Το πρώτο 48ωρο του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο καταγράφεται ως ένα από τα πιο «πυκνά» σε αποφάσεις που είχε ποτέ μέχρι τώρα πρόεδρος των ΗΠΑ. Από τα εκτελεστικά διατάγματα που υπογράφηκαν σωρηδόν και προβλέπουν - μεταξύ άλλων - την άμεση κινητοποίηση του αμερικανικού στρατού στα σύνορα με το Μεξικό, ως τις απειλές με κυρώσεις έναντι της Ρωσίας του Πούτιν, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα δείχνουν ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα κινηθεί με γοργό βηματισμό, καταργώντας, ουσιαστικά, το σύνολο των πολιτικών του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, άρχισε να υλοποιεί – και μάλιστα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του – τα όσα δεσμευόταν να πράξει προεκλογικά. Και όπως επιμένουν, δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί, καθώς ταυτόχρονα καταργεί της πρακτικές DEI και απειλεί ανοικτά Ευρώπη και Κίνα με την επιβολή δασμών.
Η αποστολή στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό και το «αγκάθι» του Μεταναστευτικού
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει ήδη κατά το διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, αμέσως μετά την ορκωμοσία του ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, προαναγγέλλοντας την κινητοποίηση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στα στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, υπάρχουν ήδη περίπου 2.200 εν ενεργεία δυνάμεις στα σύνορα στο πλαίσιο της Joint Task Force-North, της συνοριακής αποστολής της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ με έδρα το Ελ Πάσο του Τέξας. Συμβάλλουν στην υποστήριξη του έργου των αμερικανικών τελωνείων και της προστασίας των συνόρων εκεί, εκτελώντας κυρίως υλικοτεχνικά και γραφειοκρατικά καθήκοντα, όπως η καταχώριση δεδομένων, η ανίχνευση, η παρακολούθηση και η συντήρηση των οχημάτων.
Υπάρχει επίσης ένα απόσπασμα της Εθνοφρουράς στα σύνορα που ονομάζεται Επιχείρηση Lonestar, με επικεφαλής την Εθνική Φρουρά του Τέξας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 4.500 άνδρες της Εθνοφρουράς που έχουν αναλάβει την αποστολή, σύμφωνα με το Στρατιωτικό Υπουργείο του Τέξας, όπως γράφει το CNN.
Τα πρόσθετα στρατεύματα που αποστέλλονται στα σύνορα αυτή την εβδομάδα θα συνδράμουν στις ίδιες διεργασίες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, και αναμένεται να τροφοδοτήσουν και να ενισχύσουν την Joint Task Force-North.
Θα βοηθήσουν στη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Συνοριοφυλακής, θα συνδράμουν στα κέντρα διοίκησης και ελέγχου και θα παρέχουν περισσότερους ειδικούς πληροφοριών για την αξιολόγηση των απειλών και των ροών μεταναστών, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τον σχεδιασμό.
Τα στρατεύματα αναμένεται επίσης να ενισχύσουν τα εναέρια μέσα και να βοηθήσουν στις αεροπορικές επιχειρήσεις.
Ακόμη περισσότερα στρατεύματα αναμένεται να αναπτυχθούν στα σύνορα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, με αυτό το πρώτο κύμα να θέτει τις βάσεις για ένα μεγαλύτερο στρατιωτικό αποτύπωμα.
Δεν είναι σαφές εάν τα στρατεύματα θα είναι οπλισμένα, αλλά κανένας από τους στρατιώτες δεν έχει την άδεια να εκτελεί οποιονδήποτε ρόλο επιβολής του νόμου, όπως να πραγματοποιεί συλλήψεις ή να κατάσχει ναρκωτικά, ή να εμπλέκεται με τους μετανάστες, εκτός από το να τους βοηθά στη μεταφορά τους προς και γύρω από διάφορες εγκαταστάσεις μεταναστών.
Διαβάστε επίσης: Το Μεξικό κατασκευάζει καταφύγια με φόντο τις μαζικές απελάσεις από τις ΗΠΑ
«Φρένο» και στην είσοδο προσφύγων στις ΗΠΑ
Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε την είσοδο όλων των προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και την επεξεργασία των αιτήσεων προσφύγων.
«Όλα τα ήδη προγραμματισμένα ταξίδια προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώνονται και δεν θα γίνουν νέες κρατήσεις για ταξίδια. Το παρόν διάταγμα αναστέλλει το Πρόγραμμα εισδοχής προσφύγων των Ηνωμένων Πολιτειών, μέχρις ότου η περαιτέρω είσοδος προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες ευθυγραμμιστεί με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς να διευκρινίζεται πόσο θα διαρκέσει η αναστολή.
Σύμφωνα με το CBS News, η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος του σχετικού εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα (20/01), την ημέρα της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο. Η κίνηση αυτή δεν επηρεάζει προς το παρόν τους κατόχους ειδικής βίζας μεταναστών, οι οποίοι έχουν βοηθήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (20/01) ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την αναστολή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων των ΗΠΑ (USRAP), λέγοντας ότι η Αμερική «δεν έχει την ικανότητα να απορροφήσει μεγάλους αριθμούς μεταναστών, και ιδίως προσφύγων, στις κοινότητές της με τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα πόρων για τους Αμερικανούς».
Ο κανόνας σταματά το USRAP μέχρι «η περαιτέρω είσοδος προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες να ευθυγραμμιστεί με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει η διαταγή.
Τραμπ σε Πούτιν: «Έρχονται κυρώσεις και δασμοί αν δεν σταματήσεις τον πόλεμο στην Ουκρανία»
Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ απείλησε την Τετάρτη (22/01) τη Ρωσία και άλλες εμπλεκόμενες χώρες με φόρους, δασμούς και κυρώσεις, εάν δεν επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social, «δεν έχω άλλη επιλογή από το να επιβάλω υψηλά επίπεδα φόρων, δασμών και κυρώσεων σε οτιδήποτε πωλείται από τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε διάφορες άλλες εμπλεκόμενες χώρες».
Αυτούσια η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ
«Δεν θέλω να βλάψω τη Ρωσία. Αγαπώ τον ρωσικό λαό και είχα πάντα μια πολύ καλή σχέση με τον Πρόεδρο Πούτιν - και αυτό παρά τη Ριζοσπαστική Αριστερά «Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία». Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η Ρωσία μας βοήθησε να κερδίσουμε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χάνοντας σχεδόν 60.000.000 ζωές. Με όλα αυτά να λέγονται, θα κάνω στη Ρωσία, της οποίας η Οικονομία καταρρέει, και στον Πρόεδρο Πούτιν, μια πολύ μεγάλη χάρη. Συμβιβαστείτε τώρα, και σταματήστε αυτόν τον γελοίο πόλεμο! Θα γίνει μόνο χειρότερα. Αν δεν κάνουμε μια «συμφωνία», και σύντομα, δεν έχω άλλη επιλογή από το να επιβάλω υψηλά επίπεδα φόρων, δασμών και κυρώσεων σε οτιδήποτε πωλείται από τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε διάφορες άλλες εμπλεκόμενες χώρες. Ας τελειώνουμε με αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος δε θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος! Μπορούμε να το κάνουμε με τον εύκολο ή με τον δύσκολο τρόπο - και ο εύκολος τρόπος είναι πάντα καλύτερος. Ήρθε η ώρα να «κάνουμε μια συμφωνία». Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές!!!».
«Μπλόκο» και στην woke ατζέντα: Αναστέλλονται τα προγράμματα DEI
Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ έπαυσε από τα καθήκοντά τους όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους οι οποίοι εργάζονταν σε προγράμματα DEI (Διαφορετικότητα, Ισότητα, Ένταξη και Προσβασιμότητα). Σε ένα υπόμνημα της Υπηρεσίας Διοίκησης Προσωπικού των ΗΠΑ, Office of Personal Management (OPM), το οποίο περιήλθε στην κατοχή του αμερικανικού ειδησεογραφικού εταίρου του BBC, CBS, οι επικεφαλής των πρωτοβουλιών και των προγραμμάτων DEI ενημερώνονται ότι πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το χρονοδιάγραμμα:
- Να θέσουν τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που εργάζονται σε προγράμματα DEI σε άδεια μετ' αποδοχών έως τις 17:00 τοπική ώρα (22:00 GMT) της Τετάρτης
- Να αναφέρουν πώς έχουν συμμορφωθεί με την εφαρμογή των οδηγιών του υπομνήματος έως τις 12:00 τοπική ώρα την Πέμπτη (23/01)
- Να υποβάλουν ένα σχέδιο, περιγράφοντας τη «δράση μείωσης του προσωπικού» έως τις 17:00 τοπική ώρα της 31ης Ιανουαρίου - την επόμενη Παρασκευή
Στο υπόμνημα αναφέρεται, επίσης, ότι οι υπάλληλοι πρέπει να αναφέρουν κάθε προσπάθεια του προσωπικού να «συγκαλύψει» τα προγράμματα χρησιμοποιώντας «κωδικοποιημένη ή ασαφή γλώσσα».
Σύμφωνα με εκτελεστικό διάταγμα, που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη (21/01), το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα πρέπει να διατυπώσει συστάσεις για να ενθαρρύνει κάθε «εκπαιδευτικό οργανισμό» του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνει ομοσπονδιακά κονδύλια να τερματίσει επίσης τα προγράμματα DEI.
Άγνωστος παραμένει προς το παρόν ο αριθμός των ομοσπονδιακών υπαλλήλων που επηρεάζονται από την συγκεκριμένη οδηγία.
Τι λέει το υπόμνημα
Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που εργάζονται σε γραφεία DEI θα τεθούν σε άδεια μετ' αποδοχών «αμέσως» καθώς η υπηρεσία «λαμβάνει μέτρα για να κλείσει/τερματίσει όλες τις πρωτοβουλίες, τα γραφεία και τα προγράμματα DEI».
Το υπόμνημα, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον αμερικανικό συνεργάτη του BBC, το CBS, επιβεβαιώθηκε από τον Λευκό Οίκο. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λέβιτ, έγραψε στο Χ: «Προς κάθε δημοσιογράφο που ρωτάει σχετικά με αυτό: Μπορώ ευχαρίστως να το επιβεβαιώσω!».
