Διαφωνούμε με την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες της στήλης, δεν διστάζουμε να κριτικάρουμε ανοιχτά την κυβέρνηση, όταν υπάρχει λόγος.
Η πανδημία έπρεπε να αντιμετωπιστεί διεθνώς σε ενεστώτα χρόνο, δηλαδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι συνεργάτες του στις διάφορες χώρες (στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ) και δευτερευόντως οι κυβερνήσεις, έπρεπε να λαμβάνουν αποφάσεις σε καθεστώς μεγάλης αβεβαιότητας, αφού έπρεπε να διαχειριστούν μια υγειονομική κρίση ενώ, την ίδια στιγμή, προσπαθούσαν να μάθουν τι είναι αυτός ο ιός και πως συμπεριφέρεται.
Η επιστήμη έχει να προσφέρει απαντήσεις κι αυτές υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όχι βεβαιότητες. Όποιος θέλει βεβαιότητες για τον ιό και για οποιοδήποτε άλλο θέμα στη ζωή του πρέπει να απευθυνθεί στον παπά της ενορίας του και όχι στον καθ.Σωτήρη Τσιόδρα και τους συνεργάτες του. Κι αυτό το αναφέρουμε γιατί πρέπει κάποτε να τελειώνουμε με τη δήθεν «ψαγμένη» κριτική για τις οδηγίες για τη χρήση της μάσκας και τα μέτρα που ελήφθησαν και λαμβάνονται.
Από την πρώτη μέρα προχωράμε βλέποντας και κάνοντας. Αυτό ας το εμπεδώσουμε όλοι. Όσα ξέρουμε σήμερα για τη συμπεριφορά του ιού, αύριο μπορεί να μην ισχύουν οπότε προσαρμοζόμαστε ανάλογα με το πως εξελίσσεται η έρευνα για τον ιό. Δεν υπήρχε καμία αντίφαση στα μηνύματα, λοιπόν.
Μια χαρά το χειρίστηκε η κυβέρνηση. Κι εδώ, για τους προοδευτικούς αναγνώστες, να προσθέσουμε ότι θεωρούμε ότι μια χαρά χειρίστηκε η κυβέρνηση και την Εκκλησία. Το τελευταίο που χρειαζόταν η χώρα είναι να έχουμε σε κάθε νομό κι από ένα «Παπαφλέσσα» να κηρύσσει από άμβωνος αντάρτικο κατά της χρήσης της μάσκας. Αυτό το αποφύγαμε με τους σωστούς, διπλωματικούς χειρισμούς.
Αν έπρεπε να κάνουμε μια κριτική στην κυβέρνηση αυτή θα αφορούσε τους τόνους στην επικοινωνία της. Μόνιμες θριαμβολογίες, προβληματικές για τη νοημοσύνη των ανθρώπων που απαρτίζουν τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του πρωθυπουργού και δημιουργία σκηνικών που έβαζαν τον πρωθυπουργό σε κάδρα που δεν του ταιριάζουν καθόλου.
[Συγγνώμη που δεν συμμεριζόμαστε τον ενθουσιασμό για την εικόνα του πρωθυπουργού με φόντο το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, για παράδειγμα. Αν πρέπει σώνει και καλά να συμβεί, τους ηγέτες δεν τους «καδράρεις» ποτέ σε ηλιοβασίλεμα αλλά μόνο σε ανατολή του ήλιου συν ότι ο ευφημισμός ότι κάτι είναι πιο γραφικό κι από τη Σαντορίνη δεν βγήκε τυχαία].
Αυτά όμως, εν προκειμένω, είναι λεπτομέρειες που βέβαια η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της στο μέλλον αλλά δεν είναι της παρούσης. Το θέμα είναι τι κάνουμε άμεσα, τώρα.
Κάποιες ιδέες επικοινωνιακού χαρακτήρα:
Η επίκληση της ατομικής ευθύνης αφορά την ευθύνη που έχει ο κάθε πολίτης χωριστά να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών.
Οι πολίτες δεν έχουμε την ευθύνη για την τήρηση και την εφαρμογή των μέτρων. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και δεν πρέπει να συμβεί η κυβέρνηση να μας αφήσει να επιβάλλουμε εμείς τη χρήση της μάσκας στις μικρές επιχειρήσεις στη γειτονιά μας. Δεν θα τσακωθούμε εμείς επειδή ο φούρναρης και οι σερβιτόροι στο μικρό καφέ που μας αρέσει να συχνάζουμε και πρέπει να συνεχίσουμε να συχνάζουμε για να μείνει ανοιχτό και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας του, δεν φοράνε τη μάσκα επειδή υποφέρουν κι αυτοί από τη ζέστη.
