Η ανάπτυξη είναι πράγματι η μοναδική βιώσιμη πρόταση για τη χώρα. Δύσκολη άσκηση! Μοιάζει με το να προσπαθεί κάποιος να σηκώσει από το κρεβάτι του έναν χρόνια κλινήρη ασθενή και να τον βάλει να τρέξει αμέσως σε ένα κατάμεστο από θεατές στάδιο. Η ελληνική οικονομία είναι βαριά ασθενής από την εποχή των προβληματικών του Αρσένη. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να ανακαλύψει το «μαγικό φίλτρο»...
Δεν μιλάμε για την επιστροφή στην κανονικότητα. Δεν υπήρξε κανονικότητα στα προηγούμενα χρόνια, αλλά μία στρεβλή ανάπτυξη. Γι αυτό άλλωστε και το μοντέλο των «εθνικών πρωταθλητών» και των «νέων επιχειρηματικών τζακιών» που προώθησε το λαϊκιστικό ΠΑΣΟΚ και συντήρησε η λαϊκιστική ΝΔ, πολιτικοί γεννήτορες του Αλέξη Τσίπρα, παρήγαγε στο τέλος χρεοκοπία. Επρόκειτο για ένα σύστημα κρατικοδίαιτων εταιρειών που στηριζότανε στην ολοένα και αυξανόμενη δυνατότητα του ελληνικού κράτους να δανείζεται. Κάποτε το αυτοκίνητο θα έτρεχε στην κατηφόρα και όλοι θα ανακάλυπταν τότε δήθεν έκπληκτοι ότι δεν είχε φρένα!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να κινητοποιήσει όσες διαθέσιμες δυνάμεις υπάρχουν ακόμη στο εσωτερικό της χώρας και ταυτόχρονα να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό. Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Πρώτον, οι λεγόμενες διαθέσιμες δυνάμεις είναι λιγότερες απ’ όσο φαντάζεται ο πιο απαισιόδοξος αναλυτής. Δεν είναι μόνο ότι πολλοί παλαιοί παίκτες έχουν «σφαγιαστεί» στην διάρκεια της κρίσης. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των εγχώριων «μεγάλων οίκων» βλέπει εχθρικά οποιαδήποτε πολιτική οδηγεί σε περισσότερη Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην αγορά. Δεύτερον, οι διεθνείς επενδυτές δεν περίμεναν εμάς! Πριν από εμάς έχουν ήδη παρελάσει πολλοί άλλοι που ήξεραν τι ήθελαν και κυρίως πώς να το ζητήσουν!
Ο Πρωθυπουργός έχει παραβρεθεί στα εγκαίνια του εργοστασίου του Ευάγγελου Μυτιληναίου, όπως και στις εκδηλώσεις του κ. Περιστέρη για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Αυτή την εβδομάδα, επίσης, θα είναι παρόν σε εκδήλωση της Aegean για την ανανέωση του στόλου της. Το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι σαφές: «Βάλτε εσείς λεφτά, δώστε ώθηση στην Οικονομία και εγώ θα είμαι μαζί σας». Κάνει αυτό που κάνουν και άλλοι πρωθυπουργοί κανονικών χωρών! Στηρίζουν με κάθε τρόπο εκείνους που βάζουν χρήματα στην Οικονομία, προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανακαλύπτει τον τροχό. Κάνει ό,τι κάνουν εδώ και δεκαετίες στις χώρες της Δύσης. Προσπαθεί, λοιπόν, να «πουλήσει» Ελλάδα, επειδή ξέρει ότι οι εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των επενδύσεων. Γαλλικές και Ισραηλινές εταιρείες έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα και φυσικά αυτό δεν έχει γίνει από μόνο του. Δεν ξύπνησαν στα ξαφνικά Γάλλοι και Ισραηλινοί να έρθουν στην Αθήνα. Οι Ισραηλινοί σαρώνουν ήδη στα ακίνητα, ενώ οι πληροφορίες τους θέλουν να κινούνται και σε μεγάλα projects. Οι Γάλλοι εμφανίστηκαν με έντονο ενδιαφέρον για τα σκουπίδια και συζητούν την εμπλοκή τους και σε άλλους τομείς.
Εμφανίζονται πάντως και νέοι παίκτες! Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόσφατο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Κατάρ είχε άριστα αποτελέσματα. Τα μηνύματα στην επενδυτική κοινότητα ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα. Μένει να περάσουν από την συμπάθεια ή την εκδήλωση ενδιαφέροντος σε πιο απτά αποτελέσματα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Παράδεισος δεν μπορεί να μας περιμένει. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε για άλλη μία φορά τον δρόμο, έχοντας την αίσθηση ότι δήθεν είμαστε ο ομφαλός του κόσμου. Δυστυχώς για εμάς έχουν περάσει 2.400 χρόνια και κάτι από τότε που ο πλανήτης γη περίμενε την ανάσα της ιέρειας στο μαντείο των Δελφών. Το γαλατικό χωριό δεν είναι ανυπότακτο, όπως θα ήθελαν να πιστεύουν οι αφελείς κάτοικοί του. Είναι ξεχασμένο στον χρόνο. Τόσο που ενώ περιμένουν να δουν απ’ έξω τις ρωμαϊκές λεγεώνες, θα έρθουν μία μέρα αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα και θα αντικρίσουν μια πραγματικότητα που δεν θα την καταλαβαίνουν. Κάτι που μάλλον συμβαίνει…
Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, δεν έχει περιθώρια να αποτύχει, επειδή η χώρα δεν έχει αυτό το περιθώριο. Και η συνταγή είναι αυτή ακριβώς που ακολουθεί: Επενδύσεις – επενδύσεις – επενδύσεις. Ή αλλιώς deals – deals – deals. Μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, στήριξη στις εγχώριες δυνάμεις που θέλουν να ανέβουν στο τραίνο και μια παράλληλη μεγάλη προσπάθεια για να έρθουν χρήματα από το εξωτερικό. Είναι μια προσπάθεια που στηρίζεται σε τρεις άξονες. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση τα καταφέρνει. Αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Αλλά τα πράγματα προχωράνε! Ότι όλα αυτά δεν εμφανίζονται άμεσα, είναι αλήθεια. Αλλά η δουλειά γίνεται κι αυτό είναι το σημαντικότερο. Γαλλία, Ισραήλ, Κατάρ. Και πάμε παρακάτω!
Θανάσης Μαυρίδης