Τι σημαίνει DEI
Σε έναν συνδυασμό μέτρων και πολιτικών που πραγματοποιούνται από διάφορους οργανισμούς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, για την υποστήριξη ατόμων με διαφορετικό υπόβαθρο, και συγκεκριμένα εκείνων που συχνά υποεκπροσωπούνται, αναφέρεται το DEI.
Τα διαφορετικά υπόβαθρα και οι βιωμένες εμπειρίες μπορεί να περιλαμβάνουν το φύλο, την εθνικότητα, τη σεξουαλικότητα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή τις αναπηρίες κάποιου.
Η ιδέα πίσω από αυτές τις πολιτικές είναι να αντιμετωπιστούν συστημικές αδικίες, όπως «ο ιστορικός σεξισμός» και ο «ρατσισμός», οι οποίες έχουν εμποδίσει ορισμένες ομάδες να έχουν την ίδια πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και βιομηχανίες με τους συνομηλίκους τους.
Όμως οι επικριτές λένε ότι οι ίδιες οι πολιτικές μπορεί να αποτελούν διακρίσεις. Ο Λευκός Οίκος λέει ότι ένα εκτελεστικό διάταγμα που ανατρέπει την DEI, εξωτερικά «προστατεύει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των Αμερικανών και διευρύνει τις ατομικές ευκαιρίες» και «προωθεί πιστά την υπόσχεση του Συντάγματος για ισότητα χωρίς χρώμα ενώπιον του νόμου».
Τις τελευταίες εβδομάδες, αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η Meta και η Amazon, μείωσαν τα προγράμματά τους για την πολυμορφία.
Δυναμικά στο προσκήνιο και η πολιτική δασμών εναντίον ΕΕ και Κίνας
Εν τω μεταξύ, ο νέος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει νέους δασμούς στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες, ενώ στο «κάδρο» της επιβολής δασμών έβαλε και ευρωπαϊκές χώρες.
Συγκεκριμένα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε «οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν τελωνειακούς δασμούς, το μόνο μέσο που έχουν οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν πως θα έχουν "σωστή μεταχείριση"», στηλιτεύοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του έναντι της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πολύ κακή για εμάς. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει αυτοκίνητά μας ή αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν παίρνουν τίποτα σπουδαίο», είπε ο Τραμπ προσθέτοντας πως κατά συνέπεια τα κράτη μέλη της μπορούν να αναμένουν την επιβολή «τελωνειακών δασμών».
Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Τραμπ είχε καταγγείλει επανειλημμένα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, παρομοιάζοντας τη με «μικρή Κίνα», που «επωφελείται» από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. «Έχουμε εμπορικό έλλειμμα έναντι της ΕΕ (ύψους) 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων», επέμεινε χθες. «Η Κίνα είναι επιθετική, αλλά όχι μόνο η Κίνα. Κι άλλες χώρες είναι πολύ επιθετικές».
Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ ανερχόταν το 2023 σε 131 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα του αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), κι ήταν συγκεντρωμένο σε κυρίως τέσσερις χώρες - στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία.
Οι αιτίες είναι ποικίλες. Το εμπορικό έλλειμμα στις συναλλαγές με τη Γερμανία είναι κατά κύριο λόγο βιομηχανικής φύσης, αυτό με την Ιρλανδία συνδέεται κυρίως με το ότι έχουν μεταφέρει εκεί τις έδρες τους στην Ευρώπη μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι, για να εκμεταλλευτούν την πολύ ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπισή τους και να μειώσουν τις φορολογικές εισφορές τους.
Σημειώνεται, ότι προτού επανεκλεγεί, ο Τραμπ είχε ήδη απειλήσει την ΕΕ πως θα επέβαλε ξανά τελωνειακούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αν δεν αυξηθούν οι αγορές υδρογονανθράκων - πετρελαίου και αερίου - από τις ΗΠΑ.
Κατά την πρώτη θητεία του (2017-2021), ο Ρεπουμπλικάνος είχε επίσης προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων, εν είδει αντιποίνων για το εμπορικό έλλειμμα της Ουάσιγκτον έναντι των Βρυξελλών, ενώ είχαν επίσης ανταλλαχτεί δασμοί εξαιτίας της διαφοράς τους για τις ενισχύσεις από τη μια και την άλλη πλευρά των αεροπορικών βιομηχανιών τους (Boeing και Airbus αντιστοίχως).
Επίσης, ερωτηθείς για την πολιτική του απέναντι σε άλλες χώρες, ο κ. Τραμπ είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του συζητά την επιβολή δασμών 10% στα κινεζικά προϊόντα επειδή από την Κίνα διακινείται «φαιντανύλη στο Μεξικό και στον Καναδά». Οι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ «την 1η Φεβρουαρίου, αυτή είναι η ημερομηνία που εξετάζουμε», πρόσθεσε.
Την ίδια ημέρα, με βάση όσα είπε την προηγουμένη ο Ρεπουμπλικάνος, θα επιβληθούν τελωνειακοί δασμοί 25% στα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό και από τον Καναδά.