Αδιαφορώντας για τις διεθνείς εκκλήσεις και τις αντιδράσεις, το καθεστώς του Ιράν προχώρησε στην εκτέλεση του Ναβιντ Αφκαρι πρωταθλητή της πάλης που είχε καταδικαστεί για τη φερόμενη δολοφονία φρουρού ασφαλείας με μαχαίρι, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, το 2018.
Ο γενικός εισαγγελέας της επαρχίας Φαρς, Καζέμ Μουσαβί, είπε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ότι ο 27χρονος αθλητής εκτελέστηκε σε φυλακή της πόλης Σιράζ δια απαγχονισμού, κατ’ εφαρμογή του «κεσάς», δηλαδή του «νόμου αντεκδίκησης», κατόπιν αιτήματος «των γονέων και της οικογένειας του θύματος».
Η υπόθεση είχε προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, αλλά και παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε καλέσει το Ιράν να μην εκτελέσει τον 27χρονο λέγοντας πως το μόνο που έκανε ήταν να πάρει μέρος σε αντικυβερνητική διαδήλωση.
Η έφεση που άσκησε στην απόφαση απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Σημαντικές φιγούρες της ιρανικής κοινότητας των ΗΠΑ, όπως η ηθοποιός Ναζανίν Μπονιάντι, έχουν στήσει εκστρατεία στα σόσιαλ μίντια με το χάσταγκ #StopExecutionsinIran για την αποφυγή της εκτέλεσής των τριών αδερφών αλλά και πολλών ακόμα φυλακισμένων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών από τις διαδηλώσεις του 2018 και του 2019.
Οι ταραχές που συγκλόνισαν το 2018 το Ιράν, ξεκίνησαν λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων και είχαν ως συνέπεια τουλάχιστον 500 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από την κρατική βία.
Ο Αφκάρι και τα δύο αδέλφια του λέγεται ότι ήταν μεταξύ εκείνων που διαδήλωναν στη πόλη Σιράζ όπου και συνελήφθη από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών.
Ο Ιρανός παλαιστής είχε πει ότι τον βασάνισαν για να τον αναγκάσουν σε ψευδή ομολογία. Η ιρανική δικαιοσύνη είχε απορρίψει τα περί βασανισμού. Επιπλέον, ο δικηγόρος του δήλωσε πως δεν υπάρχει βίντεο από τη δολοφονία του φρουρού ασφαλείας. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ως ενοχοποιητικό στοιχείο είχε καταγραφεί μία ώρα πριν από το έγκλημα, σύμφωνα με τον δικηγόρο.
Το World Players Association, που εκπροσωπεί 85.000 αθλητές, είχε ζητήσει να μην εκτελεστεί ο Αφκαρί, λέγοντας ότι ο 27χρονος είχε στοχοποιηθεί αδίκως επειδή μετείχε στις διαδηλώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, ζήτησε να αποβληθεί το Ιράν από τον παγκόσμιο αθλητισμό.
Για την ίδια υπόθεση, οι αδελφοί του Αφκαρί, Βαχίντ και Χαμπίμπ, έχουν καταδικαστεί σε 54 και 27 έτη φυλάκισης, σύμφωνα με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν.
Το Ιράν είχε δεχτεί πέρυσι αρνητική κριτική και στο χώρο του αθλητισμού για το σκληρό πρόσωπο που έδειξε η εθνική ομοσπονδία τζούντο στον κορυφαίο τζουντόκα της χώρας, τον Σαέιντ Μολάεϊ, ο οποίος μετά από μία σειρά άδικων αποκλεισμών -με πολιτικό υπόβαθρο- αναγκάστηκε να φύγει διωκόμενος από τη χώρα και να ζητήσει άσυλο στη Γερμανία. Πλέον έχει αλλάξει υπηκοότητα και αγωνίζεται με τη Μογγολία.