Αναταράξεις προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η πρόταση του Π. Γερουλάνου και άλλων στελεχών για συμπόρευση και συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της Α. Διαμαντοπούλου, του Ν. Παπανδρέου και άλλων κορυφαίων στελεχών. Μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παραπάνω πρόταση, στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να απεμπλακούν από τη σεναριολογία.
Η ξαφνική αναταραχή στη Χ. Τρικούπη ξεκίνησε αρχικά με τη δήλωση Ανδρουλάκη ότι δεν συγκυβερνά με τη ΝΔ. Εν συνεχεία με δηλώσεις στελεχών όπως ο Παύλος Γερουλάνος που δήλωσε ότι στη διεύρυνση χωράνε και Κασσελάκης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Φάμελλος και ο Μιχ. Κατρίνης που είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Αριστερά για να κάνει κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη, έσπευσε να δηλώσει ότι «ο κ. Ανδρουλάκης μάς είπε στην πραγματικότητα ότι στηρίζοντας ΠΑΣΟΚ παίρνεις πακέτο είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του μισού ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο κ. Πολάκης, αλλά και του άλλου μισού ΣΥΡΙΖΑ που έχει όλα τα πρωταγωνιστικά στελέχη της καταστροφικής διακυβέρνησης 2015-2019, είτε το ΚΚΕ, που είναι γνωστές οι θέσεις του για την πορεία της χώρας μας, την ευρωπαϊκή της προοπτική, ή τη Νέα Αριστερά, που είναι επίσης γνωστές οι θέσεις της, αλλά και η δράση των στελεχών της όταν ήταν όλοι μαζί ένα κόμμα». Ενώ η ΝΔ έκανε δηκτικά λόγο για συνασπισμό των «κομμάτων της δραχμής».
Οι δηλώσεις αυτές έφεραν αντιδράσεις και εσωκομματικές αλλά και από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να «ανακρούει πρύμναν» και να επιχειρεί να απεμπλακεί από συζητήσεις για μετεκλογικές συνεργασίες, ένα θέμα το οποίο είναι και ανεπίκαιρο.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσουκαλάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «δεν είναι η ώρα για τα θέματα των συνεργασιών» ωστόσο επανέλαβε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Για να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα για να πάρει το μπόνους των εδρών και να έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Όποιος πολίτης θέλει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, έχει μια ρεαλιστική επιλογή να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ». Πέταξε δε το μπαλάκι στο κυβερνών κόμμα: «Η Νέα Δημοκρατία αφού ανοίγει το θέμα, ας απαντήσει αν θα συνεργαστεί με τη Λατινοπουλου και τον Βελόπουλο». Υποστήριξε επίσης πως «Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ καθαρή θέση: στόχος μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή στη χώρα και να τερματιστεί ο βίος της σημερινής κυβέρνησης».
Ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής, μιλώντας στον Real fm, ξεκαθάρισε ότι «ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε μίλησε ποτέ για συμπόρευση με κανένα κόμμα από όσα αναφέρονται». Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη και επεσήμανε ότι «θα συμπορευθεί μόνο με τους σοβαρούς για το καλό του τόπου».
Ο ίδιος, μάλιστα, έβαλε και την παράμετρο «σοβαρότητα», για να περιορίσει τους αποδέκτες της συζήτησης. «Χωράνε μόνο οι σοβαροί και τη σοβαρότητα θα τη δείξει ο πολιτικός στίβος. Λογικές που έχουν πληγώσει τη χώρα στο παρελθόν δεν μπορούν να επαναληφθούν. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Δεν το λέω λέω μόνο για τον Βαρουφάκη, το λέω και για άλλους πολλούς, πρέπει να επιδειχθεί μια σοβαρότητα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε μίλησε ποτέ για συμπόρευση με κανένα κόμμα από όσα αναφέρονται. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη, θα συμπορευθεί μόνο με τους σοβαρούς για το καλό του τόπου. Ο κ. Μητσοτάκης ας βρει άλλα κόλπα για να εξηγήσει και να δικαιολογήσει τις… pic.twitter.com/ArqWvsYwPM
— Panagiotis Doudonis (@pandoudonis) January 18, 2025
Το χρονικό της αναταραχής
Το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών άνοιξε ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης την περασμένη Δευτέρα με στόχο να αποκλείσει το οποιοδήποτε ενδεχόμενο που συμπεριλαμβάνει κυβερνητικό «γάμο» με τη Νέα Δημοκρατία. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Το σενάριο είναι η επόμενη κυβέρνηση να είναι η ΝΔ με κάποια άλλα κόμματα ή το ΠΑΣΟΚ με κάποια άλλα κόμματα, ή το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία με αυτοδυναμία», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ακολούθησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος, μιλώντας στο Action24, ζήτησε «αμφίπλευρη διεύρυνση με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο» αλλά προχώρησε, ένα βήμα παραπέρα, σχολιάζοντας ότι σε αυτή τη διεύρυνση «βεβαίως χωράνε όλοι», αναφερόμενος στους Κασσελάκη, Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου και Φάμελλο.
