Όταν ο κόσμος πιέζεται οικονομικά, δεν επιτρέπεται ένας υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη να γελάει με το «αστείο» ότι το 2007 μοιραζόντουσαν λεφτά με τις τσάντες. Επειδή αυτές οι τσάντες οδήγησαν στην εκτίναξη του χρέους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχτηκε από τους πολίτες για να θεραπεύσει τις παθογένειες και όχι για να τις αναπαράγει. Το χτεσινό «μήνυμα» του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν προς τους υπουργούς του, αλλά προς τον κόσμο: «Θυμάμαι γιατί με ψηφίσατε».
Ο διάλογος που εξελίχτηκε στη σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τον δήμαρχο Σπάρτης και άλλους τοπικούς παράγοντες είναι ο ακόλουθος: «Όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε» ακούγεται να λέει ο Πέτρος Δούκας. «Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» υπερθεματίζει κάποιος από τη σύσκεψη. «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι. Εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι» συνεχίζει ο νυν δήμαρχος Σπάρτης. «Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε. Από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί… και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα» απαντά ο Σπήλιος Λιβανός. Και η στιχομυθία ολοκληρώνεται με τα τρανταχτά γέλια όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη...
Τι λες στον κόσμο; Ο Πέτρος Δούκας μιλάει σαν να μοίραζε τα λεφτά του παππού του. Ξεχνά ότι ήταν τα χρήματα των φορολογουμένων. Και ο υπουργός μιας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης ξεχνάει ότι η ΝΔ κατηγορήθηκε στη συνέχεια ότι εξαιτίας και των «παροχών» εκείνης της περιόδου η χώρα οδηγήθηκε στα μνημόνια.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι παρόντες δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους το γεγονός ότι η σύσκεψη μεταδιδόταν ζωντανά μέσω του facebook. Ένας καλόπιστος παρατηρητής, λοιπόν, μπορεί να παρατηρήσει το εξής: Τι να λένε άραγε αυτοί οι βετεράνοι της πολιτικής με κλειστά τα μικρόφωνα;
Ο πρωθυπουργός δεν είχε πολλές επιλογές. Κι ας επρόκειτο για έναν από τους υπουργούς που έχει ο ίδιος αναδείξει. Σε περίπτωση που δεν αντιδρούσε στα όσα ειπώθηκαν σε αυτή την περίφημη σύσκεψη, θα ήταν σαν να συμφωνούσε με τους αστεϊσμούς του υπουργού του, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα. Για τι μεταρρυθμίσεις να μιλήσει κανείς όταν ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης χαρακτηρίζει εποποιία μια άθλια και παλαιοκομματική πρακτική που κόστισε στα δημόσια ταμεία και στη μετέπειτα πορεία της χώρας; Εκείνα τα επιδόματα, όπως και κάποια παλαιότερα, άλλα και μεταγενέστερα, όπως του αρχιτέκτονα της άλλης εποποιΐας, του «λεφτά υπάρχουν», πληρώθηκαν στη συνέχεια πολύ ακριβά. Και θα συνεχίσουν να πληρώνονται για πολλά χρόνια ακόμη. Το δημόσιο χρέος θα μας θυμίζει πάντα τα ανομήματα του παρελθόντος και θα μας απειλεί για πολλές δεκαετίες ακόμη σε περίπτωση μιας νέας… εποποιίας…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εκλέχτηκε μόνο για να διώξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να ξαναφέρει την κεντροδεξιά στην εξουσία. Εκλέχτηκε επειδή υποσχέθηκε να παραδώσει μία άλλη χώρα, πιο κοντά στα δυτικά πρότυπα. Όπως και να το κάνουμε αυτή είναι μια πολιτική που δεν συμβαδίζει με τη στάση του κ. Λιβανού. Ξέρετε, όμως, ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι όλοι οι παριστάμενοι πνίγηκαν στα γέλια. Είναι η στιγμή που ένας σοβαρός πρωθυπουργός αποφασίζει να καρατομήσει έναν υπουργό του…
Θανάσης Μαυρίδης