Το ενδεχόμενο να επιλέξει ο Τ. Ερντογάν την περαιτέρω ένταση κινούμενος σε πιο επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο, αφήνει ανοιχτό ο Μαικλ Ρούμπιν, αναλυτής μιας από τις γνωστότερες και ισχυρότερες «δεξαμενές σκέψης» της Ουάσινγκτον, του American Enterprise Institute, ο οποίος σημειωτέον έχει επικηρυχθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας με το ποσό των 750.000 ευρώ. Επίσης, σημειώνει ότι η πώληση των F-35 στην Τουρκία έπρεπε να έχει λήξει εδώ και καιρό.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Φιλελεύθερο και αναδημοσιεύεται σήμερα από το liberal.gr o κ.. Ρούμπιν επισημαίνει σχετικά με το θέμα της πώλησης των F-35 ότι οι διπλωμάτες των ΗΠΑ ελπίζουν πως «η Τουρκία δεν ήταν τόσο κακός σύμμαχος και έτσι συνέτειναν στην πώληση». Και αυτό παρά το γεγονός ότι «το ποιος ήταν στ' αλήθεια ο Ερντογάν είχε φανεί»
Μάλιστα σημειώνει πως «Οι Τούρκοι είναι τυχεροί που έχουν την Ελλάδα γείτονα, ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν είναι τυχερή που έχει την Τουρκία»!
Συνέντευξη στον Γιάννη Μαντζίκο
- Αρχικά, λοιπόν, τι σημαίνει για εσάς η ήττα του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα στις δημαρχιακές εκλογές; Αποτελεί σημείο καμπής για την εξουσία του;
Είναι στη φύση ενός δικτάτορα ότι δεν θα δεχτεί ποτέ να περιορίσει την εξουσία του, μόνο και μόνο επειδή οι ψηφοφόροι του εξέφρασαν δυσαρέσκεια. Το γεγονός ότι ήταν τόσο αργή η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Κωνσταντινούπολη αφού είχε γίνει πια σαφές ότι το AKP έχανε, οφείλεται πιθανότατα στο ότι η κυβέρνηση ήθελε χρόνο για ν' αποφασίσει ποια θα ήταν αντίδρασή της.
Ακόμα και τώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα αποδεχτούν την ήττα της Κωνσταντινούπολης. Να αναμένετε νέες καταμετρήσεις που θα συμπεριλαμβάνουν ψήφους που ώς τώρα είχαν απορριφθεί ως νοθευμένες. Είναι πολύ πιθανό ότι το ΑΚΡ θα προσπαθήσει να κλέψει την Κωνσταντινούπολη. Και είναι πολύ πιθανόν ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει να τιμωρήσει τις πόλεις που δεν τον ψήφισαν, για να τους δείξει πόσο μάταιο είναι να υποστηρίζουν τους αντιπάλους του.
- Ερχόμαστε σε ένα ακανθώδες θέμα, τα μαχητικά F-35, των οποίων την παράδοση η Ουάσινγκτον έχει παγώσει με δεδομένη τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για το πυραυλικό σύστημα S-400. Eν τέλει, η πώληση των F-35 αποτελεί ασφαλή επιλογή για τις ΗΠΑ; Αν όχι, μπορεί να θεωρηθεί η Ελλάδα μια πιθανή εναλλακτική όσον αφορά τις βάσεις, τη στρατιωτική συνεργασία κ.λπ.;
Ειλικρινά, η πώληση των F-35 στην Τουρκία (και η συμμετοχή της Τουρκίας στην κοινοπραξία των προμηθευτικών υλικών) έπρεπε να έχει λήξει εδώ και δεκαετίες. Το ποιος ήταν στ' αλήθεια ο Ερντογάν είχε φανεί από τότε, αλλά οι διπλωματικές μας εμμονές συνέχιζαν να ελπίζουν ότι η Τουρκία δεν ήταν τόσο κακός σύμμαχος, κι έτσι συνέτειναν στην πώληση. Σχετικά με την εναλλακτική για τη βάση του Ιντσιρλίκ, η βασικότερη εξ αυτών είναι το Στρατόπεδο Mihail Kogalniceanu στην Κωστάντζα στη Ρουμανία. Οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά αεροδρόμια στη βόρεια Ιορδανία, από τα οποία απογειώνονται τα F-35 ή τα Harriers.
Επίσης, οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν τη Σούδα στην Κρήτη, η οποία σταδιακά αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για τους αμερικανικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς. Και είναι ξεκάθαρο από τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών (της Ελλάδας και των ΗΠΑ) ότι θα υπάρξει αυξημένη στρατιωτική συνεργασία ενάντια στις κοινές απειλές στην ανατολική Μεσόγειο.