Ο κ. Γερουλάνος ρωτήθηκε και για το αν θα χωρούσαν όλοι σε αυτό, δηλαδή οι κ.κ. Κασσελάκης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου και Φάμελλος. Και τόνισε μιλώντας στο Action 24: «Θα χωρούσαν όσοι ασπάζονται ένα τέτοιο κλίμα, πολιτικό αν θέλετε διακύβευμα. Βεβαίως χωράνε όλοι. Ο καθένας εκεί που του αρμόζει. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι τυφλά, αλλά να συμμετέχουν στην εδραίωση προοδευτικών προτάσεων για την κοινωνία». Και ο Μιχάλης Κατρίνης κινήθηκε σε σχετικό κλίμα, υποστηρίζοντας με συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ότι: «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και λέει «ναι, εμείς θέλουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, αν και εφόσον έχουμε την πρώτη εντολή στις επόμενες εκλογές. Και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Αριστερά».
Σαφείς αιχμές για τα περί συνεργασιών με κόμματα της Αριστεράς άφησε η Άννα Διαμαντοπούλου, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό να έρθουν στα περιφερειακά του Συνέδρια, στελέχη και πολίτες από παντού, από το Κέντρο από την Κεντροδεξιά και την αριστερά. Το να πάμε όμως σε συνεργασίες, σε λαϊκά μέτωπα, δεν υπάρχει…».
«Για τις συνεργασίες, θα απαντήσουμε τη σωστή στιγμή και όταν έχει διαμορφωθεί το νέο τοπίο» είπε και διερωτήθηκε: «Ξέρουμε πόσα κόμματα θα έχουμε; Ξέρουμε αν θα φύγει εκσυγχρονιστικό κέντρο από τη ΝΔ και θα κάνει άλλο κόμμα; Ξέρουμε πώς θα είναι το ΠΑΣΟΚ το 2025 και αν φτάσει στο 27% ή μείνει στο 17%;».
Όπως επισήμανε, το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται να κάνει σενάρια με ποιον θα κυβερνήσει το 2027 καθώς «και η συζήτηση για τον πρόεδρο και η συζήτηση για τις συνεργασίες γυρίζει στο 1980, ενώ είμαστε στον 21ο αιώνα. Το ΠΑΣΟΚ και όποιο στέλεχός του θέλει να μιλήσει για το μέλλον – και αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική – να μιλήσουμε για το πού θέλουμε να είναι η χώρα 2,5 χρόνια μετά».
Τον κίνδυνο εκλογικής συρρίκνωσης του κόμματος τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου. «Αν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε στο 5%» είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ ούτε με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. «Δηλαδή θα ασπαστούμε ό,τι λέει ο καθένας στον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτά που έκανε».
Μια χαρά pic.twitter.com/d112MS0RaH
— Ομάδα Αλήθειας (@omadaalithias) January 17, 2025
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Action 24 τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον Γιάννη Βαρουφάκη», και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να ψηφίσει την προσωπική του φίλη, Λούκα Κατσέλη «που είναι από τα στελέχη που φοβήθηκαν έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ», εννοώντας ότι αυτό έγινε από πολλούς τα χρόνια της κρίσης. Για την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση υποστήριξε ότι «είναι συμβολική, άρα δεν έχει σημασία τη θέση που θα καταλάβει στις ψηφοφορίες» κι ότι «μπορεί να διεισδύσει στο χώρο του Κέντρου». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου ο κ. Μητσοτάκης προτείνοντας τον Κώστα Τασούλα δείχνει ότι «φοβάται να μην χάσει δεξιά ή το κάνει είτε από αδυναμία είτε από την αλαζονεία της εξουσίας». Έτσι –πρόσθεσε- αφήνει χώρο στο ΠΑΣΟΚ, στον οποίο μπορεί να διεισδύσει με την πρόταση Γιαννίτση.
Στο μεταξύ, σε δημόσια ανακοίνωσή του, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μεϊμάρογλου ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει αναφανδόν την Άννα Διαμαντοπούλου, εξέφρασε την δυσφορία του. «Οι απόψεις αυτές ουδέποτε έχουν συζητηθεί στα εκλεγμένα από το Συνέδριο όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (ΚΠΕ και ΠΣ) και δεν απηχούν παρά τις προσωπικές επιθυμίες εκείνων που τις εκφράζουν» αναφέρει με νόημα. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν την επιχειρηματολογία του κυβερνώντος κόμματος και δίνουν ρόλο και υπόσταση στα κόμματα της Αριστεράς, δυόμισι χρόνια πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές».
Στο μεταξύ, τασσόμενος υπέρ μίας συνεργασίας με τα κόμματα της αριστεράς, ο Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ εγκαίρως δηλώνει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.
