Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης περιγράφει τα χαρακτηριστικά του νέου ΕΣΥ στο Liberal.gr, δίνοντας το στίγμα ενός ολοκληρωμένου κι ολιστικού συστήματος υγείας που περιθάλπει τον ασθενή με συνοσηρότητες και καταργεί την Οδύσσεια των χρονίως πασχόντων σε δαιδαλώδεις διαδρόμους νοσοκομειακών δομών, όπου περιφέρονταν για δεκαετίες κουβαλώντας μαζί τους τις εξετάσεις τους.
Επίσης, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλά για την πορεία της πανδημίας, την επιστροφή στην κανονικότητα (των πολιτών αλλά και των covid νοσοκομείων), τα self-test και τους εμβολιασμούς, στέλνοντας το αισιόδοξο μήνυμα πως κάθε μέρα που περνά μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο της ανόρθωσης του τείχους ανοσίας, κι αποδίδοντας τα εύσημα στους νησιώτες που προκειμένου να βάλουν μπροστά τις μηχανές στην ατμομηχανή του τουρισμού δίνουν το καλό παράδειγμα για τους εμβολιασμούς.
Συνέντευξη στην Αλεξία Σβώλου
Κύριε Κοντοζαμάνη, το ΕΣΥ άντεξε στην πανδημία. Τώρα, που η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση έχει ανοίξει η κουβέντα για το νέο ΕΣΥ. Τι σχεδιάζετε;
Το ΕΣΥ πράγματι άντεξε στην πανδημία. Και μας δόθηκε η ευκαιρία να το ενισχύσουμε, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικούς και οικονομικούς πόρους. Έχουμε δημιουργήσει μία μεγάλη παρακαταθήκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι νέες κλίνες εντατικής θεραπείας που έχουν αναπτυχθεί στα δημόσια νοσοκομεία. Και όχι μόνο.
Παρότι οι βασικές αρχές παραμένουν αναλλοίωτες είναι γεγονός ότι στο σύστημα υγείας παραμένουν πολλά διαρθρωτικά και λειτουργικά ζητήματα που χρήζουν επανασχεδιασμού και όχι μόνο βελτίωσης. Λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις προκλήσεις της εποχής, όπως η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης με αποτέλεσμα να πρέπει να αντιμετωπίζουμε πιο σύνθετα προβλήματα υγείας όπως οι συνοσηρότητες αλλά και προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Επιπρόσθετα, παγκοσμίως αλλάζουν και τα υποδείγματα παροχής υπηρεσιών και το ΕΣΥ θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές ακολουθώντας τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχει στον πληθυσμό την βέλτιστη δυνατή φροντίδα υγείας.
Με άλλα λόγια, πρέπει να εγκαθιδρύσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας το οποίο θα χαρακτηρίζεται από συντονισμό, συνέχεια, διαλειτουργικότητα και διασύνδεση των υπηρεσιών υγείας σε όλα τα επίπεδα. Η συγχρονική υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών είναι μονόδρομος.
Προς την κατεύθυνση αυτή, άμεσες προτεραιότητες συνιστούν:
α) ένα νέο πλαίσιο ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας,
β) η ανάπτυξη ενός ισχυρού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Δημόσιας Υγείας και η διασύνδεση τους με τις υπόλοιπες βαθμίδες του συστήματος,
γ) ο συντονισμός των υπηρεσιών μεταξύ μονάδων που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών,
δ) η αξιοποίηση του νεοσυσταθέντος Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.) για τη συμβολή του στην Ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, Εθνικών Πολιτικών Ποιότητας και Ασφάλειας, Προτύπων και Διαδικασιών, Χάρτη Υγείας και Πλαισίου Αξιολόγησης της Ποιότητας και
ε) η αναδιοργάνωση της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στη χώρα.
Στο μεταξύ ωστόσο, τα νοσοκομεία που έγιναν COVID κατά την επιστροφή τους στο ΕΣΥ έχουν ελάχιστα κρεβάτια διαθέσιμα, για ασθενείς non covid, μόνο τόσα ώστε να «σηκώσουν» την εφημερία. Πώς θα εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις λίστες αναμονής που έχουνε δημιουργηθεί για τα χειρουργεία αλλά και με τα άλλα προβλήματα υγείας, που στην πορεία θα προκύψουν;
Όσο μειώνονται τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τόσο απελευθερώνεται χώρος σε αυτά και αποδίδεται για την νοσηλεία στους ασθενείς. Ήδη, όλα τα νοσοκομεία που είχαν οριστεί ως αποκλειστικά για τις περιπτώσεις covid έχουν επιστρέψει στην κανονική τους λειτουργία και συμμετέχουν κανονικά στο πρόγραμμα εφημεριών.
Επίσης, έχει γίνει επαναπρογραμματισμός για τα χειρουργεία τα οποία κρίθηκε ότι δεν είχαν επείγοντα χαρακτήρα και είχαν αναβληθεί ούτως ώστε πολύ σύντομα η λίστα αναμονής να επανέλθει στα κανονικά επίπεδα.
