Το κλειδί της επίθεσης του Ερντογάν είναι η εμπειρία των Κούρδων στον ανταρτοπόλεμο και κυρίως αν θα μπορέσει η τουρκική αεροπορία να επιχειρεί για ημέρες στην περιοχή, δηλώνει στο liberal.gr ο Μάνος Καραγιάννης από το King''s College London, προσθέτοντας ότι επειδή οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει τον εναέριο χώρο της Συρίας, χωρίς αεροπορική υποστήριξη, οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις δεν θα μπορέσουν εύκολα να ελέγξουν την ζώνη ανατολικά του Ευφράτη.
Εκτιμά ότι η επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στις 13 Νοεμβρίου, μπορεί και να είναι το απώτερο χρονικό όριο της τουρκικής επιχείρησης στη Βόρεια Συρία, ενώ προβλέπει ότι οι Κούρδοι θα αποδειχθούν δύσκολος αντίπαλος για την Αγκυρα, καθώς εκτός από εμπειρία, έχουν και την υπόγεια υποστήριξη ορισμένων χωρών της περιοχής που ανησυχούν για την τουρκική επεκτατικότητα.
Σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης του προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στον Ερντογάν, ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, μιλά για πλήγμα της αμερικανικής αξιοπιστίας, ενώ τονίζει ότι παρ'' ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι διαφορετική από εκείνη που έχουν με τους Κούρδους της Συρίας, εντούτοις "καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι καμία "πολιτική εγγύηση" δεν θα είναι αρκετή, αν η Τουρκία αποφασίσει να προβεί σε μια επιθετική ενέργεια στο Αιγαίο.
Οσο για την κυπριακή ΑΟΖ και την στάση που θα τηρήσει το Παρίσι, αν τελικά ξεκινήσει την γεώτρηση το «Γιαβούζ», βλέπει όξυνση της έντασης μεταξύ Γαλλίας-Τουρκίας, ενώ αντίδραση θα υπάρξει τόσο από την Αίγυπτο, όσο και από το Ισράηλ, ευκαιρία, που όπως λέει, η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευθεί, ώστε να στείλει το μήνυμα ότι υπάρχουν εθνικές κόκκινες γραμμές.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία ξεκίνησε. Τελικά τι βλέπετε να συμβαίνει ; Το χτύπημα της Άγκυρα; θα είναι κατά μέτωπο ή επιλεκτικό;
Οι πρώτες κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δείχνουν ότι ο αντικειμενικός σκοπός της Άγκυρας είναι η αποδυνάμωση της κουρδικής πολιτοφυλακής και η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα της. Πάντως, αυτό δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για τους Τούρκους. Οι Κούρδοι έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε τακτικές ανταρτοπολέμου και θα είναι δύσκολος αντίπαλος. Επιπλέον, έχουν την υπόγεια υποστήριξη ορισμένων χωρών που ανησυχούν για τις τουρκικές προθέσεις στην περιοχή. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα μπορέσει η τουρκική αεροπορία να επιχειρήσει για πολλές μέρες στη βόρεια Συρία. Χωρίς αεροπορική υποστήριξη, οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις δεν θα μπορέσουν εύκολα να ελέγξουν την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη.
- Στην ουσία, ο Ερντογάν θέλει να διαμορφώσει ένα νέο status στην περιοχή, ώστε με αυτό υπό "μαλλης" να πάει στη συνάντηση με τον Τραμπ;
Είναι φανερό ότι ο Ερντογάν δοκιμάζει τα όρια όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Στην πραγματικότητα, τον ενδιαφέρει μόνο η αντίδραση της Ουάσινγκτον και της Μόσχας. Όσο οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι δεν αντιδρούν στις τουρκικές κινήσεις, τόσο θα ανοίγει η όρεξη της τουρκικής πλευράς. Η επικείμενη συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν μπορεί να είναι το απώτερο χρονικό όριο της τουρκικής επιχείρησης στη Βόρεια Συρία.
- Τι επιδιώκει ο Τραμπ με τα μπρος πίσω ως προς την αντιμετώπιση του Ερντογάν ; Άραγε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ή απλώς τα αμφίσημα αυτά σήματα, υπαγορεύει ο ιδιόμορφος χαρακτήρας του Αμερικανού προέδρου;
Νομίζω ότι είναι σαφές ότι η εξωτερική πολιτική του Τραμπ υποτάσσεται στις προσωπικές του επιδιώξεις. Είναι αλήθεια ότι ο ίδιος είχε υποσχεθεί προεκλογικά να επιστρέψουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, αυτή η κίνηση υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και προκαλεί ερωτήματα για την αξιοπιστία της αμερικανικής πλευράς. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα δεν προσομοιάζει με εκείνη που έχουν με τους Κούρδους της Συρίας. Απλά καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε ότι καμία 'πολιτική εγγύηση' δεν θα είναι αρκετή, αν η Τουρκία αποφασίσει να προβεί σε μια επιθετική ενέργεια στο Αιγαίο. Θα είμαστε μόνοι μας.
- Πως σχολιάζετε την στάση των Ρεπουμπλικάνων για την τακτική Τραμπ;
Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ έπιασε εξαπίνης ακόμα και τους στενούς του συμμάχους στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Είναι αλήθεια ότι οι Κούρδοι έχουν πολλούς φίλους στην Ουάσινγκτον. Δεν μιλάω μόνο για το Πεντάγωνο και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Ένα μεγάλο μέρος των Αμερικανών αξιωματούχων βλέπει με συμπάθεια το αίτημα τους για δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.
- Ας πάμε στο θέμα της Κύπρου και την επικείμενη γεώτρηση της Τουρκίας στο οικόπεδο 7. Το ερώτημα δηλαδή είναι τι θα κάνουν οι Γάλλοι και η Total ;
Αν τελικά το Γιαβούζ κάνει γεώτρηση σε αδειοδοτημένο θαλάσσιο οικόπεδο, τότε θα μιλάμε για μια πολύ σημαντική κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία είναι πολύ πιθανόν να αντιδράσει με αύξηση της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή. Το διακύβευμα δεν είναι απλά ο έλεγχος κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά ο ευρύτερος ρόλος της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου, ο Ερντογάν έχει αμφισβητήσει ανοικτά το δικαίωμα του Παρισιού να οικοδομεί συμμαχίες στην περιοχή.
- Βλέπετε επομένως εντάσεις μεταξύ Τουρκίας - Γαλλίας;
Συμφωνώ με την εκτίμηση που έκανε ο κύριος Άγγελος Συρίγος για την αύξηση των εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών στο προσεχές διάστημα. Η Γαλλία είναι μεσογειακή δύναμη με μεγάλη στρατιωτική ισχύ και μεγάλα πολιτικό-οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή. Αντίδραση σίγουρα θα υπάρχει και από την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να συστρατευθεί στην προσπάθεια τιθάσευσης της τουρκικής επιθετικότητας. Πρέπει να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι η Ελλάδα δεν είναι Συρία ή Ιράκ. Υπάρχουν εθνικές κόκκινες γραμμές που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβιάσει.