Ν. Δένδιας: Η μεγάλη πρόκληση είναι να βγάλουμε τη χώρα οριστικά από την κρίση

Ν. Δένδιας: Η μεγάλη πρόκληση είναι να βγάλουμε τη χώρα οριστικά από την κρίση

Ναι, υπάρχει δίκαιη λύση για τα κόκκινα δάνεια, λέει στον «Φιλελεύθερο» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει την καθεστωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης και την προσπάθεια της να αναδιατάξει κατά το δοκούν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

Συνέντευξη στον Τάκη Σπηλιόπουλο

Υπάρχει τελικά δίκαιη λύση για τα κόκκινα δάνεια; Δίκαιη και για τους πολίτες που μέσω της φορολογίας συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και για τους δανειολήπτες που αδυνατούν λόγω ειδικών συνθηκών να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Λύση σαφώς και υπάρχει, όσο κι αν δεν φαίνεται εύκολη. Οφείλουν να αντιληφθούν όλοι οι παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μόνο ένα μεγάλο πρόβλημα δημοσίου χρέους. Αντιμετωπίζει και ένα τεράστιας σημασίας πρόβλημα ιδιωτικού χρέους, το οποίο μεσοπρόθεσμα ενδέχεται να υπονομεύσει την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι άξονες τους οποίους είχα παρουσιάσει το μικρό διάστημα που διατέλεσα Υπουργός Ανάπτυξης, για τη λύση “split and freeze” (διαχωρισμό του δανείου σε εξυπηρετήσιμο και μη και διαμόρφωση του ύψους του δεύτερου ανάλογα με τη διακύμανση των αξιών στην αγορά ακινήτων), είναι μία καλή λύση, εφόσον εφαρμοστεί μαζικά, η οποία άλλωστε έχει συμπεριληφθεί στον ισχύοντα Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για την αρχική πρόταση που είχα παρουσιάσει για τα επιχειρηματικά δάνεια, εφόσον συνδυαστεί με μία ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των χρεών και σε Δημόσιο-Ασφαλιστικά Ταμεία. Όλα αυτά βεβαίως προϋποθέτουν για λόγους στοιχειώδους δικαιοσύνης τον εντοπισμό των «μπαταξήδων», ώστε να μην επωφεληθούν, αλλά και την κατά το δυνατόν επιβράβευση των δανειοληπτών που κατάφεραν να μείνουν συνεπείς κατά την κρίση.

Σας ανησυχεί για τη λειτουργία του πολιτεύματος και των θεσμών η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τη βούλησή της στη δικαιοσύνη, να ελέγξει τα ΜΜΕ και να πατήσει πόδι στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς;

Δυστυχώς, η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας μέχρι σήμερα, καθεστωτικά πράττει και φέρεται με στόχο την άλωση των θεσμών. Το είδαμε και το βλέπουμε με το Ε.Σ.Ρ. και τις τηλεοπτικές άδειες, με τις πιέσεις σε τράπεζες εις βάρος συγκεκριμένων ΜΜΕ, με τη συμπεριφορά της απέναντι στη Δικαιοσύνη και μία σειρά από άλλες ενέργειες. Στην ίδια κατεύθυνση προσπαθεί να αναδιατάξει κατά το δοκούν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, δημιουργώντας «νέα τζάκια» που θα είναι φιλικά προς αυτήν, για να θυμηθώ μία έκφραση του παρελθόντος.

Όλο αυτό το ογκούμενο κύμα αντιδράσεων στην κοινωνία, με αφορμή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις στις οποίες έχει υποβάλλει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, σας ανησυχεί; Δεδομένου αν αύριο γίνετε κυβέρνηση θα το βρείτε μπροστά σας.

