Μόνο σε μια ημέρα 684 νεκροί. Η βρετανική κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη. Το πλέον θλιβερό ρεκόρ μέχρι σήμερα, φέρνει αυτόματα στο μυαλό το ερώτημα: Φτάσαμε στο αποκορύφωμα των ανθρώπινων απωλειών; ‘Οχι βέβαια! Σύμφωνα με το BBC μέχρι την Κυριακή 5 Απριλίου, τα ημερήσια θανατηφόρα νούμερα πιθανόν θα πλησιάσουν τα 1.000.
Και όλα αυτά σε μία χώρα όπου η καθημερινή press conference σχετικά με τις εξελίξεις της θανατηφόρας ασθένειας λαμβάνει χώρα πάντα από διαφορετικά επίσημα «χείλη». Άλλοτε “βγαίνει” ο Μπόρις. Άλλοτε, ο υπουργός υγείας (Ματ Χάνκοκ), άλλοτε κάποιοι τρίτοι υπουργοί οι οποίοι δεν πλαισιώνονται συνεχώς από τους ίδιους επιδημιολόγους ειδικούς.
Χθες ήταν ο Χάνοκο μαζί με την προϊσταμένη νοσοκόμα Ρουθ Μει και τον καθηγητή Τζόναθαν Βαν Ταμ. Προχθές μαζί με τον Χάνκοκ ήταν δύο καθηγητές, ο Στέφεν Πόουις και ο υπεύθυνος σε θέματα υγείας Τζον Νιούτον. Το θέμα είναι ότι οι ειδικοί αλλάζουν σαν τα πουκάμισα.
Σκεφτείτε το: Δεν είμαστε σαν την Ελλάδα όπου στην τηλεόραση “βγαίνει” πάντα ο κ. Τσιόδρας για να αναλύσει την κατάσταση. Εδώ, στην Μεγάλη Βρετανία, η πληθώρα των επιδημιολόγων ειδικών “στο γυαλί” δίνουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει μία «αυθεντία» η οποία θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της προκειμένου να αντιμετωπίσει την θανατηφόρα κατάσταση. Η ποιότητα της επίσημης ενημέρωσης δεν είναι η καλύτερη, προέρχεται από πολλές και διαφορετικές πηγές.
Χθες για παράδειγμα ο για υπουργός υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανέφερε ότι ο μέγιστος αριθμός των νεκρών ενδέχεται να καταγραφεί κοντά στην Κυριακή του Πάσχα, 12 Απριλίου. Δεν εξήγησε, όμως, εάν αυτό πρόκειται περί τοπικού ή ολικού μεγίστου...
Το είχαμε γράψει και προ ημερών, όταν η εξάπλωση του ιού στη Βρετανία βρισκόταν ακόμη στην αρχή. Η Βρετανία θα πληρώσει ακριβά την ολιγωρία της κυβέρνησης Τζόνσον. Θα το θυμάστε ότι προ μερικών εβδομάδων ο Μπόρις είχε αρνηθεί να διακόψει την ιπποδρομία στο Cheltenham, καθώς όπως αναφέρει η αξιόλογη ανθρωπολόγος Kate Fox στο βιβλίο της «Watching the English», η ιπποδρομία είναι το εθνικό μας σπορ, ακόμα περισσότερο και από το ποδόσφαιρο. Ανεξάρτητου ηλικίας, η ιπποδρομία μας... χαλαρώνει. Πολλώ δε μάλλον όταν οι hooligans του ποδοσφαίρου μετατρέπονται (το παραφράζω εδώ) ακόμα και σε...Λόρδους (!) όταν πηγαίνουν να παρακολουθήσουν και, βεβαίως να στοιχηματίσουν, με τα άλογα.
Και κάτι ακόμα: Στις 11 Μαρτίου, η Liverpool «γέμιζε» το Anfield στον αγώνα με την Atletico Madrid, όπου, χωρίς, βέβαια οι οπαδοί να κρατάνε αποστάσεις...2 μέτρων μεταξύ τους, «γύριζαν χέρι με χέρι» το κοντάρι με μία τεράστια σημαία της Liverpool κατά την διάρκεια του αγώνα.
Εκείνη την νύχτα η Ιταλία είχε καταγράψει συνολικό αριθμό νεκρών που πλησίαζαν τους 1000. Τέτοια αναλγησία στον κόσμο της «μπάλας».
ΥΓ. Όταν τα θανατηφόρα νούμερα είναι τόσο μεγάλα, σίγουρα αυξάνεται η πιθανότητα να μάθεις ότι κάποιος γνωστός σου υπέκυψε από τον θανατηφόρο ιό. «Έσκασε λοιπόν σαν βόμβα» η είδηση ότι ο εξαιρετικά αξιόλογος καθηγητής οικονομικών Πήτερ Σινκλέρ υπέκυψε, μετά από άνιση μάχη στην εντατική, από τον ιό. Απίστευτες γνώσεις οικονομικών και εξαίσιος χαρακτήρας ο Πήτερ, δίδαξε οικονομικά το πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στην Οξφόρδη. Εγώ πρωτογνώρισα τον Πήτερ, ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Warwick, το 1994. Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε....