Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία, ο πολίτης στο επίκεντρο

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία, ο πολίτης στο επίκεντρο

Του Γαβριήλ Χ. Σερέτη

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους, κατά προτεραιότητα υπηρεσίες, ακόμα και διανομή φαρμάκων κατ'' οίκον, μέτρα για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους, τους ανασφάλιστους, τους άνεργους, όπως και για αυτούς που πάσχουν από χρόνιες ή σοβαρές ασθένειες, online έλεγχος των προϋπολογισμών και λογοδοσία των φορέων Υγείας, χρήση δεκάδων ψηφιακών υπηρεσιών, ηλεκτρονικό ατομικό ιστορικό και υιοθέτηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, είναι οι βασικές κυβερνητικές θέσεις της Ν.Δ. για την Υγεία που θα παρουσιάσει το επόμενο Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας έτσι το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος και θέτοντας τον μηχανισμό της Πειραιώς σε πλήρη εγρήγορση, εν όψει πιθανής προσφυγής και στις εθνικές κάλπες την 26η Μαΐου.

Το πρόγραμμα, σε αντίθεση με το χθες, δεν είναι «νοσοκομειοκεντρικό». Στο επίκεντρο βρίσκεται ο άνθρωπος-πολίτης που θα χρησιμοποιήσει το σύστημα Υγείας - ως ασθενής, ως εργαζόμενος. Η δεύτερη, εξίσου σημαντική τομή-προτεραιότητα αφορά την έμφαση στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, επειδή εκτιμάται ότι «αν δεν γίνει κάτι άμεσα, οι υπηρεσίες θα καταρρεύσουν». Το τρίτο καταλυτικό στοιχείο είναι η πρόταξη μέτρων για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τους πιο αδύναμους, την τρίτη ηλικία, τις μακροχρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες.

Αυτούς που χρειάζονται τακτική επικοινωνία με το δημόσιο σύστημα Υγείας σε οποιαδήποτε μορφή του. Δυστυχώς σήμερα, τονίζουν στη Ν.Δ., ενώ έχουμε μια κυβέρνηση η οποία βαυκαλίζεται ότι είναι υπέρ των αδυνάτων, στην πράξη η «πολιτική» της οδήγησε στην κατάρρευση των νοσοκομείων, πλήττοντας κατ'' εξοχήν αυτούς που δεν έχουν εναλλακτικές ή ιδιωτική ασφάλιση. Τους πολίτες που, για παράδειγμα, αναγκάζονται να πάνε στους ιδιώτες επειδή το Νοσοκομείο «Αττικόν» δεν έχει μαγνητικό τομογράφο, εδώ και τέσσερα χρόνια.

Μέτρα για τον άνθρωπο

Το τρίπτυχο αυτό, όπως είναι φυσικό, αποτυπώνεται σε συγκεκριμένα μέτρα. Η ανθρωποκεντρική παράμετρος θα ενισχυθεί από τη λογική «κάθε ευρώ που ξοδεύει ο Έλληνας πολίτης, μέσω ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, να πιάνει τόπο. Σήμερα, και επιβάρυνση υπάρχει και υπηρεσίες Υγείας δεν απολαμβάνουμε. Πώς αυτό θα αντιστραφεί; Μέσα από την υποχρέωση όλων των φορέων Υγείας να ανακοινώνουν, σε ετήσια βάση, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς - πόσα πήραν και πόσα ξόδεψαν.

Να δημοσιοποιούν δείκτες με ποσοτικά στοιχεία (πόσες εγχειρήσεις έγιναν, πόσα περιστατικά αντιμετώπισαν κ.λπ.). Θα υπάρχει, με άλλα λόγια, λογοδοσία, τόσο απέναντι στο κράτος, όσο, κυρίως, απέναντι στον πολίτη. Και θα επιτυγχάνεται πιο ορθολογική κατανομή των πόρων.

Διότι σήμερα οι πόροι κατανέμονται όχι με βάση το παραγόμενο προϊόν, αλλά με βάση ανάγκες που δηλώνουν οι ίδιες οι δομές. Χωρίς όμως να εξετάζεται αν αυτές οι ανάγκες είναι πραγματικές, και δευτερευόντως αν οι διοχετευόμενοι πόροι πηγαίνουν εκεί που πρέπει - «πού πήγαν τα λεφτά;». Η δημοσιοποίηση θα γίνεται σε σταθερή βάση μέσω κεντρικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη δημιουργία ηλεκτρονικών, ψηφιακών υπηρεσιών διευκόλυνσης του ασθενούς, ώστε να εμπεδωθεί η αίσθηση ότι η πολιτεία τον υπολογίζει και τον διευκολύνει στη συναλλαγή του. Στόχο αποτελεί η βελτίωση μέσα από γρήγορη πρόσβαση, χωρίς άδικες επιβαρύνσεις.

