Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με πειραματισμούς, με ιδεοληψίες και πολιτικές εμμονές δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως επισημαίνει δεν πιστεύει πως θα υπάρξει βουλευτής που θα πει όχι στη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν, ενώ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνδράμουν στην επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές.
Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα «Φιλελεύθερος» χαρακτηρίζει ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνδράμουν στην επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές, υπογραμμίζοντας πως ειδικά τα κόμματα που διεκδικούν εξουσία οφείλουν να ξεφύγουν από την εμμονή της απλής αναλογικής. Θέση της Ν.Δ., όπως λέει, είναι ένας νόμος που θα κατοχυρώνει την αντιπροσωπευτικότητα της λαϊκής βούλησης, αλλά θα δίνει κυβερνήσεις.
Εμφανίζεται ξεκάθαρος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, επισημαίνοντας πως «δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Έλληνας βουλευτής που θα πει όχι σε Έλληνα του εξωτερικού να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του», ενώ σε ό,τι αφορά την κυβερνησιμότητα των δήμων και περιφερειών τονίζει πως δίνεται πρόσθετος ρόλος στα συμβούλια σε αντίθεση με όσα λέγονται.
Για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους δηλώνει πως αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά στόχος είναι να ενισχύσουν τους δήμους και όχι να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα. Έμφαση δίνει και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με πρόσφατα παραδείγματα της Αττικής, αλλά κυρίως της Κέρκυρας, που επηρεάζει άμεσα τη δημόσια υγεία και τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, αυτή του τουρισμού.
Συνέντευξη στη Νικολέττα Μουτούση
- Με το νομοσχέδιο που καταθέσατε διασφαλίζετε την κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών;
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής έφερε τους δήμους και τις περιφέρειες προ του κινδύνου της ακυβερνησίας. Τα 2/3 των νέων δημάρχων που εξελέγησαν και οι 7 στους 13 περιφερειάρχες δεν διαθέτουν πλειοψηφία στα συμβούλιά τους. Και γνωρίζετε καλά ότι πολλές φορές υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες που ακόμα και σε μείζονα, αυτονόητα, καθημερινά ζητήματα, η αντιπολίτευση δεν συναινεί στη λήψη αποφάσεων.
Με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε δίνουμε λύσεις, καθώς στις επιτροπές που ασχολούνται με τα διαχειριστικά θέματα (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) θα έχουν πλειοψηφία οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες. Ταυτόχρονα ενθαρρύνουμε τις συμπράξεις και συνεργασίες παρατάξεων με την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνει την παράταξη του δημάρχου.
- Έτσι δεν υποβαθμίζεται ο ρόλος των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων;
Σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως. Θα έλεγα ότι με τις διατάξεις που φέρνουμε δίνουμε πρόσθετο ρόλο και αξία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, καθώς απαλλάσσονται από καταχρηστικές αντιπαραθέσεις και ανοίγει ο δρόμος για εποικοδομητικό διάλογο, αφού η αντιπολίτευση για να απορρίψει πράξεις της αρμοδιότητας του συμβουλίου, όπως ο προϋπολογισμός, πρέπει να καταθέσει αιτιολογημένη άποψη με στοιχεία από τις ίδιες της υπηρεσίες του δήμου ή της περιφέρειας. Συνεπώς, μέσα στα συμβούλια θα γίνεται πραγματικό έργο. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τις στείρες μετωπικές αντιπαραθέσεις. Ενισχύουμε τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.
- Εξαγγέλλετε και έναν νέο νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα λύνει τα προβλήματα ακυβερνησίας εξαιτίας της εφαρμογής της απλής αναλογικής. Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε;
Προγραμματική δέσμευσή μας είναι να καταργήσουμε την απλή αναλογική, η οποία όπως αντελήφθησαν οι πάντες -πλην κάποιων εμμονικών στον ΣΥΡΙΖΑ- οδηγεί στην ακυβερνησία τους δήμους και τις περιφέρειες, δηλαδή εκείνους τους οργανισμούς που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη και θα έπρεπε να λειτουργούν χωρίς κανένα εμπόδιο. Σύντομα θα ξεκινήσουμε τον διάλογο για τον νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση. Δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν, αλλά κύριο μέλημά μας θα είναι να εξασφαλίζεται και η αναλογικότητα και η κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες.
- Το επόμενο βήμα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου στις εθνικές εκλογές. Ακούγονται διάφορα σενάρια και για την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου. Επιβεβαιώνετε αυτά τα σενάρια ή μπορείτε να μας πείτε ποιες σκέψεις υπάρχουν;
Ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι ο εκλογικός νόμος που θα επιλεγεί θα πρέπει να κατοχυρώνει την αντιπροσωπευτικότητα της λαϊκής βούλησης, αλλά και να δίνει κυβερνήσεις. Θα γίνει διάλογος με τα κόμματα αλλά και τους πολίτες για να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και τη συναίνεση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνδράμουν. Ιδιαίτερα τα κόμματα που θέλουν να διεκδικούν την εξουσία οφείλουν να ξεφύγουν από την εμμονή της απλής αναλογικής.
