Σήμερα, πρώτη Πέμπτη του Μαρτίου, είναι Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (World Book Day), μια διαφορετική Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου από την ομώνυμή της που θα γιορτάσουμε όλοι όπως κάθε χρόνο σε περίπου ενάμιση μήνα, στις 23 Απριλίου. Η σημερινή World Book Day είναι μία μεγάλη δέσμη δράσεων που οργανώνεται και χρηματοδοτείται από εκδότες και βιβλιοπώλες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία με σκοπό να προωθήσει τη βιβλιοφιλία και τη φιλαναγνωσία στις νεαρές ηλικίες.
Πρωταρχικός στόχος είναι να δοθούν δωρεάν βιβλία, την ημέρα αυτή, σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους νέους της χώρας — κυρίως σε όσα παιδιά και νέους δεν μπορούν να αγοράσουν βιβλία, ή που είχαν την ατυχία να μην έρθουν μέχρι σήμερα σε επαφή με τα βιβλία και τον κόσμο τους. Έτσι, γίνονται πελώριες προσφορές από όλους τους εκδοτικούς οίκους, συγκεντρώνονται βουνά από βιβλία, διοργανώνονται χιλιάδες εκδηλώσεις παντού, ενώ συγγραφείς και εικονογράφοι, κριτικοί και βιβλιοπώλες, συντονιστές λεσχών ανάγνωσης και βιβλιομπλόγκερ μιλούν σε παιδιά, τόσο στα σχολεία όσο και στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες και μέσω διαδικτύου — παντού. Είναι μία μεγάλη γιορτή του βιβλίου και της ανάγνωσης, στην οποία συμμετέχουν πλέον περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο το Νησί.
Το θέμα όμως δεν σταματά εδώ. Με αφορμή τη World Book Day, γίνονται —ανάμεσα σε πολλά άλλα— εργαστήρια και διαγωνισμοί δημιουργικής γραφής στα σχολεία, χάπενινγκ σχετικά με το βιβλίο, πολιτιστικές εκδηλώσεις με άξονα τη λογοτεχνία, μαραθώνιοι ανάγνωσης, υπογραφές βιβλίων από συγγραφείς σε μικρά και μεγάλα βιβλιοπωλεία, ξεναγήσεις σε δημοτικές και άλλες βιβλιοθήκες, προτάσεις ανάγνωσης για κάθε είδος λογοτεχνίας και μοίρασμα ιδεών για επεξεργασία — όλα αυτά δηλαδή που βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος όσων έχουν παιδιά (ή βρίσκονται κοντά σε παιδιά) και αγαπούν το διάβασμα.
Αυτό είναι το ένα σημερινό μας θέμα. Το άλλο αφορά έναν δεκατριάχρονο, τον Callum Manning, από τη βορειοανατολική Αγγλία, και την απόφασή του να ανοίξει έναν βιβλιοφιλικό λογαριασμό στο Instagram. Το έκανε πράγματι, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου. Ανέβασε τη φωτογραφία από μία έκδοση τσέπης της «Λάμψης» του Στίβεν Κινγκ, γράφοντας: «Ξεκινάω τον λογαριασμό μου με ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία. Αυτό το βιβλίο ήταν το πρώτο που διάβασα μέσα σε μία μόλις μέρα. Και ήμουν 10 χρονών. Οπότε, ναι, κατατρόμαξα».
Τι έγινε όταν ανέβηκε αυτή η δημοσίευση; Έγινε το εξής. Κάποιοι συμμαθητές του άρχισαν να κοροϊδεύουν τον Κάλουμ επειδή αγαπά το διάβασμα. Έκαναν μάλιστα και ένα ομαδικό μήνυμα σε μία πλατφόρμα, όπου τον στόλιζαν με διάφορα κοσμητικά, τον έλεγαν τέρας, βλάκα και ό,τι λένε τα παιδιά μεταξύ τους, ένα μήνυμα μάλιστα στο οποίο τον προσέθεσαν, για να βλέπει σε πραγματικό χρόνο όλα εκείνα τα φρικτά που του έλεγαν. «Το παρτσακλό που διαβάζει», «Το φυτό» κλπ. κλπ.
Το αγόρι στενοχωρήθηκε και τρόμαξε από το μπούλινγκ, και σκέφτηκε σοβαρά να διαγράψει τον λογαριασμό του στο Instagram για να περιορίσει, έτσι, την ορμή των συμμαθητών του. Το είπε και στην αδελφή του, την εικοσιτετράχρονη Ellis Landreth. Η οποία Έλις το έγραψε στο Twitter της στις 29 Φεβρουαρίου: «Δεν το χωράει ο νους μου πόσο κακά είναι τα παιδιά. Ο μικρός μου αδελφός έκανε Instagram για να ανεβάζει κριτικές για βιβλία, και οι συμμαθητές του τον κοροϊδεύουν, τον λένε τέρας» κλπ.
Και τότε το ίντερνετ έκανε το θαύμα του. Το τουίτ της κοπέλας αυτή τη στιγμή έχει σχεδόν 190.000 λάικ και πάνω από 24.000 κοινοποιήσεις.
Ταυτόχρονα, ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης από βιβλιόφιλους και ανθρώπους του βιβλίου σηκώθηκε σκεπάζοντας κι εκμηδενίζοντας το μπούλινγκ, ενώ εκατοντάδες συγγραφείς στέλνουν βιβλία τους στον Κάλουμ παρακαλώντας τον να τα διαβάσει. Και ο λογαριασμός του στο Instagram έφτασε μέσα σε λίγες ΩΡΕΣ τις 340.000 ακολούθους.
Ένας από τους ακολούθους του Κάλουμ είναι ο Στίβεν Κινγκ.
Που μάλιστα χθες τού έγραψε αυτό:
Να είστε καλά. Ακολουθήστε κι εσείς τον Κάλουμ. Καλή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σε όλους σας!