Έτοιμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας είναι ο ελληνικός τουρισμός. Αυτό δηλώνει στο liberal.gr η Σοφία Ζαχαράκη, σημειώνοντας πως σημαντικοί παράγοντες για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι το εμβόλιο και το πιστοποιητικό που πλέον δείχνει να υιοθετεί και η ΕΕ, αλλά και η διαχείριση της πανδημίας από την πολιτεία.
Η υφυπουργός Τουρισμoύ αναφέρει πως ο τουρισμός θα ανοίξει με σχέδιο, κανόνες και ασφάλεια, και με γνώμονα το γεγονός πως η Ελλάδα θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός, τόσο για τα μέτρα που εφαρμόζονται όσο και για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμού.
Ιδιαίτερη σημασία δίδει στο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα θεσπίσει η Ε.Ε. στις 17 Μαρτίου με βάση την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στη δημιουργία ενός "fast travel lane", ενός εργαλείου που θα διευκολύνει την κινητικότητα».
Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, «ο ελληνικός τουρισμός έδειξε τη μεγάλη του αντοχή στις πλέον αντίξοες συνθήκες, έτσι ακόμα περισσότερο φέτος είμαι πεπεισμένη ότι το στοίχημα αυτό της ανάκαμψης μπορούμε να το κερδίσουμε.
Καταλήγει δε επισημαίνοντας πως «πέραν της ανάγκης άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης, οφείλουμε να βλέπουμε και τη μεγάλη εικόνα του μέλλοντος, και τη νέα τουριστική αγορά που αναδύεται στη μετά-COVID εποχή. Μια αγορά με νέες ανάγκες και απαιτήσεις, στις οποίες πρέπει ταχύτατα να προσαρμοστούμε, τόσο στο επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης όσο και στο επίπεδο εμπλουτισμού της εμπειρίας, μιας νέας οπτικής για τις ειδικές μορφές του ελληνικού τουρισμού».
Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου
Είναι εφικτός ο στόχος για πολλαπλάσια έσοδα από τον τουρισμό τη φετινή περίοδο σε σχέση με αυτά του 2020;
Η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2020. Το σίγουρο είναι ότι φέτος έχουμε δύο συμμάχους που δεν τους είχαμε πέρσι: την εμπειρία από τον έναν χρόνο αντιμετώπισης της πανδημίας, και τους εμβολιασμούς. Εν όψει αυτών, μπορούμε να έχουμε βάσιμες προσδοκίες για ένα καλύτερο έτος από το προηγούμενο στον τουρισμό, και αφιερώνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, όσο το δυνατόν περισσότερο. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί και το γεγονός ότι σε βασικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού της χώρας μας, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί. Τα πρώτα στοιχεία καταγράφουν θετικό πρόσημο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο για τη φετινή χρονιά; Και ποιος ο κεντρικός σχεδιασμός;
Η εμπειρία της περσινής χρονιάς μας διδάσκει πως πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, εργαζόμενοι ακατάπαυστα για την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος δεδομένων των συνθηκών. Η επόμενη περίοδος εμπεριέχει όπως είναι φυσικό και αρκετές αβεβαιότητες. Όμως η βασική μας κατεύθυνση παραμένει αμετάβλητη: να διαμορφώσουμε ένα σαφές πλαίσιο κανόνων με τους οποίους θα ανοίξουμε. Κατανοούμε όλοι ότι ο τουρισμός και ευρύτερο το διεθνές περιβάλλον εξελίσσονται, και μάλλον θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Μελετάμε διαρκώς την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και τους βασικούς παράγοντες όπως είναι οι κατευθύνσεις και οι περιορισμοί που θα επιβάλουν τελικώς οι βασικές μας αγορές και η πορεία των εμβολιασμών εκεί, οι δυνατότητες των αεροπορικών εταιρειών και των Tour Operators και η επιρροή που θα έχουν από αυτές τις κατευθύνσεις, πιθανές μεταλλάξεις του ιού και όσον αφορά «τα του οίκου μας» η προετοιμασία των ίδιων των προορισμών μας. Μην παραγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα ήταν από τις χώρες πρότυπο με μια αξιοσημείωτη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κάτι το οποίο αποτέλεσε και παράγοντα εμπιστοσύνης και επιλογής της χώρας μας. Και σήμερα η Ελλάδα μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού πρωταγωνιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παίξει ρόλο; Πόσο σημαντικό είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό έγγραφο ως πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη φετινή πορεία του τουρισμού;
Πιστεύουμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στη δημιουργία ενός «fast travel lane», ενός εργαλείου που θα διευκολύνει την κινητικότητα. Γι’ αυτό το λόγο, η χώρα και ο πρωθυπουργός εισηγήθηκαν την καθιέρωση του σε επίπεδο ΕΕ, εισήγηση που όπως βλέπετε συνεχώς κερδίζει έδαφος, ιδιαίτερα καθώς αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Μια ψηφιακή λύση, που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο ασφαλούς ανοίγματος του τουρισμού μέσα σε ένα πλέγμα σαφών κανόνων για όλους. Σε τέτοια πολυπαραγοντικές και πολυκριτηριακές κρίσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε, κερδισμένοι θα εξέλθουν οι προορισμοί που συν-διαχειρίζονται τα προβλήματα, οι προορισμοί που συνεννοούνται.
