Ο Νίκος Παπανδρέου αμφισβητεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή στη Σοσιαλδημοκρατία και ειρωνεύεται την προσπάθεια του πρωθυπουργού να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου, θυμίζοντας πόσο «έξοχος μίμος» ήταν ο Χάρρυ Κλυνν. «Η αυταρχική συμπεριφορά δεν μπορεί να είναι σημαία οποιασδήποτε προοδευτικής ανανέωσης», λέει αναφερόμενος στο κυβερνητικό κόμμα και παρατηρεί πως... «κι όμως έλκονται ορισμένοι από την εξουσία και παραδίδουν την προοδευτική τους ταυτότητα με αντάλλαγμα κάποια θέση εξουσίας».
Αν εκλεγεί ευρωβουλευτής θα εργαστεί για να απαλλαγεί η χώρα «από τον παράλογο στόχο για 3,5% υπερπλεόνασμα»: «Μέσα από επιχειρήματα και συμμαχίες οφείλουμε να προωθήσουμε προγράμματα που θα βοηθήσουν τις επενδύσεις, με γνώμονα τη βιώσιμη και περιβαλλοντικά ευαίσθητη ανάπτυξη και την καταπολέμηση των ακραίων ανισοτήτων», δηλώνει.
Συνέντευξη στην Αλίκη Χατζή
- Μου έκανε εντύπωση μια φράση σας, ότι επιλέξατε να διεκδικήσετε έδρα στην Ευρωβουλή γιατί «στην Ευρώπη δίνεται η μάχη». Εκεί, είπατε, είναι «η λαϊκή Δεξιά». Εκεί είναι και το ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μέλη του οποίου και στελέχη σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων έχουν εκφραστεί -περιέργως- θετικά για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το εξηγείτε αυτό καταρχήν;
Είναι πράγματι παράξενο ότι συνολικά η ευρωπαϊκή Αριστερά, το Linke, ο Μελανσόν, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έχουν αποκηρύξει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναγκάστηκε να στραφεί στους σοσιαλδημοκράτες, που έβριζε μόλις πέντε χρόνια πριν.
Βεβαίως, είναι ζήτημα χρόνου να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ουσία ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό κόμμα. Περιφρονεί τους θεσμούς, εξευτελίζει τον κοινοβουλευτισμό και επιθυμεί να ελέγξει το κράτος με κάθε κόστος, στην απέλπιδα προσπάθειά του να γαντζωθεί στην εξουσία.
Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να τους εξηγήσω πώς σκέφτεται το «Πολιτμπιρό» του ΣΥΡΙΖΑ. Για τα περί στροφής του στη Σοσιαλδημοκρατία, να μου επιτραπεί να διατηρήσω τις αμφιβολίες μου.
- Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει στην Ελλάδα την Κεντροαριστερά; Να ηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας ενός μετώπου «προοδευτικού», που θα σταθεί απέναντι στη Δεξιά;
Η προηγούμενη απάντηση μάλλον αρκεί. Μια τέτοια πολιτική δύναμη όπως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία και ας διαλυθούν οι όποιες κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών, όπως το ΑΣΕΠ και η Διαύγεια, το Opengov. Οι θεσμοί αυτοί -άκρως προοδευτικοί- εμποδίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να ελέγξει το κράτος. Η αυταρχική συμπεριφορά δεν μπορεί να είναι σημαία οποιασδήποτε προοδευτικής ανανέωσης. Ομως έλκονται ορισμένοι από την εξουσία και παραδίδουν την προοδευτική τους ταυτότητα με αντάλλαγμα κάποια θέση εξουσίας.
- Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλείται τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο και μιμείται ακόμη και στον τόνο της φωνής του, για να πείσει ότι είναι η «σοσιαλιστική» συνέχειά του. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Έχω πει ότι και ο Χάρρυ Κλυνν ήταν έξοχος μίμος του Ανδρέα, αλλά δεν μπορείς να μιμηθείς τις αξίες, τη γνώση, την αγάπη για τον άνθρωπο και το όραμα για μια δίκαιη κοινωνία.
- Το Κίνημα Αλλαγής πώς το βλέπετε; Ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, ως νέο κεντροαριστερό πλουραλιστικό φορέα, ως καινούργιο κόμμα με προοπτική;
Είναι η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ για το σήμερα. Άλλωστε, η κοινωνία απαιτεί μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία.
- Με ποια πολιτική δύναμη θα θέλατε να συνεργασθεί μετά τις εκλογές, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση;
Το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης το έχουν πρωτίστως τα μεγάλα κόμματα. Πρώτα λοιπόν πρέπει εκείνα να βρούνε λύσεις που προστατεύουν το έθνος. Αν ο κόσμος όμως θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερη ευθύνη το Κίνημα Αλλαγής, ας αυξήσει τη φωνή του στην κάλπη.
- Τι ελπίζετε να κάνετε στην ευρωβουλή;
Πρεσβεύω την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσα από ένα συνολικό σχέδιο δημοσίων επενδύσεων - ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ. Πιστεύω στην παλινόρθωση του κοινωνικού κράτους. Αυτά αφορούν την Ελλάδα στον ύψιστο βαθμό. Χρειαζόμαστε ειδική μέριμνα για την Ελλάδα. Τα δικά μας νέα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα.
Επίσης, πρέπει να απαλλαγούμε από τον παράλογο στόχο για 3,5% υπερπλεόνασμα. Μέσα από επιχειρήματα και συμμαχίες οφείλουμε να προωθήσουμε προγράμματα που θα βοηθήσουν τις επενδύσεις, με γνώμονα τη βιώσιμη και περιβαλλοντικά ευαίσθητη ανάπτυξη και την καταπολέμηση των ακραίων ανισοτήτων.
Ειδική μέριμνα για την ενσωμάτωση των προσφύγων αλλά και έμφαση στην προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με διωγμούς και σφαγές - είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαι ενεργά τα τελευταία δέκα χρόνια.
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου