Ο αείμνηστος πρώην (πολύ πρώην) και σπουδαίος (πολύ σπουδαίος) πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε μια γλώσσα που «τσάκιζε». Κατά τη διάρκεια της ζωής του είπε αμέτρητες φράσεις γεμάτες δηκτικό χιούμορ, ευφυΐα και ουσία. Όπως συμβαίνει όμως και με άλλους (π.χ. Αΐνστάιν) τού αποδίδονται και φράσεις που δεν είπε. Και είναι τόσο νόστιμα κατασκευασμένες, ή κομμένες και ραμμένες και τόσο μέσα στο πνεύμα του, ώστε να μη σκέφτεται κανείς ότι ίσως να μην τις εκστόμισε ποτέ.
«Αν δεν είναι αληθινό, τότε έχει επινοηθεί πολύ καλά» λέει μια έκφραση των γειτόνων Ιταλών. Έτσι, το Ίδρυμα που φέρει το όνομα του Ουίνστον Τσόρτσιλ έχει ερωτηθεί αμέτρητες φορές για εκείνη ή την άλλη ρήση που του έχει αποδοθεί. Οι μελετητές ψάχνουν τα πάντα, πριν να αποφανθούν. Συνήθως καλείται και ο επίσημος βιογράφος του σπουδαίου ανδρός.
Οι λόγοι να θυμάται κανείς τον Τσόρτσιλ είναι πολλοί, αλλά μάς έδωσε λαβή η επικαιρότητα. Ο Σταύρος Ξαρχάκος είπε μιλώντας στην εκπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη «Στο Κόκκινο»:
«Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στο Λονδίνο, κάποιοι επιτελείς του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του εισηγήθηκαν να κόψει οποιαδήποτε οικονομική σχέση είχε το κράτος με τους καλλιτέχνες και, γενικά, με την Τέχνη. Η απάντησή του ήταν αποστομωτική και βέβαια ιστορική. "Μα, γιατί τότε κάνουμε πόλεμο;", τους είπε.» Από εκείνη τη στιγμή η Αριστερά έχει κάνει το τσιτάτο (του «Τόρυ» ας μη το ξεχνάμε Τσόρτσιλ), σημαία και θέσφατο. Έλα όμως που ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο!
Τον Ιανουάριο του 2017, ύστερα από αναφορές ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδίαζε να μειώσει τη χρηματοδότηση των Εθνικών Κληροδοτημάτων για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, έκανε την εμφάνισή του το δήθεν περιστατικό, αποδιδόμενο στον Τσόρτσιλ. Σύμφωνα με την έρευνα που έχει γίνει από βρετανικά ΜΜΕ τα οποία επιστράτευσαν ιστορικούς, δεν εντοπίσθηκε πουθενά στα κείμενά του των 15 εκατομμυρίων λέξεων που κυκλοφορούν στον παγκόσμιο ιστό από ομιλίες, έγγραφα, επιστολές, άρθρα ή βιβλία του.
Το Ίδρυμα Τσόρτσιλ διαβεβαιώνει πως το απόσπασμα είναι κατασκευασμένο, προσθέτοντας πάντως πως ο πολιτικός είχε πει κάτι παρόμοιο, σχετικό με τη σημασία των τεχνών, το 1938: «Οι τέχνες είναι απαραίτητες για κάθε πλήρη εθνική ζωή. Το Κράτος οφείλει στον εαυτό του να τις διατηρήσει και να τις ενθαρρύνει .... Θα το πληρώσει αν δεν ‘χαιρετήσει’ τις τέχνες με το σεβασμό και την απόλαυση που τους αξίζει ". Όμως, αυτά τα είπε πριν από τον πόλεμο, πριν «η Βρετανία ξεκινήσει έναν πόλεμο για εθνική επιβίωση».
Το απόσπασμα είχε χρησιμοποιήσει και ο Κέβιν Σπέισι σε μια δήλωσή του, και εκπρόσωπος του Ιδρύματος είχε επικοινωνήσει μαζί του και τον είχε ενημερώσει. Έτσι, στο σχετικό βιντεάκι στο You Tube έχει γίνει διόρθωση και τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους.
Ένας πολίτης, ένας καλλιτέχνης, μπορεί να κάνει το λάθος σε μια συζήτηση και να πει κάτι που έχει μάθει στραβά. Αλλά ο συνομιλητής να μη το ψάξει ποτέ; Να σκεφτούμε πόσο καλά έψαχνε τα πράγματα ο κ. Ξυδάκης κατά τη θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού;
Ας μη το σκεφτούμε τώρα. Ας πάμε στη δήλωση του υπεύθυνου πολιτισμού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου. «Εν μέσω πανδημίας δεν γνωρίζει κανέναν, δεν ακούει κανέναν, δεν φροντίζει κανέναν» γράφει στην «Αυγή» για την κυβέρνηση. «Αντίθετα, αποφασίζει και διατάσσει την υποχρεωτική αργία επ' αόριστον για λόγους επιστημονικούς- ή επιστημονικοφανείς».
Απίστευτο. Ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί επιστημονικοφανείς τους λόγους για τους οποίους έκλεισαν θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές και αρχαιολογικοί χώροι. Κάθε Έλληνας που υιοθετεί τη μία θεωρία συνωμοσίας μετά την άλλη, προφανώς τον ακούει με θαυμασμό!
Πάμε όμως στην «κορυφή» του κόμματος, τον Αλέξη Τσίπρα, που έκανε και τηλεδιάσκεψη με καλλιτέχνες και ούτε λίγο ούτε πολύ, «μοίρασε» 4,5 δις ευρώ (αν ήταν στην κυβέρνηση, θα τα έδινε είπε). Εντυπωσιακό το ποσόν, αλλά, αυτά προβλέπονται σε ολόκληρο το σχέδιο #ΜΕΝΟΥΜΕ_ΟΡΘΙΟΙ του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα μετείχαν εκτός από τους καλλιτέχνες και τις πολιτιστικές επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις άλλων κλάδων, ων ουκ έστι αριθμός. Προφανώς του τουρισμού, της εστίασης, των καταστημάτων κλπ. Ποιος θα έπαιρνε πρώτος; Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρίσκει λίγα τα (μέχρι στιγμής) 15 εκατομμύρια για στήριξη, συν άλλα δύο που ανακοινώθηκαν σήμερα από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για επιχορηγήσεις θεάτρου και χορού, συν τα επιδόματα των 800 ευρώ που θα δώσει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας σε καλλιτέχνες. Αλλά δεν μας έχει πει, πόσα χρήματα θα έδινε εκείνος και κυρίως, επί πόσο καιρό;
Εν αναμονή της αυριανής τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού με την υπουργό Πολιτισμού και συναρμόδιους υπουργούς για τα μέτρα του πολιτισμού, ας απολαύσουμε μια στιχομυθία του αείμνηστου και αξέχαστου Τσόρτσιλ με τη Λαίδη Άστορ, για την οποία ο βιογράφος του λέει ότι είναι μάλλον αληθινή, έστω και υπό προϋποθέσεις:
- Ουϊνστον, αν ήμουν σύζυγός σας, θα σας έβαζα δηλητήριο στο τσάι σας, του λέει τσιριχτά η Λαίδη Άστορ.
- Νάνσυ, κι εγώ, αν σας είχα σύζυγο, θα το έπινα ευχαρίστως απαντάει πρόσχαρος εκείνος.
Ο νοών νοήτω.
AP Photo/Matt Dunham