Εάν δεν προχωρήσει ένα κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που να δύναται να χρησιμοποιηθεί για τις μετακινήσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε διμερείς συμφωνίες;
Σήμερα είχαμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που δικαιώνει πλήρως την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που έθεσε την ατζέντα για το πιστοποιητικό. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Von Der Leyen, με την επιστολή της στους Ευρωπαίους ηγέτες προανήγγειλε την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης στη σύνοδο της 17ης Μαρτίου 2021. Φαίνεται λοιπόν πως κατευθυνόμαστε προς την υιοθέτηση του πιστοποιητικού σε επίπεδο ΕΕ, και προς τη χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα αυτό, που ήταν και ο στόχος μας εξ αρχής. Και είναι ξεκάθαρο ότι λόγω της σημασίας της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς και των υψηλών προδιαγραφών ποιότητας που η ΕΕ θέτει, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να αποτελέσει βάση και πρότυπο και για χώρες εκτός ΕΕ, και ιδιαίτερα χώρες με αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική τουριστική αγορά. Σε κάθε όμως περίπτωση, και πέραν της εξέλιξης σε επίπεδο ΕΕ, το πιστοποιητικό είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, τη σημασία του οποίου αντιλαμβάνονται ιδιαίτερα οι χώρες που πρωταγωνιστούν στην τουριστική αγορά, και αναμένεται να αποτελέσει κομμάτι του ανοίγματος του παγκόσμιου τουρισμού το 2021, είτε πολυμερώς είτε διμερώς.
Είναι εφικτό η Ελλάδα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου να χαρακτηριστεί «ασφαλής» τουριστική χώρα;
Η Ελλάδα, παρά την έλευση και εδώ των μεταλλάξεων του τρίτου κύματος που έχει εκδηλωθεί παγκόσμια, παραμένει μια από τις ασφαλέστερες εν μέσω πανδημίας χώρες. Την ώρα που ο ιός γονατίζει συστήματα υγείας χωρών με πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ από την Ελλάδα, το ΕΣΥ αντέχει, ενώ οι απώλειες στν χώρα μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας –ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές της– παραμένουν από τις μικρότερες σε ολόκληρη την ΕΕ. Επίσης, είμαστε από τις πρώτες χώρες σε συνολικούς εμβολιασμούς, αλλά και σε ρυθμό ημερήσιων εμβολιασμών αναλογικά με τον πληθυσμό μας, ενώ ξεπεράσαμε και το ψυχολογικό όριο του 1.000.000 εμβολιασμών, και επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας. Η Ελλάδα ήταν και είναι μια υγειονομικά ιδιαίτερα ασφαλής χώρα, και αυτό αναγνωρίζεται και από τη διεθνή τουριστική αγορά, με προορισμούς της χώρας μας να καταλαμβάνουν την κορυφαία θέση στις προτιμήσεις των τουριστών για το 2021. Τα μέτρα προστασίας και οι εμβολιασμοί θα αποτελούν σημαντικό brand asset για τη χώρα μας για πολλά χρόνια. Βέβαια, προσβλέπουμε και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η επόμενη ημέρα θέτει την υγεία και την ασφάλεια στο επίκεντρο των επιλογών του επισκέπτη. Ένα μέρος από αυτά τα μέτρα που μαζί επενδύουμε, κράτος και επιχειρήσεις, για την υγεία μας, την ασφάλεια μας, θα συνδεθούν με την υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών που θα αναζητούν οι επισκέπτες από εδώ και στο εξής.
Θεωρείτε πως ο κλάδος του τουρισμού είναι έτοιμος για ένα δυναμικό άνοιγμα;
Το 2020 το μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό ήταν να μείνει όρθιος μπροστά στην επέλαση της κρίσης. Το στοίχημα του 2021 είναι ακριβώς το να πυροδοτήσουμε τη δυναμική του ανάκαμψη. Και όπως πέρσι που, παρά το πλήγμα, ο ελληνικός τουρισμός έδειξε τη μεγάλη του αντοχή στις πλέον αντίξοες συνθήκες, έτσι ακόμα περισσότερο φέτος είμαι πεπεισμένη ότι το στοίχημα αυτό της ανάκαμψης μπορούμε να το κερδίσουμε. Ο ελληνικός τουρισμός θα ανοίξει, με σχέδιο, με κανόνες, και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια για όλους, σηματοδοτώντας και τη συνολική ανάκαμψη της χώρας. Και, πέραν της ανάγκης άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης, οφείλουμε να βλέπουμε και τη μεγάλη εικόνα του μέλλοντος, και τη νέα τουριστική αγορά που αναδύεται στη μετά-COVID εποχή. Μια αγορά με νέες ανάγκες και απαιτήσεις, στις οποίες πρέπει ταχύτατα να προσαρμοστούμε, τόσο στο επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης όσο και στο επίπεδο εμπλουτισμού της εμπειρίας, μιας νέας οπτικής για τις ειδικές μορφές του ελληνικού τουρισμού. Η επόμενη ημέρα απαιτεί επαγγελματισμό, αποτελεσματο-κεντρικές προσεγγίσεις με δείκτες και μετρήσιμα αποτελέσματα. Ένα διαρκώς επαναπροσδιορισμένο με σύγχρονους όρους πλουραλισμό των δημιουργικών δυνάμεων.