Και τι δεν είπε για τον πρωθυπουργό! Τον αποκάλεσε «τυμβωρύχο», «ωμό πολιτικό απατεώνα», ενώ μίλησε και για «εκκένωση από την εξουσία». Θα περίμενε κάποιος η κατακλείδα αυτής της επίθεσης να είναι το αίτημα για εκλογές. Στις δημοκρατίες αυτόματη εκκένωση εξουσίας δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται. Διεξάγονται εκλογές και αν το κυβερνών κόμμα ηττηθεί «εκκενώνει την εξουσία», όπως συνέβη με τον Α. Τσίπρα στις 7 Ιουλίου 2019.
Υπάρχει και η χαρακτηριστική φωτογραφία της «εκκένωσης» του Μεγάρου Μαξίμου. (Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις).
Επιπροσθέτως, όταν θεωρείς πως ο πολιτικός αντίπαλος σου είναι «ωμός πολιτικός απατεώνας» και κέρδισε τις εκλογές με τυμβωρυχία, τι πιο λογικό να ζητήσεις εκλογές για να νικήσεις έναν πρωθυπουργό που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις για να στηρίξεις αυτούς τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς και για να τονώσεις το ηθικό του κόσμου που σε ακολουθεί.
Και όμως! Ο Α. Τσίπρας δεν τόλμησε καν να προφέρει την λέξη «εκλογές». Μην μου πείτε πως αίφνης έγινε θεσμικός! Πως σέβεται τους θεσμούς! Μήπως περιμένει να δει τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου και αναλόγως να πράξει;
Να σημειώσω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλλε το αίτημα των εκλογών από το καλοκαίρι του 2016, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία των κινήσεων, σε αυτό το κομβικό ζήτημα.
Ο Α. Τσίπρας γνωρίζει πως οι κυβερνήσεις κλονίζονται κυρίως από την οικονομική πολιτική τους. Το Μάτι ήταν το κερασάκι στην τούρτα που την δημιούργησε η υπερφορολόγηση των πολιτών. Οι 102 νεκροί βρήκαν την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να υπολείπεται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις από τη Νέα Δημοκρατία. Η φωτογραφία στην θαλαμηγό με το πούρο απλώς τους αποτελείωσε. Κατέστησε την πτωτική πορεία μη αναστρέψιμη.
Σήμερα, η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει τέτοια δείγματα. Η οικονομία, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ενώ τα σημαντικά μέτρα στήριξης προς τους πολίτες, λόγω της πανδημίας, αποσυμπίεσαν τις κοινωνικές εντάσεις. Ο τουρισμός όλα δείχνουν πως θα κινηθεί εντός των στόχων, δηλαδή θα ακουμπήσει το 50% της συνολικής επίδοσης του 2019, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες.
Δηλαδή η κυβέρνηση θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής; Όχι, γιατί καμιά κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αισθάνεται ποτέ ασφαλής. Η επανάπαυση και η χαλάρωση, με μεγάλη ευκολία οδηγούν στην έπαρση και στην αλαζονεία, ιδίως αν οι αντίπαλοι είναι ανεπαρκείς. Μια κυβέρνηση αν θέλει να επιδείξει έργο θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή υπερδιέγερση, κυρίως αν έχει μπροστά της τα σημερινά προβλήματα.
Συνεπώς, γιατί να ζητήσει εκλογές ο Α. Τσίπρας; Δεν γνωρίζει τις προθέσεις του πρωθυπουργού, κάτι που σημαίνει πως η πρόκληση μπορεί να γίνει αποδεκτή, με δυσάρεστα, κατά τα φαινόμενα, αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ο λόγος του είναι πολύ ευάλωτος στις επιθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που φάνηκε και από την φράση: «στη μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα.» Toν αποτελείωσε. Έτσι θα πορευθεί για εκλογές;