά από το κόμμα μας, να προτείνουμε και να διεκδικούμε εκείνες τις αλλαγές που θα επιτρέψουν στη γενιά μας να ζήσει, να δουλέψει και να προκόψει εδώ, στην πατρίδα μας. Επιπλέον, πέρα από τις νέες ιδέες, σημαντικό μέρος της αποστολής μας είναι να προσφέρουμε στο κόμμα μας και στην κοινωνία των πολιτών νέα πρόσωπα στην πολιτική, καταρτισμένα, με επαγγελματική ιδιότητα και δίψα για προσφορά. Συνοψίζοντας, λοιπόν, ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, τα μέσα και τα στελέχη που θα γκρεμίσουν την κυριαρχία του δόγματος που πρεσβεύουν ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Γαβρόγλου.
Υπάρχει έδαφος για συνεργασία με τους νέους των υπολοίπων κομμάτων; Έχετε καθόλου επικοινωνία;
Επικοινωνία πάντοτε υπήρχε και πρέπει να υπάρχει. Επιπλέον, είναι πεποίθηση όλων μας στην ΟΝΝΕΔ πως κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια να πάμε τη χώρα μπροστά, και υπό αυτή την έννοια δεν είμαστε αντίθετοι σε συνεργασίες, αρκεί αυτές να γίνονται με βάση συγκεκριμένες αρχές και θέσεις. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό μικραίνει σημαντικά τον κύκλο των εν δυνάμει συνομιλητών. Οι πόρτες μας, λοιπόν, είναι ανοιχτές, αλλά και οι προϋποθέσεις οποιασδήποτε συνεργασίας πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές. Είναι καλό να είμαστε πολλοί στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αλλά δεν θα φοβηθούμε να μείνουμε μόνοι μας.
Γιατί δεν αναλαμβάνετε μία πρωτοβουλία εσείς ο ίδιος για ένα κοινό συνέδριο κομματικών νεολαιών με συγκεκριμένη ατζέντα για τα προβλήματα των νέων; Φαντάζομαι ότι με τη σωστή οργάνωση δεν θα κατέληγε σε αρένα...
Ασφαλώς και δεν θα κατέληγε σε αρένα, δεδομένου ότι η πλειονότητα όσων πιστεύουν ή αποδέχονται τη βία στην πολιτική είτε βρίσκονται στη συγκυβέρνηση, είτε σε σχήματα ακόμα πιο ακραία. Όλες αυτές οι οργανώσεις νεολαίας έχουν μια εντελώς διαφορετική άποψη για το μέλλον της γενιάς μας, οπότε δεν νομίζω ότι θα είχε κάποιο νόημα να διεξαχθούν παράλληλοι μονόλογοι.
Από εκεί και πέρα, δεν είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία σε κάποια θεμελιώδη ζητήματα που η ίδια η πραγματικότητα έχει καταστήσει κοινό τόπο χρειάζονται μια συνεδριακή διαδικασία. Η συνεννόηση μπορεί εξίσου αποτελεσματικά να γίνεται όταν ανακύπτουν τα επιμέρους ζητήματα.
Πρέπει να υπάρχουν κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια; Μια καλή αρχή δεν θα ήταν να εκλέγονται οι αντιπρόσωποι από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο;
Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να συζητήσουμε το ρόλο των παρατάξεων στα πανεπιστήμια. Και αυτό γιατί κυριαρχεί μια τάση εξίσωσης των παρατάξεων, σαν να έχουν κοινές επιδιώξεις, ιδέες και πρακτικές. Θα το πω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ δεν έχει καμία σχέση ούτε με γκρούπες εγκληματιών, ούτε με αυτούς που συγκυριακά έχουν συμπράξει μαζί τους. Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ υπερασπίστηκε μόνη εναντίον όλων τον καλύτερο νόμο - πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αυτόν της κυρίας Γιαννάκου. Τότε, οι αυτοαποκαλούμενοι μεταρρυθμιστές, υπό την λαϊκιστική καθοδήγηση του κυρίου Παπανδρέου, είχαν ανακαλύψει την "αριστερή ψυχή" τους, κατεβαίνοντας σε κοινό μέτωπο με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε απίστευτο περιθωριακό μπαχαλάκη. Μας επιτέθηκαν λεκτικά, μας προπηλάκισαν, έκλεισαν τις σχολές μας, μας στέρησαν εξάμηνα. Και, αν βιαστείτε να πείτε ότι υποστηρίξαμε τη δική μας κυβέρνηση, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στην περίοδο του νόμου Διαμαντοπούλου, όταν ήμασταν και πάλι οι κύριοι υπερασπιστές του στις σχολές μας, παρά τις ενστάσεις μας για κομμάτια του νόμου, για τις οποίες δικαιωθήκαμε από την πραγματικότητα. Τι έκανε τότε η ΠΑΣΠ; Τίποτα. Δεν υπερασπίστηκαν τον δικό τους νόμο. Αντίθετα, οι περισσότερες οργανώσεις τους απείχαν, κλείνοντας το μάτι στο κίνημα του κόκκινου φασισμού.