Ποια είναι τα ορόσημα που έχει θέσει η κυβέρνηση σαν επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά την ανόρθωση του τείχους ανοσίας και ποιος είναι ο στόχος μας;
Ο στόχος είναι ένας: να πετύχουμε το τείχος ανοσίας το συντομότερο δυνατό. Όσο περισσότεροι συμπολίτες μας εμβολιάζονται, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε στο ζητούμενο που είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.
Δεν είμαστε πλέον τόσο μακριά από αυτό το στόχο, ωστόσο θέλω να επισημάνω ότι η χαλάρωση και η μη τήρηση των μέτρων προστασίας μέχρι οι ειδικοί να κρίνουν το πότε και ποια από αυτά μπορούν να καταργηθούν, μπορεί να καθυστερήσει την γρηγορότερη επίτευξη του περιορισμού και εν τέλει της εξάλειψης της πανδημίας.
Ο καθηγητής φαρμακολογίας Α. Γραβάνης και ο καθηγητής γενετικής Κ. Τριανταφυλλίδης γενετικής προειδοποιούν ότι οι μεταλλάξεις που έρχονται είναι πολύ επικίνδυνες και μπορεί να μας αλλάξουν τους «κανόνες του παιχνιδιού». Κάτω από αυτό το πρίσμα θεωρείτε ότι είναι σωστό τα self-test να γίνονται ένα την εβδομάδα ή δεν αρκούν; Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης self-test στους πολίτες; Τί θα γίνει στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί συνεχίσουν να αρνούνται τη διάθεσή τους από τα φαρμακεία;
Είναι προφανές ότι οι μεταλλάξεις προβληματίζουν τους επιστήμονες αλλά σε κάθε περίπτωση τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις. Τα self-test είναι ένα μέτρο που υλοποιεί η Κυβέρνηση με επιτυχία και συμβάλλει τόσο στον περιορισμό της διασποράς και μετάδοσης του ιού όσο και στην ταχύτερη επιστροφή της χώρας στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
Ο αριθμός των τεστ που κάποιος πρέπει να κάνει την εβδομάδα σχετίζεται σε κάθε περίπτωση και με το βαθμό έκθεσης ομάδων του πληθυσμού σε ενδεχόμενη μόλυνση.
Επαναλαμβάνω όμως ότι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί είναι οι μόνοι τρόποι αυτή τη στιγμή για να περιορίσουμε και στο τέλος να νικήσουμε την πανδημία.
Σε ότι αφορά τη συνέχιση διάθεσης self-test σε ομάδες πληθυσμού, να θυμίσω ότι η συγκεκριμένη δράση έχει διάρκεια δύο μήνες και ολοκληρώνεται με επιτυχία. Για το λόγο αυτό έχουμε αποφασίσει να τη συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό και οι νέοι 18-30 ετών με εξαίρεση από τις ομάδες αυτές αυτών που είναι εμβολιασμένοι.
Ζητήσαμε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να συνεχίσει να διαθέτει self-test από τα φαρμακεία της χώρας του επόμενους 3 μήνες.
Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των φαρμακοποιών επιθυμεί να συνεχίσει να διαθέτει self-test προς τους συμπολίτες ανταποκρινόμενοι με αίσθημα ευθύνης στην ανάγκη πρόσβασης των συμπολιτών σε αυτού του είδους τον διαγνωστικό έλεγχο και η απόφαση θα είναι θετική.
Στην περίπτωση όπου υπάρχει άρνηση από Φαρμακευτικό Σύλλογο να διαθέσει self-test τότε θα χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικό κανάλι διανομής τα σούπερ μάρκετ της συγκεκριμένης περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση, όσα φαρμακεία του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου επιθυμούν να διαθέτουν self-test η αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμακείων λειτουργεί κανονικά και τα φαρμακεία μπορούν να προμηθεύονται απρόσκοπτα self-test και να εξυπηρετούν τους συμπολίτες μας.
Ποια είναι τα νησιά «πρωταγωνιστές» στην επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία όπου έχουμε τα υψηλότερα ρεκόρ συμμετοχής κι εμβολιασμού;
Δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία». Η κατάσταση, όπως και με τους εμβολιασμούς σε όλη την υπόλοιπη χώρα είναι δυναμική και τα ποσοστά συμμετοχής αλλάζουν από μέρα σε μέρα, πάντα με αυξητικό ρυθμό.
Ένα σημαντικό μέρος των κατοίκων αυτών των νησιών εμπλέκονται με τον τουρισμό και αυτό τους κάνει περισσότερο πρόθυμους θα έλεγα να εμβολιαστούν.
Έχετε συζητήσει την πιθανότητα στο μέλλον το εμβόλιο της γρίπης και το εμβόλιο του κορονοϊού να γίνει ένα mix and match και με μία ένεση να ξεμπερδεύουμε;
Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την ιατρική έρευνα. Εάν η επιστήμη ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός τέτοιου εμβολίου, σίγουρα η πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα θα είναι πρόθυμοι να το συζητήσουν και να το αποδεχθούν.