-Τι πιστεύετε για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο; Η Τουρκία αποτελεί απειλή για τα σχέδια εξόρυξης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου - και αν ναι, με ποιο τρόπο; (Οι Έλληνες ανησυχούν για κάποια πιθανή εχθρική κατάληψη νησιών).
- Ναι, απολύτως. Η τουρκική οικονομία καταρρέει και δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμα από μόνη της φυσικό αέριο στα δικά της νερά· επομένως ψάχνει να κλέψει αέριο από τα κυπριακά ύδατα κάτω από τον μανδύα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου». Ψάχνει επίσης να αποτρέψει την περαιτέρω εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στα κυπριακά ύδατα από τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, γιατί το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους αγοραστές να παρακάμπτουν πια την Τουρκία. Το ύψος των κερδών που βγάζει η Τουρκία από την ενοικίαση των αγωγών της και τις αμοιβές μεταφοράς είναι απίστευτο: Αρκετά χρόνια πριν ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου δήλωνε ότι η Τουρκία εισέπραττε 30 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα, μόνο για τη μεταφορά του κουρδικού πετρελαίου από το Κιρκούκ στο Τσεϊχάν.
Οι ευκαιρίες που προσφέρουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μπορούν επίσης να οδηγήσουν την Τουρκία σε πιο επιθετικές ενέργειες, όπως την κατάληψη κάποιου νησιού ή νησιών ώστε να διεκδικήσει τα χωρικά ύδατα. Δυστυχώς, καθώς ο Ερντογάν σπρώχνει την τουρκική οικονομία όλο και πιο βαθιά στην καταστροφή, είναι πιθανόν να ψάξει για κάποιο «χρυσό αυγό» αντί να κάνει την πραγματική σκληρή δουλειά που απαιτείται για να την επαναφέρει στα ίσα της.
-Τελευταία στην επικαιρότητα βρίσκεται και ένας σύμμαχος του Ερντογάν, ο Νικολάς Μαδούρο, πρόεδρος της Βενεζουέλας. Πιστεύετε ότι η τουρκική οικονομία μπορεί να ακολουθήσει την ίδια καταστροφική πορεία;
Ο Ερντογάν δεν είναι σοσιαλιστής όπως ο Μαδούρο. Ο συσχετισμός όμως συνίσταται στο ότι έχουν και οι δύο επιτρέψει την ιδεολογία τους να δικαιολογήσει στοιχειώδεις οικονομικές παρεμβάσεις που βλάπτουν τα κράτη τους. Και οι δύο πιστεύουν ότι οι παγκόσμιοι οικονομικοί νόμοι δεν υφίστανται γι' αυτούς· και οι δύο επιδίωξαν ν' αρπάξουν ιδιοκτησίες των πολιτικών τους αντιπάλων, αγνοώντας την πολύ αρνητική επίδραση που έχει αυτό στις ευρύτερες επενδύσεις - και τις εγχώριες και τις ξένες.
-Τελειώνοντας, διάβασα ότι εσείς προσωπικά έχετε γίνει στόχος του Ερντογάν λόγω των απόψεών σας για την Τουρκία (έχετε αναφέρει στο Twitter ότι είστε επικηρυγμένος για 750.000 δολάρια από τον Ερντογάν). Μιλώντας για στόχους, υπενθυμίζω ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε αντιμαχία με την Ελλάδα σχετικά με την τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών…
Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου. Οι νόμοι της ισχύουν. Η Τουρκία δεν είναι πια. Ο Ερντογάν μπορεί να εκτοξεύει απειλές εναντίον μου και εναντίον άλλων Αμερικανών πρώην αξιωματούχων επειδή τον εκνευρίζουμε, ή για να μας κάνει να σωπάσουμε, αλλά αυτό που καταφέρνει στην πραγματικότητα είναι να πείθει τους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η τουρκική δικαιοσύνη δεν είναι σοβαρή, και οι «αποδείξεις» της κατασκευάζονται. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί απέδρασαν από μια δικτατορία προς την Ελλάδα επειδή η Ελλάδα στηρίζει και εφαρμόζει τον νόμο, και θα εξετάσει κάθε αποδεικτικό στοιχείο, ανεξάρτητα από πολιτικές σκοπιμότητες. Οι Τούρκοι είναι τυχεροί που έχουν την Ελλάδα γείτονα, ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν είναι τυχερή που έχει την Τουρκία!
*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Τετάρτης 3 Απριλίου