Ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, το 2014 που ανέλαβε την διοίκηση του νησιού δεσμεύθηκε στους κατοίκους ότι θα κάνει ότι μπορεί ώστε ο τόπος τους να αναπτυχθεί. Σχεδόν 5 χρόνια μετά έχουν γίνει πολλά και έχουν δρομολογηθεί περισσότερα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του. Έχει αξία να σταθούμε στο γεγονός πως ο μισθός του για τον θεσμικό του ρόλο δίδεται σε φιλανθρωπίες όπως και των αντιδημάρχων του.
Ο Πόρος κάθε χρόνο εκτός των μόνιμων κατοίκων του, ως τουριστικός προορισμός, υποδέχεται χιλιάδες κόσμου ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως στερείται των απαραίτητων υποδομών ιατρικής φροντίδας. Ο κ. Δημητριάδης δηλώνει σχετικά:" Μετά από ενέργειές μας, στα τέλη του 2017 πετύχαμε την αναβάθμιση με Υπουργική Απόφαση του έως τότε Περιφερειακού Ιατρείου σε Πολυδύναμο, ώστε να αποκτήσει την επάρκεια προσωπικού και την αναγκαία αυτονομία λειτουργίας για να εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά και διακομιδές με τηλεφωνικές βάρδιες «on call» όλο το 24ωρο.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία από τις πέντε νέες θέσεις προσωπικού δεν έχει στελεχωθεί, ενώ η αρμόδια Περιφερειακή Διοίκηση του Υπουργείου Υγείας δεν απαντά καν σε επανειλημμένα έγγραφα του Δήμου μας, σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας του και τις υποχρεώσεις των ιατρών που ήδη υπηρετούν σε αυτό. Έτσι, το Ιατρείο παραμένει κλειστό τα απογεύματα και οι αρμόδιοι κρύβονται χωρίς να δίνουν απαντήσεις, όπως κρύβεται και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ξανθός, ο οποίος αρνήθηκε να μού κλείσει ραντεβού."
Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη
- Ανήκετε στη νέα γενιά αυτοδιοικητικών. Μόλις 36 χρονών και ορκιστήκατε δήμαρχος. Στα σχεδόν 5 χρόνια που διοικείτε τον δήμο Πόρου, αναφέρετε παρακαλώ τα καίρια σημεία παρέμβασης στη διοικητική οργάνωση του δήμου
Η δημοτική μου αρχή το 2014 παρέλαβε ένα διαλυμένο Δήμο. Μεταξύ άλλων ελλείψεων, δεν υπήρχαν υπάλληλοι στο Γραφείο Προμηθειών, στον Βιολογικό Καθαρισμό και στο Γραφείο Δημάρχου, η Τεχνική Υπηρεσία είχε μόνο ένα μηχανικό και έναν ηλεκτρολόγο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο μόνο μία υπάλληλο. Παρά την αδυναμία νέων προσλήψεων, με εσωτερικές μετακινήσεις και αναδιαρθρώσεις στελεχώσαμε όλες τις παραπάνω θέσεις με επαρκές προσωπικό και ορίσαμε συντονιστές σε όλα τα Τμήματα του Δήμου. Δύο σημαντικές τομές οι οποίες συνέβαλαν σε αυτό, προκαλώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας και πλεόνασμα προσωπικού, ήταν η συγχώνευση της Δημοτικής Επιχείρησης με το Δήμο και η αξιοποίηση του προσωπικού της πρ. Δημοτικής Αστυνομίας. Επιπλέον, εκμεταλλεύθηκα κάθε δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία για αξιοποίηση αιρετών προσώπων σε θέσεις ευθύνης, ορίζοντας, εκτός από τους δύο Αντιδημάρχους, εντεταλμένους συμβούλους σε άλλους πέντε τομείς και διαφορετικό πρόσωπο ως Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου. Θεωρώ ότι πρόκειται για έναν αξιοσημείωτο βαθμό συμμετοχής των αιρετών σε θέσεις ευθύνης για μία παράταξη πλειοψηφίας μόλις δέκα ατόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2014 ο Δήμος μάς είχε μόνο έναν Αντιδήμαρχο.