Το μοναδικό «καλό» που προσέφερε η ανάληψη της διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι η κοινωνία διαπίστωσε πως μόνο εύκολα λόγια υπάρχουν και όχι εύκολες λύσεις. Δεν έχω βεβαίως αυταπάτες. Οι σημερινοί κυβερνώντες ως αντιπολίτευση θα επιδιώξουν και πάλι να παραστήσουν τους «αγανακτισμένους» και να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχει καταρρακωθεί όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία τους, από όσα αδιανόητα για άλλη κυβέρνηση συμφώνησαν (όπως η εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για 100 χρόνια), ώστε να εκτιμώ ότι αυτή τη φορά δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα η προσπάθειά τους.

Πολλές φορές μιλάτε για την συντριβή της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναστρέψιμη αυτή η κατάσταση; Δεδομένων των δεσμεύσεων του μεσοπρόθεσμου και του μνημονίου, υπάρχουν περιθώρια και που τα τοποθετείτε χρονικά για να υπάρξει μια ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα;

Περιθώρια σαφώς και υπάρχουν, αν και τίποτε δεν θα είναι εύκολο, ακριβώς λόγω των δεσμεύσεων στις οποίες αναφέρεστε. Να σας υπενθυμίσω όμως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ανεξάρτητα από την έκβαση της συζήτησης που θα έχει με τους εταίρους για το πλεόνασμα, όπως και για δομικές μεταρρυθμίσεις. Αν η Ελλάδα και η νέα κυβέρνησή της στείλουν σήμα στις αγορές ότι είναι διαφορετική πλέον η αντιμετώπιση των επενδύσεων στην Ελλάδα, το ελατήριο της οικονομίας που συμπιέστηκε τόσο πολύ επί 8 χρόνια μπορεί να εκτιναχθεί. Από εμάς εξαρτάται όμως.

Επικαλούμενος την κοινοβουλευτική σας εμπειρία, θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει  ιστορικό προηγούμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά τόσο αρραγούς και συμπαγούς κοινοβουλευτικής ομάδας, παρά την ανομοιογένεια της και τα πολύ σκληρά μέτρα που έχει ψηφίσει.

Η αλήθεια είναι ότι κυβερνητικές πλειοψηφίες στο παρελθόν δοκιμάστηκαν για μέτρα ακόμη και σαφώς μικρότερης αρνητικής επίπτωσης στους πολίτες, ενώ οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι και υπουργοί είχαν αποχωρήσει στο παρελθόν για λόγους έως και ήσσονος σημασίας. Το «πλεονέκτημα» αυτό μπορεί να μεταβληθεί σε μέγιστο μειονέκτημα, αν η συγκεκριμένη λογική για παραμονή στην κυβέρνηση ή στη Βουλή με κάθε πολιτικό κόστος, οδηγήσει τον κ. Τσίπρα σε μία κατά το δυνατόν παράταση της θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλα έχουν ένα όριο όμως, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερασθεί.  

Είσαστε έτοιμοι για εκλογές μέσα στο 2018; Τις θεωρείται πιθανές; Ποιο θα είναι το καινούργιο και ανανεωμένο πολιτικά πρόσωπο της ΝΔ;

Ο σημερινός πρωθυπουργός σύντομα θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος να εξαντλήσει τη θητεία του και να κινδυνέψει ο ΣΥΡΙΖΑ με εξαΰλωση των ποσοστών του ή να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία για να περισώσει ό,τι και όπως μπορεί. Μια σειρά από πρόσφατες κινήσεις, όπως η «βροχή» ρουσφετολογικών τροπολογιών, αυτό δείχνουν άλλωστε. Σε ό,τι μας αφορά, όπως αποδείχθηκε κατά το πρόσφατο Συνέδριό μας, τόσο από την συμμετοχή και τις θέσεις μας. όσο και από τα νέα πρόσωπα που συμμετείχαν, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες της διακυβέρνηση της χώρας ακόμη και… σήμερα. Η ΝΔ άλλωστε κατορθώνει πάντα να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών και γι' αυτό άντεξε διαχρονικά. Η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι να βγάλουμε τη χώρα οριστικά από την κρίση.

 

Φωτογραφία: Ιntime