«Το ΠΑΣΟΚ το λέει ανοιχτά, το λέει καθαρά, το λέει εγκαίρως, για να το αντιληφθούν όχι μόνον οι Έλληνες πολίτες, που το έχουν αντιληφθεί, αλλά για να το αντιληφθούν και κάποιοι που φαντασιώνονται ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να χρησιμεύσει ως κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και λέει «ναι, εμείς θέλουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, αν και εφόσον έχουμε την πρώτη εντολή στις επόμενες εκλογές [...] και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Αριστερά».
«Είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, έχουμε εύλογα θέσει να είμαστε η επόμενη κυβέρνηση. Αν ο ελληνικός λαός δεν μας δώσει αυτοδυναμία, λέμε ξεκάθαρα, για να είμαστε από την αρχή ειλικρινείς και έντιμοι, ότι εμείς θα επιδιώξουμε να κάνουμε συνεργασία, άρα να μην αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη, και να κάνουμε κυβέρνηση» πρόσθεσε.
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση στη ΝΔ λέγοντας: «ωραία η συζήτηση για συνεργασίες, ανοίγει όποτε η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση», αντιστρέφοντας έπειτα το ερώτημα: «δεν ρωτάει κανείς με ποιον θα συνεργαστεί η Νέα Δημοκρατία. Θα ήταν, π.χ., η κ. Λατινοπούλου που προέρχεται από τη ΝΔ; Ο κ. Βελόπουλος που ήταν μαζί με Γεωργιάδη και Βορίδη στην ίδια κυβέρνηση;».
Στην παρατήρηση ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απαντούν ότι θα συνεργαστούν με Βαρουφάκη-Κωνσταντοπούλου, ο κ. Σπυρόπουλος απάντησε: «Στόχος μας να προσπαθήσουμε με τρόπο συντεταγμένο και πολλή δουλειά να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να κερδίσει, διεκδικεί να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, αν είναι δυνατόν και αυτοδυναμία, και τουλάχιστον να διαμορφώσει ένα ρεύμα αλλαγής από αυτό το οποίο βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε ο Νίκος Μήλης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τόνισε μεν ότι«το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να αποτελέσει τον πόλο που θα φέρει την πολιτική αλλαγή» ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν θα ξυπνήσουμε το "φάντασμα" των κομμάτων της δραχμής».
Θέση στη συζήτηση πήρε και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Μαργαρίτης γράφοντας στα social media.
“ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ.
Δέχτηκα αμέτρητες επιθέσεις για την άποψη μου περί κοινής υποψηφιότητας της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την θέση ΠτΔ. Πριν μερικούς μήνες είχε δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις ο Χάρης Δούκας με τις αναφορές του στην πληθυντική Αριστερά. Πριν ένα χρόνο τα άκουσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης για την συμμετοχή του στην εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ με Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα. Πρόσφατα πυρά δέχτηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ο οποίος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει στο μέλλον κυβέρνηση με την ΝΔ αλλά θα αναζητήσει άλλες συμμαχίες. Τώρα δέχονται επιθέσεις ο Γερουλάνος και ο Κατερίνης. Μαξίμου και ακροκεντρώοι στην αυστηρή επίπληξη για τις συμμαχίες προς τα Αριστερά.
Οι ακροκεντρώοι μάλιστα βρήκαν ευκαιρία σε αυτή την κριτική να ξεπεράσουν την κατήφεια τους για την επιλογή Τασούλα στη θέση ΠτΔ και να επιστρέψουν στο μαντρί του Κυριάκου. Το ΔΟΓΜΑ θέλει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όχι μία ηγεμονική δύναμη της προοδευτικής αλλαγής και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού αλλά μια συμπληρωματική δύναμη στην ΝΔ. Έναν συμβουλάτορα του Μητσοτάκη. Ένα κόμμα μπαλαντέρ τύπου Γκένσερ και Φιλελεύθερων προς την στήριξη της λεγόμενης Κεντροδεξιάς. Αυτή η στρατηγική γίνεται στο όνομα ενός νεφελώδους Κέντρου.
Η ιστορία όμως σε εποχές με οικονομική κρίση, μεγάλες αναταραχές, έντονες κοινωνικές ανισότητες έχει αποδείξει ότι Κέντρο με την έννοια πολιτικής παράταξης δεν αντέχει. Οι ταξικές διαφορές οριζουν τους πολιτικούς προσανατολισμούς. Σε όλη την ιστορία, σε όλη την Ευρώπη. Η εξαίρεση ήταν μια εικόνα Κέντρου μετά τον Ελληνικό εμφύλιο πόλεμο στην χώρα μας. Αυτή η εικόνα είχε πολλές αμαρτίες και σκοτεινές πλευρές. Και εύστοχα ο Ανδρέας Παπανδρέου χάραξε νέους ορίζοντες. Επομένως όσοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ως μια παραπληρωματική συνιστώσα της Κεντροδεξιάς και όχι μια καθοριστική δύναμη της Κεντροαριστεράς κάτι έχουν καταλάβει λάθος».