- Εν συντομία παραθέστε μας τα έργα που κάνατε, αλλά και ποια έχουν ωριμάσει ώστε να πραγματοποιηθούν σύντομα
Η αστοχία των μεγάλων έργων υποδομής των προηγούμενων δεκαετιών (Βιολογικός, λιμάνι), καθώς και η παντελής ανυπαρξία Μελετών για νέα έργα, είχαν προκαθορίσει τις προτεραιότητες τις τρέχουσας περιόδου. Ήδη ξεκίνησε το πρώτο μεγάλο έργο αντικατάστασης του δικτύου του Βιολογικού στο λιμάνι, ενώ αναθέσαμε και παραλάβαμε τις απαραίτητες Μελέτες για την επόμενη φάση του έργου (δίκτυο Καλαυρίας) και την επανακατασκευή και αναβάθμιση του εργοστασίου σε τριτοβάθμια επεξεργασία. Επίσης, εξασφαλίσαμε αρκετές Μελέτες για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης, την ανάπλαση περιοχών και κτηρίων, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του 2014 σε περιοχές κοντά σε ρέματα. Αρκετές από αυτές ήδη οδήγησαν στην εκτέλεση των αντίστοιχων έργων, όπως η διαμόρφωση της πλατείας του Αγ. Κωνσταντίνου και η ανακατασκευή του γεφυριού και των πρανών του ρέματος του Συνοικισμού, ενώ ακόμα περισσότερες βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης ή αναζήτησης χρηματοδότησης.
- Εμπόδια υπήρξαν και αν ναι πως τα ξεπεράσατε; Επίσης, με μόνο 2 αντιδημάρχους και χωρίς γενικό γραμματέα ποιες είναι οι λειτουργικές σας δυνατότητες;
Εμπόδια υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε μια εχθρική αντιμετώπιση της δημοτικής μου αρχής από το τοπικό Λιμεναρχείο, η οποία αποκαταστάθηκε το τελευταίο καλοκαίρι με την αποστράτευση του τ. Λιμενάρχη και την τοποθέτηση νέου. Ένα άλλο εμπόδιο ήταν η πλήρης αδυναμία συνεννόησης με τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, η οποία εξισορροπήθηκε εν μέρει μέσω της απευθείας συνεργασίας με την κεντρική Περιφέρεια. Άλλα προβλήματα που αφορούν τη διευθέτηση θεμάτων από τα αρμόδια Υπουργεία, αντιμετωπίζονται χάρη στη μεσολάβηση των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών. Η έλλειψη Γραμματέα και άλλων θέσεων ευθύνης που θα υποβοηθούσαν το έργο του Δημάρχου αποτελεί συνήθεια για όλους τους Δημάρχους των μικρών Δήμων, οι οποίοι ασκούν τελείως διαφορετικό λειτούργημα από εκείνο των συναδέλφων τους στους μεγάλους Δήμους.
- Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επηρέασε τον δήμο σας; Η εμπειρία έχει δείξει πως οι δημοτικές αρχές της χώρας αναγκάστηκαν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογούσε χωρίς την απαραίτητη υποδομή. Ποια είναι η άποψη σας και τι κάνατε για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών σας;
Για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες κάναμε ό,τι περισσότερο επιτρέπει ο νόμος. Θεσπίσαμε απαλλαγές και μειώσεις δημοτικών τελών, ιδρύσαμε Κοινωνικό Παντοπωλείο και σύντομα Κοινωνικό Φαρμακείο, ενώ λειτουργούμε δωρεάν χρηματοδοτούμενες κοινωνικές δομές, όπως η Βοήθεια στο Σπίτι, ο Παιδικός Σταθμός και το Κέντρο Κοινωνικής Απασχόλησης. Είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιες δομές που υπάγονται στους Δήμους λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά και ευέλικτα σε σύγκριση με τις δομές που λειτουργούν υπαγόμενες απευθείας στα αρμόδια Υπουργία (π.χ. τοπικές μονάδες Υγείας, Σχολεία). Πρόκειται για ένα διοικητικό βάρος που με χαρά σηκώνει η τοπική αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Από την άλλη, παράλογες νομοθετικές ρυθμίσεις όπως η υποχρεωτική εγγραφή των «προνηπίων» στα Νηπιαγωγεία, από την οποία ευτυχώς εξαιρέθηκε καταρχήν ο Πόρος κατόπιν αιτήματός μου, απειλούν τη βιωσιμότητα των πετυχημένων δημοτικών δομών και επιβαρύνουν δημοσιονομικά το κεντρικό κράτος.
- Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιγράψτε μας τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Καταρχήν, σημαίνει στρατηγική, δηλαδή προσδιορισμό στόχου και μέσων. Δεύτερον, σημαίνει οικονομική ανάπτυξη με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας ζωής και προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Στην περίπτωση ενός τόπου σαν τον Πόρο όλα τα παραπάνω συνδυάζονται εξ ορισμού χωρίς να αναδύονται εναλλακτικά διλήμματα. Έτσι, η προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο μέσω της επέκτασης της τουριστικής περιόδου είναι ο δικός μας στόχος. Τα μέσα για την επίτευξή του είναι η αποσαφήνιση της ιδιαίτερης ταυτότητας του προορισμού, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών και οι δράσεις προβολής. Εφόσον ο Δήμος, σχεδιάζει και υλοποιεί μια τέτοια στρατηγική, τότε και ο ιδιωτικός τομέας, στο ποσοστό που το επιθυμεί, συμπαρασύρεται από αυτή και αξιοποιεί τα αποτελέσματά της.
- Υπάρχουν διαθέσιμα για τους δήμους της χώρας, διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Εσείς διεκδικήσατε χρηματοδοτήσεις και ποιο είναι το ποσό που εξασφαλίσατε;
Παρά την έλλειψη Μελετών και τη μηδενική αφετηρία από την οποία ξεκινήσαμε το 2014, μέχρι σήμερα καταφέραμε και υποβάλαμε προτάσεις χρηματοδότησης σε όλες σχεδόν τις προσκλήσεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλόδημος, αλλά και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του LEADER. Ειδικότερα, από το 2014 έχουμε εξασφαλίσει συνολικά χρηματοδοτήσεις για εννέα σημαντικές δράσεις προϋπολογισμού 3.658.636€ για έργα ύδρευσης, παιδικές χαρές, υποδομές κτηρίων κ.α., ενώ αναμένεται η έγκριση επόμενων προτάσεων. Σημειώνω ότι η τελευταία φορά πριν το 2014 που ο Δήμος μας είχε λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ήταν το 2006. Επιπλέον, μετά από αιτήματά μας, την περίοδο 2014 – 2018 η Περιφέρεια χρηματοδότησε έργα και Μελέτες του Δήμου μας, συνολικού προϋπολογισμού 3.692.600€.
- Αποσαφηνίστε μας τι ακριβώς έχει συμβεί με τον βιολογικό καθαρισμό Πόρου-Γαλατά και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; Αν δεν κάνουμε λάθος έχει ξεκινήσει για...τρίτη φορά η υλοποίηση του. Πόσο σημαντικό είναι για την ευρύτερη περιοχή;
Η ιστορία του Βιολογικού του Πόρου είναι μια σκανδαλώδης ιστορία. Η ιστορία ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη φαεινή ιδέα να μεταφέρουμε στον Πόρο τα ακάθαρτα από τον Γαλατά, αντί να κάνουμε το αντίστροφο. Η επιλογή αυτή βασίστηκε σε τρεις παραλογισμούς: πρώτον να πετάμε στη θάλασσα τα ακάθαρτα τη στιγμή που ο υδροφόρος ορίζοντας της Τροιζηνίας στερεύει και αναζητούνται πηγές υδροδότησης των καλλιεργειών, δεύτερον ως σημείο απόρριψης του δικτύου επιλέχθηκε το τουριστικό τμήμα της εξυπηρετούμενης περιοχής και τρίτον θεωρήθηκε σωστό κάθε όχληση που αφορά στη διέλευση και το οικονομικό κόστος να επιβαρύνει μόνο τον ένα Δήμο.
