Της Μαρίας Χούκλη
Η καταστροφή που χτύπησε αυτήν τη φορά τις Βρυξέλλες προήλθε πάλι από δεσμούς αίματος.
Δυο αδέλφια «…τα όπλα ζώστηκαν και βγήκαν στη βοή των γκρεμών…». Πιστοί στην προσταγή του μίσους να αφανίσουν ό,τι τους είναι ξένο, «απελπίζοντας το θάνατο» με τη δική τους εξαέρωση.
Αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις έγιναν από αδελφούς: οι Abdeslam τον Νοέμβριο στο Παρίσι, οι Kouachis στο Charlie Hebdo, οι Tsarnaev στη Βοστώνη, οι Merah στη νοτιοδυτική Γαλλία, τώρα στις Βρυξέλλες οι αδελφοί el-Bakraoui.
Σύμφωνα με το ανεξάρτητο think tank New America, πάνω από το 25% των δυτικών που έγιναν μαχητές του Ισλάμ προέρχονται από οικογένειες με τζιχαντιστικές διασυνδέσεις. Τρεις στους πέντε έχουν κάποιον συγγενή που πήγε στη Συρία για να μεταλάβει τα νάματα του ολέθρου και να εκπαιδευτεί κατάλληλα, ώστε να μεταμορφωθεί σε ανθρώπινη βόμβα.
Τα ευρήματα του αμερικανικού think tank συμπίπτουν με τα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Pennsylvania. Τουλάχιστον 120 τρομοκράτες – όλων των ιδεολογιών και θρησκευτικών πεποιθήσεων– που έδρασαν μόνοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, είχαν μοιραστεί τις προθέσεις τους με τις οικογένειές τους.
Και αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν οι αρχές ασφαλείας, λέει στον Guardian ο δόκτωρ Rik Coolsaet, Βέλγος εμπειρογνώμονας, ο οποίος έχει μελετήσει σε βάθος τα δίκτυα των εξτρεμιστών στη χώρα του. Συνήθως, η άκρη του νήματος για τη ριζοσπαστικοποίηση των καμικάζι αναζητείται στους μεντρεσέδες των ξεχασμένων ευρωπαϊκών προαστίων και στην πειθώ χαρισματικών ιμάμηδων - προσηλυτιστών. Κατηγορείται, επίσης, η προπαγάνδα μέσω διαδικτύου. Τα γεγονότα, όμως, άλλα δείχνουν, κατά τον δόκτορα Coolsaet. Η τρομοκρατία, όπως και ο ακτιβισμός, έχουν νόημα για τους πρωταγωνιστές τους μόνο σε κοινωνικό πλαίσιο. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για ιδέες, ιδεολογίες και ακραίες δραστηριότητες –ακόμα κι όταν είναι τρομερά καταστροφικές–, επειδή άλλοι άνθρωποι δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον. Οι συγγενικοί και οι φιλικοί δεσμοί έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη θρησκευτική κατήχηση, τις οικονομικές ή τις γεωγραφικές αιτίες που μετατρέπουν νέους σε βόμβες διασποράς. Εξαιρετικά περιγράφει αυτήν την ατμόσφαιρα ο Γάλλος συγγραφέας Francois Vallejo στο μυθιστόρημα «Μεταμορφώσεις»*. Όταν πληροφορείται η Alix Theze ότι ο μικρότερος, ετεροθαλής αδελφός της έγινε μουσουλμάνος, η πρώτη αντίδραση της ήταν άρνηση «Αδύνατον» φωνάζει. Σχεδόν ταυτόχρονα, παραδέχεται συγκλονισμένη «τίποτα δεν θα του ταίριαζε περισσότερο».
Η ομάδα, το ανήκειν και το μοιράζεσθαι, η ταυτότητα που σου δίνουν τα μάτια των ομοίων σου, συμβάλλουν στην πυροδότηση των σωμάτων που ψάχνουν ένα νόημα, υποστηρίζει ο Βέλγος ειδικός.
Αν έχει δίκιο, τα γεγονότα στις Βρυξέλλες τον επιβεβαιώνουν. Επιβεβαιώνουν ότι και οι «λύκοι» θέλουν παρέα.
*Francois Vallejo «Μεταμορφώσεις» Εκδόσεις Πόλις