Τον πολύ κεντρικό ρόλο που παίζει στην προεκλογική εκστρατεία στην Γαλλία η εξωτερική πολιτική ίσως για πρώτη φορά, επισημαίνει μιλώντας στο Liberal.gr η Ματίλντ Τσιουλά, συντονίστρια στο γραφείο του think tank European Council on Foreign Affairs στο Παρίσι, που σκιαγραφεί την τακτική της Μαρίν Λεπέν που της αποδίδει μονάδες στις δημοσκοπήσεις.
Συνέντευξη στην Κατερίνα Νικολοπούλου
«Είναι η πρώτη φορά που η εξωτερική πολιτική είναι τόσο πολύ στο επίκεντρο μιας προεκλογικής εκστρατείας στην Γαλλία. Όλα περιστρέφονται γύρω από τον πόλεμο και τις συνέπειες του, τους κινδύνους που θέτει για την οικονομία η κρίση της ενέργειας, των τιμών των τροφίμων κτλ. Ίσως είναι η πρώτη φορά που η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας θα αποφασιστεί στις εκλογές», τονίζει επισημαίνοντας ωστόσο ότι ειδικά η Μαρίν Λεπέν έχει καταφέρει να χτίζει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις πάνω σε αυτά τα θέματα χωρίς να αναφέρεται καθόλου στη σχέση της με την Ρωσία και τον Πούτιν.
Όπως υπενθυμίζει η Τσιουλά, το κόμμα της Λεπέν στο πλαίσιο της μακράς ειδικής σχέσης που διατηρούσε με την Ρωσία και το καθεστώς Πούτιν, το 2017 πήρε ρωσικό δάνειο για την τότε προεκλογική καμπάνια για τις Προεδρικές, το οποίο και δεν αποπλήρωσε ενώ η ίδια η Λεπέν είχε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα. Εκείνη την εποχή, τα γαλλικά κόμματα αντιμετώπιζαν επιθέσεις χάκερς και άλλες μορφές παρεμβάσεων από το Κρεμλίνο.
Καθώς η κρίση μεταξύ Ρωσίας –Ουκρανίας οξυνόταν, η Λεπέν «παπαγάλιζε» την προπαγάνδα της Ρωσίας. Ωστόσο, υπό το βάρος των εξελίξεων, αναγκάστηκε να καταδικάσει την ρωσική εισβολή και παρότρυνε τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία,η Ρουμανία και η Σλοβακία να βοηθήσουν στο να σταματήσει ο πόλεμος. Αντιτίθεται στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας από την Γαλλία στην Ουκρανία παροτρύνοντας την ηγεσία της χώρας να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό αν και είχε επικρίνει τις διπλωματικές προσπάθειες του Μακρόν πριν την εισβολή.
«Στην αρχή της καμπάνιας υπήρχε το φαινόμενο rally around the flag (συσπείρωση γύρω από τη σημαία και στήριξη των πολιτικών ηγεσιών). Έτσι ο Μακρόν πριν 4 εβδομάδες είχε ποσοστά που παρέπεμπαν σε ποσοστά της δεκαετίας του ’60. Ήταν έκπληξη, αλλά ήταν το αποτέλεσμα του ότι αποδείχθηκε πολύ καλός διαχειριστής της κρίσης, ξεχώρισε ως διεθνής προσωπικότητα στις επικοινωνίες του με τον Πούτιν. Αυτό όμως δείχνει να μην λειτουργεί πια. Ίσως η πρώτη συγκινησιακή φόρτιση του κόσμου για τον πόλεμο υποχώρησε.», εξηγεί η ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που έχει εργαστεί και στην ομάδα εξωτερικής πολιτικής της βρετανικής πρεσβείας στο Παρίσι.
Πώς η Λεπέν κερδίζει από τον πόλεμο χωρίς να χάνει από στήριξη της στον Πούτιν
«Η Λεπέν αντιθέτως, που και πριν τον πόλεμο είχε εστιάσει την καμπάνια της στα θέματα του κόστους της καθημερινότητας, δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτά τώρα που με την ενεργειακή κρίση έγιναν πιο φλέγοντα και αυτό της αποδίδει. Μιλάει για παράδειγμα για τις κυρώσεις στη Ρωσία και τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν στην γαλλική οικονομία χωρίς να μιλάει για τις σχέσεις της με τον Πούτιν και την Ρωσία. Είναι πολύ βολικό γι’ αυτήν που δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει αυτή τη σχέση της. Υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις βλάπτουν τους ευρωπαίους πολίτες και τους Γάλλους πολίτες.», αναφέρει η Τσιουλά εξηγώντας την τακτική της αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος του Εθνικού Μετώπου.
Η επανεκλογή Ορμπάν στην Ουγγαρία δε, ήταν ένα καλό νέο για την Λεπέν και η πολιτική του ένας δρόμος που θα ήθελε να χαράξει και η ίδια.
«Σίγουρα χάρηκε πολύ με το γεγονός ότι την περασμένη Κυριακή ο Ορμπάν επανεξελέγη. Αν εκλεγόταν και αυτή θα ήταν επίσης μια ταραχοποιός στους κόλπους της Ε.Ε ,θα ακλουθούσε την ίδια κατεύθυνση. Σε αυτήν την προεκλογική καμπάνια , η Λεπέν πάντως δεν έκανε λόγο για έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο Βrexit που έδειξε πόσο δύσκολο και πολύπλοκο ήταν. Οπότε αυτό δεν είναι στόχος πια. Δεν θέλει να φύγει πια από την Ε.Ε. Θέλει να αλλάξει την Ε.Ε από μέσα με συνεργασίες με άλλες ανελεύθερες κυβερνήσεις όπως αυτή του Ορμπάν στην Ουγγαρία», καταλήγει.