Ποιος θα το επιβάλλει και θα το επιτηρεί;
Η πιο εύκολα υλοποιήσιμη ιδέα είναι η κυβέρνηση να κινητοποιήσει την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) πολλώ μάλλον δε αφού ο πρόεδρός της, ο κ.Δημήτρης Παπαστεργίου, είναι ένας νουνεχής και σοβαρός άνθρωπος. Οι Δήμαρχοι φέτος ας μην κάνουν διακοπές. Ας γυρίζουν κάθε μέρα, όλη μέρα, στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις του Δήμου τους να κάνουν συστάσεις. Οι ίδιοι, με το κύρος του αιρετού, τοπικού άρχοντα.
Επίσης, να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αγοράσουν για όλα τα καταστήματα εστίασης όσες χειρουργικές μάσκες αυτά χρειάζονται ώστε να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους που υποφέρουν με τις πάνινες, ζεστές μάσκες.
Μας πληροφόρησαν ότι στα καταστήματα του Κέντρου και στο τουριστικό ιστορικό τρίγωνα υπάρχουν σε εμφανή σημεία μπουκάλια με αντισηπτικά που έχει μοιράσει η Περιφέρεια Αττικής και φέρουν και το θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό είναι πολύ καλή ιδέα, είναι κάτι που θα το έκανε μια χώρα σαν τη Γαλλία, για παράδειγμα, που αντιλαμβάνεται τον ισχυρό συμβολισμό που έχει η παρουσία του κράτους να γίνεται εμφανής, με κάθε αφορμή, στη διαχείριση κάποιας χρήσης.
Αν η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει «εμφυλίους» που πολύ γρήγορα θα τους βρει μπροστά της, πρέπει να αναλάβει τα ηνία.
Για να είμαστε και δίκαιοι πρέπει να επισημάνουμε και αυτό: Οι Δήμαρχοι πρέπει να λάβουν εντολή από τον πρωθυπουργό ή τον κ.Νίκο Χαρδαλιά για να κάνουν τα παραπάνω που είναι στοιχειώδη;
Δεν έχουν καμία έννοια για την ηρεμία και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στο Δήμο τους;
Δεν τους ενδιαφέρει να μείνουν ανοιχτές οι κάθε λογής μικρές επιχειρήσεις;
Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την άμεση συνεργασία των σωματείων των ευπαθών ομάδων: ΑΜΕΑ, Καρκινοπαθείς, Σύλλογοι Ασθενών Καρδιοπάθειας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νεφροπαθών αλλά και οι Συνομοσπονδίες των συνταξιούχων (δεν είναι μόνο αγώνας για αναδρομικά η ζωή), όλοι πρέπει να κινητοποιηθούν για να συμμετέχουν και εκείνοι στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού.
Όλοι οι άμεσα πληττόμενοι πρέπει να εμπλακούν σε αυτή την επικοινωνιακή καμπάνια άμεσα, τώρα.
Γιατί δεν έχουμε διαβάσει ακόμα στις ειδήσεις ότι κάποιος εισαγγελέας έχει καλέσει τον δικηγόρο που συνέταξε την επιστολή που διακινεί η κ.Ραχήλ Μακρή για να συζητήσουν λίγο τα νομικά πάνω στα οποία στηρίζεται η επιστολή αυτή; Τα γέλια και οι πλάκες για τους «ψεκασμένους» είναι για τα σόσιαλ μήντια. Το οργανωμένο κράτος έχει την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό του και τους πολίτες να αμύνεται απέναντι στις επιθέσεις για την κατάλυσή του.
Και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου γέλαγαν με τους «ψεκασμένους», όταν ψηφίστηκε το Μνημόνιο και τους άφηναν ανενόχλητους και όλοι θυμόμαστε τι έγινε.
Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει εξετάσει ποιοι είναι πίσω τα από τα διάφορα γκρουπ στο φέισμπουκ που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για τη δημόσια υγεία ή επεμβαίνει μόνο σε σελίδες που σατιρίζουν την Εκκλησία; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε γιατί τόση ελαφρότητα και ανεκτικότητα απέναντι στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την εθνική ασφάλεια.
Η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί δυναμικά. Σίγουρα υπάρχουν περισσότερες ιδέες από αυτές αλλά μιλώντας επικοινωνιακά η κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι αυτή: εμπλοκή και κινητοποίηση των πολλών.
Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί. Για να μιλήσουμε και λίγο «μπακαλίστικα», σε λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ. Δεν θα ήθελε αυτό να συμβεί όταν τα κρούσματα θα είναι πολλές δεκάδες, ημερησίως.