Πώς θα γίνει αυτό; Με σειρά μέτρων. Από την αφετηρία, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος στο προτεινόμενο σύστημα λειτουργεί ως πλοηγός. Το νέο οικοδόμημα στηρίζεται στο ατομικό, ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας, ώστε αυτό να μην αναζητείται κάθε φορά. Θα χρησιμοποιείται με την αυτονόητη συγκατάθεση του ασθενούς και με πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων του. «Με ένα κλικ», χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία, θα προχωρά η διάγνωση.

Αυτή είναι μόνο μία από τις δεκάδες ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε ο πολίτης να μη χρειάζεται, όταν δεν υπάρχει λόγος, να επισκέπτεται γιατρούς, κέντρα υγείας, νοσοκομεία.

Η πολιτική υγείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη λογική «στο κέντρο ο άνθρωπος», εστιάζει και στην προτεραιοποίηση στις μεγάλες ομάδες ασθενών. Όπως οι ασθενείς με καρκίνο, αυτοί με άνοια, που δεν θα αφήνονται πλέον στη τύχη τους ή στα χέρια των οικογενειών τους, που επιβαρύνονται υπερβολικά. Ανάλογα μέτρα προβλέπονται για τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια -την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα- όπως και για τους διαβητικούς - ένας στους δέκα Έλληνες. Δεν πάμε να σκορπίσουμε λεφτά στο σύνολο, κι αυτή είναι μια ακόμα διαφορά με το παρελθόν. Εστιάζουμε σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, βάζοντας μετρήσιμους στόχους, τονίζουν.

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα, εκτιμούν ότι μέσα από την επένδυση στην πρόληψη, θα μειωθούν τα περιστατικά που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, άρα θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση, με όφελος τόσο γι'' αυτούς που πραγματικά χρειάζονται νοσηλεία, όσο και για τους εργαζόμενους.

Στην Ελλάδα είμαστε η χώρα στην Ευρώπη με το χαμηλότερο ποσοστό πόρων και πολιτικών για την πρόληψη. Στο πρόγραμμα προβλέπεται η δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρόληψης, κατ'' αρχήν, για συγκεκριμένες ασθένειες, αυτές που με την πρόληψη περιορίζονται. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη τύπου 2 και την παιδική παχυσαρκία, ή το κάπνισμα, σημειώνουν, δεν μπορούμε να μην το αντιμετωπίζουμε. Η αντικαπνιστική καμπάνια και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι πρώτη προτεραιότητα-δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πέρα από τις σχετικές καμπάνιες ενημέρωσης, θα εφαρμοστούν και προληπτικές δωρεάν εξετάσεις για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Με πρώτη προτεραιότητα στις απαραίτητες εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα. Ο πολίτης δεν θα βάζει ούτε ευρώ από την τσέπη του, ακόμα και αν τις πραγματοποιεί σε ιδιωτικά κέντρα. Δεν θα συμμετέχει στο κόστος όπως σήμερα. Βλέπουν αυτό το μέτρο και ως δείγμα μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Οι διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν ότι οι πολίτες χαμηλών εισοδημάτων και μορφωτικού επιπέδου δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις. Με κυβέρνηση Ν.Δ., αυτές θα είναι απολύτως δωρεάν, και μάλιστα θα συνοδεύονται από ειδικό σύστημα προειδοποίησης (SMS ή alerts - π.χ. «είσαι σε ηλικία να κάνεις κολονοσκόπηση»). Το σημαντικό, τονίζουν, είναι ότι όλα αυτά δεν κοστίζουν. Το αντίθετο, μέσα από ανάλογα μέτρα, θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Πέρα από το μείζον, την ανθρώπινη ζωή, το ένα στα τρία περιστατικά καρκίνου θα μπορούσε να έχει προληφθεί. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ασθενή και κράτος.

Στήριξη των αδύναμων

Όσον αφορά τους πιο αδύναμους, πέρα από τα κατά προτεραιότητα ραντεβού σε γιατρούς για ηλικιωμένους και ΑμΕΑ, τις δωδεκάμηνες συνταγές στους μακροχρόνια ασθενείς (που σήμερα, κάθε μήνα, περιμένουν ώρες για μια απλή συνταγογράφηση), προβλέπεται, κατά περίπτωση, διανομή κατ'' οίκον - και μάλιστα για πανάκριβα φάρμακα. Οι άμεσες αυτές ενέργειες δεν έχουν σημαντικό κόστος και περνούν κοινωνικό μήνυμα. Ανάλογα μέτρα θα ανακοινωθούν για τους ηλικιωμένους, τους άνεργους-ανασφάλιστους.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία σκέψη για επαναφορά εισιτηρίου στα νοσοκομεία (χαρακτηρίζεται «μέτρο ανάγκης μεσούσης της κρίσης»). Αναμένουν αποτελέσματα από την ενημέρωση, την πρόληψη, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που θα εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς και θα μειώσουν τον αριθμό των πολιτών που πραγματικά χρειάζεται να επισκεφτούν νοσοκομεία.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου