Τις μετρημένες στα δάχτυλα ευκαιρίες που είχε η ΔΕΗ να σταθεί στα πόδια της, πρώτα την τριετία 2007-2009, και μετά το 2014, πληρώνουμε σήμερα, όπως δηλώνει στο liberal.gr ο πρώην επικεφαλής της Τάκης Αθανασόπουλος, απαριθμώντας τα οφέλη που θα είχε η επιχείρηση αν δεν είχαμε αντισταθεί τόσο σθεναρά στις προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίας.
Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ειδικά για το θέμα ΔΕΗ, ο σημερινός πρόεδρος της ΑΓΕΤ Ηρακλής και του ΙΟΒΕ, θυμίζει ότι η παρ' ολίγον στρατηγική συνεργασία της επιχείρησης με το γερμανικό κολοσσό RWE στα τέλη της δεκαετίας του 200, θα της είχε επιτρέψει από τότε αφενός να ανοίξει την αγορά σύμφωνα με τις επιταγές του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, αφετέρου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του λιγνίτη και του επερχόμενου κόστους του διοξειδίου του άνθρακα, που τότε δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνισή του, και να επανακτήσει μέρος των απωλεσθέντων κερδών της.
Όσο για τη δεύτερη μεγάλη ευκαιρία, εκείνη του "σχεδίου Μικρή ΔΕΗ" το 2014, αποκαλύπτει ότι ήταν πρόταση του ιδίου προς τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Το μήνυμα που στέλνει ο κ. Αθανασόπουλος, επικαλούμενος την εμπειρία του από την ελληνική πραγματικότητα, είναι ότι τέτοιου είδους γενναίες τομές πρέπει να γίνονται στην αρχή της θητείας μιας διακυβέρνησης. "Αυτού του είδους οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει στην αρχή της διακυβέρνησης, το 2004, και όχι στην αρχή της τρίτης χρονιάς το 2007, που συνέπεσε να είναι επίσης και χρονιά εκλογών", όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Οι χώρες πτωχεύουν όταν χρεοκοπήσουν είτε οι τράπεζες τους, είτε ο κλάδος της ενέργειας, όπως είδαμε να συμβαίνει στην Αργεντινή ή όπως κινδυνεύει να συμβεί στη Νότιο Αφρική. Διατρέχει η Ελλάδα, παρόμοιο κίνδυνο, και αν ναι, το έχουμε αντιληφθεί;
Η ενέργεια επηρεάζει ουσιαστικά την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Η ΔΕΗ, μέχρι το 2009 παρείχε τη δυνατότητα παροχής χαμηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική οικονομία, στη βιομηχανία, στις επιχειρήσεις, και στα νοικοκυριά.
- Κάποιοι χαρακτηρίζουν τις ευκαιρίες που χάθηκαν για την εξυγίανση της ΔΕΗ επί δικής σας θητείας, όσο και το 2014 με το "σχέδιο Μικρή ΔΕΗ", ως ανάλογες με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Γιαννίτση το 2001. Πόσο μας κόστισαν αυτές οι χαμένες ευκαιρίες;
Η ΔΕΗ είχε από τη δεκαετία του '90 την ευκαιρία να κάνει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να προσαρμοστεί στο νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την ενέργεια. Η τελευταία ευκαιρία που είχε, ήταν η τριετία 2007-2009, πριν την ελληνική οικονομική κρίση.
Αν είχε επιτραπεί στη ΔΕΗ να υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο που είχε εκπονήσει και ανακοινώσει, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα σήμερα για όλους μας.
Παραδείγματος χάριν:
Α) Αν είχε προχωρήσει ο νομικός διαχωρισμός της εμπορίας από την παραγωγή της ΔΕΗ, δεν θα ανέρχονταν σήμερα οι απλήρωτοι λογαριασμοί στο αστρονομικό ποσό των περίπου 3 δισ. ευρώ, γιατί το πρόβλημα αδυναμίας εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν πρόβλημα της πολιτείας και όχι των εργαζομένων και μετόχων της εταιρείας.
Β) Έχοντας αναγνωρίσει στο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ, τα προβλήματα που προέκυπταν τόσο από την ποιότητα του ελληνικού λιγνίτη, του κόστους εξόρυξης του αλλά και του επερχόμενου κόστους του διοξειδίου του άνθρακα, είχε δρομολογήσει την εισαγωγή ενός δεύτερου εναλλακτικού καυσίμου - συγκεκριμένα του λιθάνθρακα - πολύ πιο καθαρού και περιβαλλοντικά φιλικού και οικονομικότερου, από τον ελληνικό λιγνίτη.
Γ) Είχε προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες (π.χ. με τη Γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική), κινήσεις οι οποίες θα της επέτρεπαν και να ανοίξει την αγορά σύμφωνα με τις επιταγές του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, και να επανακτήσει από αυτή την ενέργεια, ένα σημαντικό μέρος των απωλεσθέντων κερδών της.
Το σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ» ήταν η πρόταση μου στο ερώτημα που μου τέθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά. Αργότερα, το 2012, ως Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, συνεργάστηκα στενά τόσο με φορείς της χώρας μας, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την προώθηση του στρατηγικού σχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ».
- Κύριε Αθανασόπουλε, τι θα κάνατε διαφορετικά το 2007 όταν αναλάβατε τη ΔΕΗ;
Γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα κάπως καλύτερα, μετά από όλες αυτές τις εμπειρίες, αυτού του είδους οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει στην αρχή της διακυβέρνησης, το 2004, και όχι στην αρχή της τρίτης χρονιάς το 2007, που συνέπεσε να είναι επίσης και χρονιά εκλογών.
* Ο Τακης Αθανασόπουλος είναι πρόεδρος της ΑΓΕΤ Ηρακλής και του ΙΟΒΕ.