Μόνο θετικά δεν είναι τα νέα που φτάνουν τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία της πανδημίας. Μπορεί η κόπωση των πολιτών να είναι μεγάλη, όμως η αύξηση των κρουσμάτων από την μία και η τεράστια πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ δημιουργούν έναν τεράστιο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.
Παρά, λοιπόν, τη βούληση του Μαξίμου για χαλάρωση των μέτρων τελικά, όπως φάνηκε και από τις σχετικές ανακοινώσεις, προκρίθηκε η οδός των ήπιων παρεμβάσεων μια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν αποφασιστεί ορισμένες αλλαγές στον οδικό χάρτη που σχεδίαζε το Μέγαρο Μαξίμου κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την επόμενη φάση ανοίγματος του λιανεμπορίου:
- Μπορεί στις σκέψεις του Μαξίμου να ήταν η έναρξη του λιανεμπορίου να γίνει στις 29 Μαρτίου, όμως όλα δείχνουν ότι θα πάρει αναβολή. Επικρατέστερη ημερομηνία πλέον είναι η Δευτέρα 5 Απριλίου, χωρίς όμως να αποκλείεται άλλη αλλαγή.
- Πίσω θα πάει και η σταδιακή απελευθέρωση της εστίασης. Η ημερομηνία που πλέον μοιάζει πιο εφικτή είναι η 19 Απριλίου, χωρίς να εγκαταλείπεται η 12η Απριλίου.
Κομβικό ρόλο θα παίξει η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων την ερχόμενη εβδομάδα, με την συνολική εικόνα να ξεκαθαρίζει την Παρασκευή, μετά από την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης επιστημόνων. Η μέχρι σήμερα τακτική άλλωστε είναι γνωστή.
Κάθε εβδομάδα παρακολουθούνται τα δεδομένα και ανάλογα διαμορφώνονται οι αποφάσεις. Αυτό που ξεκαθαρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι δεν πρόκειται για μπρος - πίσω και παλινωδίες, αλλά για προσαρμογή μέτρων που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν.
"Γίνονται στοχευμένες προσαρμογές που λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή των μέτρων. Λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει σε διάρκεια και ο καιρός βελτιώνεται. Είναι προτιμότερο να κινούνται οι πολίτες σε ανοιχτούς χώρους παρά να πηγαίνουν -για παράδειγμα - παρανόμως σε σπίτια” τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Liberal.gr.
Αυτό που πάντως ακόμα και σήμερα παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι το τι τελικά θα γίνει με τα σχολεία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή αν και υπήρχαν σκέψεις αυτό να συμβεί στο τέλος Μαρτίου τελικά επικρατούν δεύτερες σκέψεις και αναζητείται ημερομηνία εντός του Απριλίου.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσονται και οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας για παράταση της σχολικής χρονιάς προκειμένου να καλυφθεί και ένα μέρος της ύλης που έχει χαθεί λόγω της πανδημίας και των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί.
Αλλαγές στην επιτροπή των ειδικών;
Ως προς το θέμα της επιτροπής των ειδικών στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές καθώς και για την ένταξη σε αυτή και άλλων ειδικοτήτων που συνδέονται με την παρατεταμένη εφαρμογή περιοριστικών μέτρων και τις επιπτώσεις στον γενικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες με δεδομένο ότι η χώρα διανύει το τελευταίο μίλι πριν την έξοδο από το τούνελ του κορονοϊού πέραν η ένταξη και άλλων ειδικοτήτων είναι απαραίτητη ακόμη και για τα μέτρα που λαμβάνονται καθώς και γι αυτά που θα ισχύσουν τους επόμενους μήνες.
Ο εφησυχασμός που ενδεχόμενα φέρνει η πορεία των εμβολιασμών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όπως και το γεγονός πως οι περιορισμοί που δεν αίρονται στην πορεία ή παρατείνονται απαιτούν παρεμβάσεις συνδεδεμένες με την κόπωση, τον θυμό και τον εγκλεισμό.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί προβληματισμός υπάρχει και για το γεγονός πως πολλοί ειδικοί με δημόσιες παρεμβάσεις τους που είναι και αλληλοσυγκρουόμενες προκαλούν σύγχυση. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα υπήρξαν σχετικά μηνύματα για την υπερέκθεση που παρατηρείται ενώ λαμβάνεται υπόψη και η κόπωση ορισμένων όπως αυτή έχει καταγραφεί και μέσα από δηλώσεις που έχουν γίνει.