Το άρθρο του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην Κυριακάτικη «Αυγή» είναι αντιπροσωπευτικό της αδιανόητης στάσης ενός μεγάλου μέρους των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη σημερινή απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο Θανάσης Καρτερός βέβαια, μας έχει συνηθίσει στον ακραία διχαστικό του λόγο. Ωστόσο, το άρθρο του αυτό ξεχειλίζει κυριολεκτικά από εμπάθεια εναντίον όλων, στην πιο κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη της φονικής πανδημίας.
Εμπάθεια για τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα που έχει αναλάβει, μαζί με το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, το βαρύ φορτίο της υπεράσπισης της δημόσιας υγείας. Και που ανέλαβε επικεφαλής χάρη στο παγκόσμια αναγνωρισμένο κύρος του που - πλην του Θανάση Καρτερού - κανένας δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει.
Εμπάθεια για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που τους έλαχε ο κλήρος να διαχειριστούν την πρωτοφανή κρίση που ξέσπασε. Σε μια στιγμή που η θετική συμβολή του πολιτικού κόσμου, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν με τη ΝΔ, είναι αναγκαία όσο ποτέ.
Εμπάθεια για την κοινωνία που δείχνει να αποδέχεται καθολικά, συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, του χειρισμούς που έχουν γίνει. Ο Θανάσης Καρτερός φαντασιώνεται ότι εκπροσωπεί ο ίδιος «τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους παραπεταμένους από το σύστημα, τους πρόσφυγες, τους Ρομά, φυλακισμένους και απόκληρους» που συγκροτούν αποκλειστικά τη δική του κοινωνία.
Εμπάθεια για τους «ευγενείς», όπως τους αποκαλεί συντρόφους του και ιδιαίτερα τον Ανδρέα Ξανθό που τόλμησε να διαφοροποιηθεί από την γραμμή του και να ξεστομίσει δημόσια τη φράση: «Κι εμείς, αν είμασταν κυβέρνηση, τον Τσιόδρα θα είχαμε σ' αυτή τη θέση».
Το άρθρο του Θανάση Καρτερού δημιουργεί δύο σοβαρά ερωτήματα που περιμένουν καθαρές απαντήσεις.
Αν η παρέμβαση αυτή γίνεται τώρα που η επιδημία βρίσκεται στη χώρα μας υπό έλεγχο, τι θα ειπωθεί και θα γραφτεί από τους Καρτερούς αν παρ’ ελπίδα ξεφύγουν τα πράγματα; Μήπως κάποιοι ζουν με τη φρικτή ελπίδα να αυξηθούν τα θύματα με στόχο να επωφεληθούν κομματικά και εσωκομματικά;
Κι ακόμη, τι λέει ο πρώην πρωθυπουργός για το δημοσίευμα του επίσημου οργάνου του κόμματός του που συμπληρώνει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ένα μπαράζ ανάλογων τοποθετήσεων βασικών στελεχών του;Το πολιτικό κρυφτούλι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε και μπορεί να θυσιάζει το συμφέρον της δημόσιας υγείας στο βωμό των εσωκομματικών του ισορροπιών.
ΥΣ. Ο Θανάσης Καρτερός έκλεισε την ομιλία του στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ το ‘91 - το τελευταίο πριν τη διάσπαση με αφορμή τον Συνασπισμό - με τη φράση «Καληνύχτα ΚΚΕ». Δεν το εννοούσε, δυστυχώς.