Στη συνέχεια, για την υλοποίηση αυτής της ιδέας συντάχθηκαν Μελέτες με σοβαρά σφάλματα και ακολούθως εκτελέστηκαν κακότεχνα έργα. Αυτό συνέβη μάλιστα δύο φορές από το 2000 μέχρι το 2008, αφού μετά την κατάρρευση των πρώτων έργων, τα έργα που εκτελέστηκαν ξανά για την επισκευή τους, κατέρρευσαν και εκείνα σε ελάχιστα χρόνια. Σε αυτό συντέλεσε οπωσδήποτε και το γεγονός ότι, μετά την έναρξη λειτουργίας τους το 2008, το εργοστάσιο και οι υποδομές δεν στελεχώθηκαν με προσωπικό και αφέθηκαν στην τύχη τους. Στις εκλογές του 2014 οι δημότες αποφάσισαν ότι το πρόβλημα έπρεπε να λυθεί πάση θυσία, και τιμώρησαν εκείνους που, προκειμένου να προστατεύσουν την όποια πολιτική τους κληρονομιά, είχαν το θράσος να ισχυρίζονται ακόμα ότι όλα είχαν γινεί σωστά. Όπως γίνεται αντιληπτό, σήμερα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αστοχία των νέων έργων και για το λόγο αυτό η δημοτική μου αρχή ανέθεσε όλες τις απαραίτητες Μελέτες που έλλειπαν τις προηγούμενες φορές (πραγματογνωμοσύνη, γεωτεχνική και οικονομοτεχνική Μελέτη, χημικές αναλύσεις), ώστε για πρώτη φορά να καταλήξει σε άρτιες τεχνικές λύσεις και έχει φροντίσει για την αυστηρή επίβλεψη των έργων που ξεκινάνε, ώστε να μην επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος. Παράλληλα, αναζητούμε χρηματοδότηση μέσω του Φιλόδημου και της Περιφέρειας για την εκτέλεση των επόμενων δύο έργων και για πρώτη φορά διεκδικούμε σε αναδρομική βάση το 28% των δαπανών λειτουργίας από τον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων και τού επιβάλουμε στο εξής αντίστοιχο ετήσιο τέλος, ώστε η λειτουργία των νέων έργων να είναι βιώσιμη. Η λειτουργία αυτή θα γίνει μέσω πολυετούς εργολαβίας συντήρησης που θα ανατεθεί σε ιδιώτη.
- Με το λιμάνι του νησιού τι ακριβώς γίνεται; Αναφερόμαστε στα έργα αποκατάστασης, τα οποία βέβαια είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, όμως έχουν επίπτωση στη ζωή του τόπου σας καθώς και στα σχέδια επέκτασης του ώστε να εξυπηρετούνται περισσότερα σκάφη, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες
Η προοπτική αναβάθμισης των υποδομών και υπηρεσιών του λιμανιού συνδέεται με την ολοκλήρωση του μάστερπλαν που έχει αναθέσει η διοίκησή μας. Πρόκειται για μια αλλαγή εποχής για το λιμάνι μας, το οποίο μέχρι το 2014 θυσιαζόταν στον βωμό εξυπηρέτησης των συμφερόντων λίγων παραλιακών εστιατορίων που οι ιδιοκτήτες τους είχαν συγγενικές σχέσεις με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Στη βάση των ίδιων περιορισμένων προτεραιοτήτων της προηγούμενης διοίκησης, εξηγείται και το γεγονός ότι μέχρι το 2014 κανείς δεν φρόντισε για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου αποκατάστασης του τμήματος του λιμανιού που κατέρρευσε το 2012. Παρότι το έργο είναι της Περιφέρειας, από τις αρχές του 2015 εγώ και οι συνεργάτες μου πήγαμε χέρι – χέρι την περιβαλλοντική Μελέτη σε όλες τις γνωμοδοτούσες Υπηρεσίες και βοηθήσαμε την Περιφέρεια να εξασφαλίσει την έγκρισή της, η οποία εκδόθηκε στα μέσα του 2017. Από τότε και μετά ο Δήμος δεν μπορούσε με κανένα τρόπο να προκαλέσει την επίσπευση της έναρξης του έργου, η οποία έπρεπε να γίνει ήδη στα τέλη του 2017. Ωστόσο, το έργο ξεκίνησε μόλις τον Δεκέμβρη του 2018, μετά από απαράδεκτη καθυστέρηση, για την οποία ο Δήμος μας διαμαρτυρήθηκε έντονα στην Περιφέρεια με έντεκα έγγραφά του.
- Βυθός - ας μας επιτραπεί η έκφραση - που θυμίζει "αποθήκη αποριμμάτων" στον Πόρο. Ποια είναι η άποψη σας, δεδομένου ότι είστε τουριστικός προορισμός και οι εικόνες "απαξίωσης" του θαλάσσιου περιβάλλοντος κάνουν αίσθηση πανευρωπαικά. Γνωρίζουμε πως κάποια από τα "σκουπίδια" μεταφέρονται στον Πόρο και από άλλες περιοχές λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων. Δεν μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα προστασίας;
Όλα ανεξαιρέτως τα λιμάνια έχουν επιβαρυμένους βυθούς. Η μόνη διαφορά στο δικό μας λιμάνι είναι ότι η περιβαλλοντική μας συνείδηση μάς επιβάλει να το καθαρίζουμε. Έτσι λοιπόν, το δικό μας λιμάνι είναι πιο καθαρό από όλα τα άλλα, τα οποία διατηρούν τη «χωματερή» στο βυθό τους. Το ίδιο ισχύει και για κάποιες βόρειες ακτές του νησιού μας. Από εκεί μαζεύουμε τα σκουπίδια που προέρχονται από τους χειμάρους και τα λιμάνια της Αθήνας και καταλήγουν εκεί μέσω των βόρειων θαλάσσιων ρεμάτων. Η διαφορά μας, ως Πόρος, είναι ότι εμείς τα μαζεύουμε και το προβάλουμε. Εξ όσων γνωρίζω αυτό δεν το κάνει σε τέτοια κλίμακα κανένας άλλος παράκτιος Δήμος, όχι επειδή δεν αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, αλλά επειδή δεν υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση. Εμείς δεν βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Η αντιμετώπισή του υπό το φως των καμερών αποτελεί συνειδητή πολιτική και περιβαλλοντική επιλογή.
- Υπάρχουν σκέψεις αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του ναυτικού στο νησί σας;
Η αξιοποίηση μέρους των εγκαταστάσεων του Κ.Ε.Πόρος αποτελεί ύψιστη ανάγκη της κοινωνίας μας. Ο Πόρος πρέπει να είναι η μοναδική «πόλη» 4.000 κατοίκων η οποία δεν έχει αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα παιδιά μας τα απογεύματα γυμνάζονται σε υπόγεια και διαδρόμους σχολείων. Επίσης, η πόλη μας έχει τεράστια έλλειψη ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και η κοινωνία μας έχει αντίστοιχη έλλειψη αιθουσών για τη στέγαση κοινωφελών και πολιτιστικών χρήσεων, όπως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ, αίθουσες εκδηλώσεων κ.α. Επιπλέον, πολλές δημόσιες Υπηρεσίες, όπως η Αστυνομία, το Κ.Ε.Π. το Κ.Ε.Φ κ.α., στεγάζονται σε ιδιωτικά ακίνητα. Την ίδια στιγμή δεκάδες στρέμματα ελεύθερων χώρων, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και στίβου και χιλιάδες τ.μ. κτηρίων μένουν αναξιοποίητα, υποδεχόμενα σε τμήματά τους -ελάχιστες πλέον φορές και ελάχιστες μέρες - την προπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού. Πρότασή μας είναι η χρήση τμήματος των εγκαταστάσεων αυτών και οπωσδήποτε όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων να περιέλθει στο Δήμο, σε μέτρο μάλιστα που δεν θα θίγει καθόλου τη δυνατότητα διενέργειας προπαιδεύσεων. Για την πρόταση αυτή έλαβα προφορική έγκριση από τον τ. Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΘΑ κ. Βίτσα και από την τότε ηγεσία του Π.Ν., αλλά δυστυχώς, αφού στα μέσα του 2016 υπέβαλα εγγράφως καθ' υπόδειξή τους πρόταση υπογραφής σχετικής προγραμματικής σύμβασης, στη συνέχεια δεν υπήρξε από μέρους τους καμία απάντηση.
