Τρεις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα στέκεται στο πλευρό του πρώην αντιπροέδρου του όπως κάνεις άλλος πρώην πρόεδρος δεν έχει κάνει για υποψήφιο του ίδιου κόμματος.
Εδώ και μία εβδομάδα, ο Μπαράκ Ομπάμα προσέφερε την υψηλή δημοτικότητά του στην υπηρεσία του αντιπροέδρου του, συμμετέχοντας σε πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις τύπου "drive-in", όπου οι υποστηρικτές του πήγαιναν για να τον ακούσουν ενώ κάθονταν στα αυτοκίνητά τους, στις πολιτείες κλειδιά της Φλόριντα και της Πενσιλβάνια.
Καταφέρθηκε εναντίον του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, "ψεύδεται καθημερινά" και είναι "ανίκανος" να πάρει "σοβαρά" τον ρόλο του. Ο ίδιος κάλεσε το δημοκρατικό στρατόπεδο να κινητοποιηθεί ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η έκπληξη του 2016, όταν η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, την οποία θεωρούσαν φαβορί οι δημοσκόποι, έχασε τις εκλογές.
Η αλήθεια είναι ότι η ενεργητικότητα, το σφρίγος και η διάθεση -κυρίως- του πρώην προέδρου, προσθέτουν αν μη τι άλλο μόνο θετικά στοιχεία στη καμπάνια του ανθρώπου τον οποίο κέρδισε αρχικά στα προκριματικά του 2007 και στη συνέχεια διάλεξε για αντιπρόεδρο του για οκτώ χρόνια.
Αν εξαιρεθεί η πικρή εμπειρία του 2016 οπότε ο Ομπάμα βρέθηκε στο πλευρό της Κλίντον, κάνεις πρώην πρόεδρος δεν έχει κάνει ανάλογη καμπάνια στο παρελθόν για διάδοχο του, ενδεικτικό ίσως του κλίματος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος δεν είχε ενεργό συμμετοχή σε καμία από τις εκλογές μετά την αποχώρηση του απο την προεδρία, παρότι στήριξε τον Τζον Μακέιν το 2008 και τον Μιτ Ρομνεϊ το 2012. Τα αμερικανικά μέσα εν προκειμένω,φέρουν τον Μπους να τάσσεται υπέρ του Μπάιντεν, χωρίς όμως ο ίδιος να το δηλώνει ανοικτά.
Το 2000, ο Μπιλ Κλίντον είχε μεν τη πρόθεση να μετέχει σε εκδηλώσεις υπέρ του αντιπροέδρου του Αλ Γκορ, ωστόσο ο τελευταίος είχε πάρει αποστάσεις λόγω του σκανδάλου Λεβίνσκι.
Γυρνώντας το χρόνο ακόμα πιο πίσω, ο Ρόναλντ Ρήγκαν το 1988 στήριξε μεν τον αντιπρόεδρο του Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο που είχε αντίπαλο τον Μάικλ Δουκάκη, αρκέστηκε όμως σε μια και μόνο δήλωση, χωρίς να τον ακολουθήσει, όπως κάνει ο Ομπάμα σήμερα για τον Μπάιντεν.
Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα οι πρώην πρόεδροι δεν είδαν με καθόλου θετικό μάτι τους υποψηφίους διαδόχους τους. Το 1968 ο Λίντον Τζόνσον που είχε αποφασίσει να μην κατέλθει εκ νέου, ήταν στα "μαχαίρια" με τον Χιουμπερτ Χάμφρεϊ, τον Δημοκρατικό υποψήφιο, ενώ το 1961 ο Άικ Αϊζενχάουερ έπαιρνε σαφείς αποστάσεις απο τον αντιπρόεδρο του Ρίτσαρντ Νίξον.
Αν λοιπόν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει στην τρίτη προσπάθεια του για τον Λευκό Οίκο μετά το 1988 και το 2008, θα οφείλει ενα μέρος -μεγάλο ή μικρό- στον πρώτο Αφροαμερικανο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό του πιστού του συνεργάτη...