Το Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Οι IDF αναχαίτισαν πύραυλο από την Υεμένη
Koby Gideon/Oficina de Prensa del Gobierno Israelí vía AP
Koby Gideon/Oficina de Prensa del Gobierno Israelí vía AP

Το Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Οι IDF αναχαίτισαν πύραυλο από την Υεμένη

Πύραυλος προερχόμενος από την Υεμένη αναχαιτίστηκε από τον ισραηλινό στρατό και σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ λίγες ώρες αφότου επικυρώθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων, και θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή (19/01) το πρωί. 

«Η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο απελευθέρωσης των ομήρων. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την ολοκλήρωση – κατά τις πρώτες πρωινές ώρες – της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή στις 08:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (18/01) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ στην πλατφόρμα Χ.

 

Στο μεταξύ, εκρήξεις ακούστηκαν το Σάββατο το πρωί, περίπου στις 10:20, πάνω από την Ιερουσαλήμ μετά την ενεργοποίηση των σειρήνων προειδοποίησης στην πόλη και στο κεντρικό Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP. Ο ισραηλινός στρατός, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αναχαίτισε βλήμα που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη.

Σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας, αρχικά ενεκρίθη την Παρασκευή (17/01) από το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, ανοίγοντας τον δρόμο για την επικύρωσή της από το υπουργικό συμβούλιο. 

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διήρκησε περισσότερες από επτά ώρες, η δε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, εγκρίθηκε με 24 ψήφους υπέρ έναντι οκτώ κατά.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Κατάπαυση του πυρός για μία περίοδο έξι εβδομάδων, αρχής γενομένης από την Κυριακή (19/01) προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας. Κατά την πρώτη από τις τρεις φάσεις της εκεχειρίας, η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς οφείλει να απελευθερώσει 33 ομήρους: γυναίκες, παιδιά και άνδρες άνω των 50 ετών. Σε αντάλλαγμα, η ισραηλινή κυβέρνηση «ενέκρινε την απελευθέρωση 737 φυλακισμένων και κρατούμενων με καθεστώς διοικητικής κράτησης», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ.

Μεταξύ των κρατουμένων που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι είναι ο Ζακάρια Ζουμπέιντι, υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών και πρώην επικεφαλής των Ταξιαρχιών αλ Άκσα, της ένοπλης πτέρυγας της Φάταχ, ο οποίος απέδρασε από ισραηλινή φυλακή το 2021.

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τη Γάζα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της. Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Σχετικά με τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας, οι διαπραγματεύσεις της θα ξεκινήσουν κατά την 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων, τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των τρομοκρατών της Χαμάς εκκίνησε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου 2023 με απολογισμό 1.210 νεκρούς και 251 ομήρους.

«Ηθικό χρέος» να επιτευχθεί η εκεχειρία

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι η αντιπολίτευση της Χαμάς εμπόδισε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για μήνες, «αλλά η κατάσταση άλλαξε λόγω του ηρωισμού των στρατιωτών μας και λόγω των επιχειρήσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού πλήγματος που καταφέραμε στον ιρανικό άξονα».

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, και ο επικεφαλής της Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, οι οποίοι επέστρεψαν και οι δύο από το Κατάρ μετά την υπογραφή της συμφωνίας, απευθύνθηκαν επίσης στους υπουργούς, με τον πρώτο να λέει ότι είχαν ηθική επιταγή να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

«Αυτή η συμφωνία είναι ηθικά και δεοντολογικά το σωστό που πρέπει να γίνει. Είναι μια ανθρώπινη συμφωνία. Περιλαμβάνει μηχανισμούς που θα διασφαλίσουν την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Μπαρνέα, σύμφωνα με το Κανάλι 12.

Από πλευράς του, ο Μπαρ δήλωσε ότι η Χαμάς θα χρησιμοποιήσει την κατάπαυση του πυρός για να ανασυγκροτήσει τις κυβερνητικές και στρατιωτικές της δυνατότητες. Παρά ταύτα, οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας τόνισαν ότι υποστηρίζουν ανυποχώρητα τη συμφωνία.

Υποστήριξαν, επίσης, ότι η Χαμάς έχει συμφέρον να τηρήσει τους όρους της πρώτης φάσης προκειμένου να φτάσει στη δεύτερη, όταν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση πολύ περισσότερων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για τους υπόλοιπους ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους.

«Οι IDF ξέρουν πώς να επιστρέψουν στη μάχη με μαζική δύναμη, αν χρειαστεί», δήλωσε ο αρχηγός των IDF, Χέρζι Χάλεβι, όπως ανέφερε το Κανάλι 12.

Θα τηρηθεί η συμφωνία;

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, οι Ισραηλινοί αμφιταλαντεύονται για το αν η συμφωνία θα διαρκέσει, αλλά θέλουν να διαρκέσει. Από δημοσκόπηση που έγινε γνωστή από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan το βράδυ της Παρασκευής (17/01) προκύπτει ότι η πλειοψηφία του ισραηλινού κοινού υποστηρίζει τη συνέχιση της συμφωνίας για τους ομήρους στη δεύτερη φάση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 55% του κοινού επιθυμεί τη συνέχιση της συμφωνίας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει τον τερματισμό του πολέμου. Το 27% του κοινού πιστεύει ότι ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί μετά την πρώτη φάση, ενώ το 18% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.

Η δημοσκόπηση της Kan έδειξε επίσης ότι το 62% του κοινού υποστηρίζει μέχρι στιγμής τη συμφωνία, έναντι 18% που είναι αντίθετοι και 20% που δήλωσαν αναποφάσιστοι.