- Ποιο αποτελεί το μεγαλύτερο σας πρόβλημα ως περιφερειακός δήμος;
Αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεπαρκής παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Εκτός από αθλητικές εγκαταστάσεις, ο Πόρος είναι μάλλον το μόνο νησί του πληθυσμιακού του μεγέθους στο οποίο δεν λειτουργεί Πολυδύναμο Ιατρείο ή Κέντρο Υγείας. Μετά από ενέργειές μας, στα τέλη του 2017 πετύχαμε την αναβάθμιση με Υπουργική Απόφαση του έως τότε Περιφερειακού Ιατρείου σε Πολυδύναμο, ώστε να αποκτήσει την επάρκεια προσωπικού και την αναγκαία αυτονομία λειτουργίας για να εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά και διακομιδές με τηλεφωνικές βάρδιες «on call» όλο το 24ωρο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία από τις πέντε νέες θέσεις προσωπικού δεν έχει στελεχωθεί, ενώ η αρμόδια Περιφερειακή Διοίκηση του Υπουργείου Υγείας δεν απαντά καν σε επανειλημμένα έγγραφα του Δήμου μας, σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας του και τις υποχρεώσεις των ιατρών που ήδη υπηρετούν σε αυτό. Έτσι, το Ιατρείο παραμένει κλειστό τα απογεύματα και οι αρμόδιοι κρύβονται χωρίς να δίνουν απαντήσεις, όπως κρύβεται και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ξανθός, ο οποίος αρνήθηκε να μού κλείσει ραντεβού.
- Νόμος "Κλεισθένη". Συμπεράσματα από την εφαρμογή του και επίσης την άποψη σας για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ευτυχώς η απλή αναλογική δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσει το δικό μας Δήμο, όπου παραδοσιακά, λόγω του μικρού πληθυσμιακού του μεγέθους, κατεβαίνουν μόνο δύο συνδυασμοί. Όπου, όμως, οι εκλογές θα πάνε σε δεύτερο γύρο, θεωρώ βέβαιο ότι θα προκληθούν διαρκή φαινόμενα ακυβερνησίας, εκβιασμών και βρώμικων συνδιαλλαγών. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς έπρεπε να αποφευχθεί σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ να απορροφά ευρωπαϊκά κονδύλια, για τα οποία απαιτείται ταχύτητα και ευελιξία στην λήψη αποφάσεων. Κατά τα λοιπά, ο Κλεισθένης είναι προφανές ότι εξυπηρετεί εκλογικές σκοπιμότητες, θεσπίζοντας λίγες μόνο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
- Αληθεύει ότι το σύνολο του μισθού σας ως δήμαρχος κατευθύνεται σε φιλανθρωπίες;
Ναι, είναι κάτι για το οποίο είχα δεσμευθεί προεκλογικά. Το ίδιο ισχύει μάλιστα και για τους Αντιδημάρχους μου. Μαζί με κάποιες αυτοτελείς δωρεές, συνολικά από το 2014 έχουμε κάνει ιδιωτικές δαπάνες άνω των 230.000€ για δράσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του Δήμου, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τους μισθούς που έχουμε λάβει. Ευτυχώς, εκτός από την διάθεση προσφοράς, έχουμε και την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε κάτι τέτοιο, καλύπτοντας επιπλέον τα έξοδα που απαιτούνται για να ασκούμε τα καθήκοντά μας. Θέλω να τονίσω ότι οφείλω να δημοσιοποιώ την πρακτική αυτή επειδή είναι υποχρέωσή μου να ενημερώνω για ποιες δράσεις δεν επιβαρύνεται οικονομικά ο Δήμος.
- Κλείνοντας, μια προσωπική ερώτηση. Είστε γιος της κυρία Μάνιας Σκλαβενίτη. Ωστόσο δεν επιλέξατε την οικογενειακή επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά την πολιτική καριέρα. Η διάθεση σας για προσφορά στο τόπο που αγαπάτε φαίνεται πως αποτέλεσε το δυνατότερο κίνητρο για εσάς;
Η διάθεση προσφοράς ως προσανατολισμός, αντί τις διάθεσης εξυπηρέτησης προσωπικού συμφέροντος, ήταν αναγκαία προϋπόθεση για όλες τις θεμελιώδεις επιλογές που έκανα στη ζωή μου, τόσο πριν γίνω Δήμαρχος, όσο και μετά. Οπωσδήποτε η οικονομική αυτονομία διευκόλυνε τις αποφάσεις αυτές, τόσο κατά την λήψη τους, όσο και κατά την εκτέλεσή τους.