- Πολλές φορές έχει ακουστεί η εξαγγελία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη την έχει θέσει ως προτεραιότητα. Θα ισχύσει άμεσα;
Η υπερψήφιση της διάταξης που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις χώρες στις οποίες ζουν, αποτελεί αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα. Αυτό ισχύει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, αλλά όχι στη χώρα μας. Θέλω να πιστεύω ότι η κοινή, δημοκρατική λογική θα επικρατήσει έναντι οιασδήποτε σκοπιμότητας και η διάταξη θα εγκριθεί παμψηφεί από το εθνικό Κοινοβούλιο. Και από τους 300 βουλευτές. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Έλληνας βουλευτής που θα πει όχι σε Έλληνα του εξωτερικού να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα που και ο ίδιος έχει -το δικαίωμα της ψήφου- εντός των συνόρων της Ελλάδας.
- Η απλή αναλογική, έτσι όπως εφαρμόζεται, δημιουργεί προβλήματα λέτε. Πώς σκέφτεστε να περάσει η όποια νέα ρύθμιση;
Η ευθύνη να μείνει ακυβέρνητη η χώρα ύστερα από εκλογές με απλή αναλογική είναι τεράστια. Και θα βαρύνει εκείνους που θα αρνηθούν το δημοκρατικό κάλεσμα της κυβέρνησης για να βρεθεί συναίνεση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Είναι ευθύνη όλων των κομμάτων της σημερινής Βουλής να αποδείξουν ότι πέρα και πάνω από τα στενά συμφέροντά τους θέτουν το συμφέρον της χώρας.
Και το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να υπάρχει πάντα ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική και το πρόγραμμά της. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με πολιτικούς πειραματισμούς, με ιδεοληψίες και πολιτικές εμμονές. Οφείλουμε όλοι να κοιτάξουμε μπροστά.
- Έχετε βάλει, ως κυβέρνηση, ψηλά τον πήχη για την εφαρμογή ενός επιτελικού κράτους. Ποια η συνδρομή του υπουργείου;
Βασική προτεραιότητα είναι η αποκομματικοποίηση του κράτους. Διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές όπως προέκυψαν από τις προηγούμενες κρίσεις. Καθιερώνεται ο θεσμός του υπηρεσιακού γραμματέα, ο οποίος θα μετέχει στις επιτροπές που αξιολογούν τους προϊσταμένους σε θέση ευθύνης. Επόμενη προτεραιότητα είναι ο τετραετής προγραμματισμός των προσλήψεων. Συγκεντρώνουμε το σύνολο των αναγκών και στη συνέχεια καλύπτουμε τα αιτήματα αυτά πρώτα με την κινητικότητα και μετά με τεκμηριωμένες προσλήψεις. Προτεραιότητα ο χώρος της Υγείας, της Ασφάλειας, της Παιδείας.
- Ο ΕΝΦΙΑ πότε θα αποδοθεί στους δήμους;
Πρόκειται για προεκλογική προγραμματική θέση της Ν.Δ. που θα υλοποιηθεί μέσα στην τετραετία. Πριν από οποιαδήποτε ρύθμιση θα γίνει ουσιαστικός και σε βάθος διάλογος, ώστε να εξασφαλίσουμε στους δήμους την υποδομή για να ανταποκριθούν.
Θέλουμε να ενισχύσουμε τους δήμους και όχι να τους δημιουργήσουμε πρόσθετα προβλήματα. Βασική φιλοσοφία της πολιτικής μας είναι να αισθανθούν όλοι οι πολίτες ότι οι φόροι που πληρώνουν για την ακίνητη περιουσία τους, τους παρέχουν ανταποδοτικά ποιοτικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, η φροντίδα για την καθαριότητα στους δρόμους, στον επαρκή φωτισμό, στο πράσινο, στην ασφάλεια στις γειτονιές.
Ξαναλέω, ότι η εφαρμογή αυτής της θεμελιώδους μεταρρύθμισης θέλει ολοκληρωμένη προετοιμασία ώστε να μην υπάρξουν δήμοι πολλών ταχυτήτων. Θέλουμε να διευκολύνουμε το σύνολο της αυτοδιοίκησης. Γι' αυτό θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αίτημα των οποίων άλλωστε είναι η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.
Άμεση και οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος στο πρόσφατο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει «ωρολογιακή βόμβα» το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αττική, ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί στο Λεκανοπέδιο δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα.
- Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα... Επί παραδείγματι στην Κέρκυρα.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην Κέρκυρα, που αναφέρατε, δράσαμε ως υπουργείο, σε συνεργασία με τον γ.γ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, αποτελεσματικά. Με την παρέμβασή μας έγινε εφικτή η αποκομιδή των απορριμμάτων. Το ίδιο έγινε και στο Αίγιο. Χρειάστηκαν έκτακτες αποφάσεις από την Αυτοδιοίκηση και η συνδρομή της Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Το πρόβλημα, όμως, τόσο στην Κέρκυρα, όσο και σε άλλες περιοχές, πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, ριζικά. Και βέβαια, πρέπει να αντιμετωπισθεί στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκάλεσε σύσκεψη για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ήδη επεξεργάζεται τις λύσεις.
Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, καθώς το πρόβλημα των απορριμμάτων επηρεάζει άμεσα τη δημόσια υγεία, αλλά και τη μεγαλύτερη βιομηχανία που έχει η χώρα, αυτή του τουρισμού. Ποιος θα επισκεφθεί μια Αθήνα γεμάτη σκουπίδια; Οφείλουμε να δράσουμε επομένως αποφασιστικά και με ταχύτητα. Είναι επιβεβλημένο να υπάρξει περιφερειακός σχεδιασμός τον οποίο θα στηρίξει η κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις της -και φυσικά το υπουργείο Εσωτερικών- σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της 2ης Αυγούστου 2019