Ξέρετε, δεν πιστεύω στην αυταξία των εννοιών. Το να είσαι ανεξάρτητος δεν είναι από μόνο του καλό. Κάποιος που πιστεύει τα ίδια με τον κύριο Γαβρόγλου είναι εξίσου επικίνδυνος για το πανεπιστήμιο, είτε είναι οργανωμένος στη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, είτε λειτουργεί αυτόνομα. Το ίδιο ακριβώς είδαμε και με τον "νέο" κύριο Τσίπρα, που μπορεί η ταυτότητά του να υποσχόταν νεότητα, οι ιδέες του, όμως, μαρτυρούσαν την πολιτική του ηλικία, που τον κατατάσσει στους πιο γερασμένους πολιτικούς που έχουμε.
Σε πείσμα, λοιπόν, των τραμπούκων, των καιροσκόπων, αλλά και των απολιτίκ καλοπροαίρετων, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στα πανεπιστήμια, όχι για να τα διοικήσει ή για να τα εκμεταλλευτεί, αλλά για να βοηθήσει στην ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητά τους, κάτι που μας αναγνωρίζουν κάθε χρόνο οι καθ'' ύλην αρμόδιοι, οι φοιτητές που νοιάζονται για τις σπουδές τους.
Είναι προφανές ότι η ανεργία και το brain drain αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους νέους. Τι θα κάνει η ΝΔ γι αυτό. Υπάρχει πρόταση;
Έχετε απόλυτο δίκιο να ξεχωρίζετε αυτά τα δυο ζητήματα ανάμεσα σε όλα τα σπουδαία που μας προβληματίζουν. Θέλουμε να βρεθούμε ξανά εδώ, στην Ελλάδα, με τους φίλους και τα αδέρφια μας που έφυγαν για να μπορέσουν να επιβιώσουν και χρειαζόμαστε δουλειές για να μην αναγκαστούμε να τους ακολουθήσουμε. Φυσικά, οι δουλειές δεν γίνονται με ένα μαγικό ραβδί, αλλά με συνολικό πρόγραμμα. Γι'' αυτό είναι σε εξέλιξη η κεντρική μας καμπάνια, το "Αύριο", που θα χαρτογραφήσει σφαιρικά όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε αναγκαίες για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας.
Συζητάμε αδιαμεσολάβητα με νέους όλων των κλάδων, για τις αγωνίες, τα προβλήματα και τις ανάγκες τους και τους αμέσως επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τα πορίσματά μας.
Είστε υπέρ ή κατά στην συνύπαρξη ιδιωτών και κράτους στην έρευνα και στην ακαδημαική κοινότητα; Τι θα προσέφεραν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αν αρθεί κάποτε το άρθρο 16;
Στην ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ είμαστε περήφανοι για την ιστορικά δικαιωμένη θέση μας να πρωτοστατήσουμε υπέρ της κατάργησης του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα. Όπως έγινε σε όλο τον κόσμο, ηείσοδος ιδιωτών στο χώρο της Παιδείας θα φέρει περισσότερα κεφάλαια, περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες, περισσότερη αξιοκρατία και καλύτερα αποτελέσματα. Δυστυχώς, την κρίσιμη ώρα, στη Συνταγματική αναθεώρηση του 2008, επικράτησαν οι λαϊκιστές, οι οπισθοδρομικοί και οι συμφεροντολόγοι. Αργά ή γρήγορα, όμως, θα έχουμε μια ακόμα ευκαιρία και οφείλουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη.