Του Γιάννη Μαντζίκου
Λίγο πριν ο Πάτρικ Κρούσιους αιματοκυλήσει το πολυκατάστημα WalMart του Ελ Πάσο, ένα ρατσιστικό μανιφέστο έκανε την εμφάνισή του στον ιστότοπο 8Chan. Σε αυτό, ο δράστης κατηγορούσε τους ισπανόφωνους αλλά και τους Αμερικανούς πολίτες πρώτης γενιάς -δηλαδή όσους έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ από μετανάστες γονείς- ότι «κλέβουν» τις δουλειές των λευκών και αλλοιώνουν την κουλτούρα της χώρας. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ένα αρρωστημένο μυαλό κατέθετε το ιδεολογικό του «μανιφέστο», αφού τον δρόμο είχε στρώσει εδώ και χρόνια ο Αντερς Μπρέιβικ και πριν από αυτόν, ο Τεντ Καζίνσκι.
Τον Ιούλιο του 2011, λοιπόν, λίγες ώρες πριν αιματοκυλήσει τη Νορβηγία, ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ δημοσίευσε αντιισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων. Του έδωσε τον τίτλο «2083 - Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» και το υπογράφει ως Άντριου Μπέργουικ από το Λονδίνο. Ο Μπρέιβικ δήλωνε συνεχιστής των Τεκτόνων Ναϊτών Ιπποτών και κατέγραψε βήμα προς βήμα πώς ετοίμασε τις επιθέσεις. «Εξετάζω διάφορα μελλοντικά σενάρια για αντίσταση, αντιπαράθεση με την αστυνομία, ανακρίσεις, εμφανίσεις στο δικαστήριο, δηλώσεις στα media» έγραφε, ενώ αναφερόμενος στην αίτηση που φέρεται να είχε κάνει για να προμηθευτεί από την αστυνομία ένα όπλο, πρόσθετε: «Θα προτιμούσα ένα Ruger Mini 30. Στην αίτηση δήλωσα (σ.σ. ως αιτιολογία): κυνήγι ελαφιού. Θα ήταν πιο δελεαστικό να γράψω απλά την αλήθεια: εκτέλεση κουλτουριάρηδων μαρξιστών, πολυπολιτισμικών προδοτών». Σε ένα άλλο σημείο περιέγραφε τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια της Αλ Κάιντα ως πηγή του, και ανακοίνωνε πως «όπως οι πολεμιστές της τζιχάντ… έτσι και εμείς θα είμαστε ο καρπός του δένδρου για την Ευρώπη και τον Χριστιανισμό…». Τέλος, ζητούσε την πραγματοποίηση αποστολών αυτοκτονίας για τον μεγάλο σκοπό. «Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Αν δεν είσαι έτοιμος να γίνεις μάρτυρας για τον αγώνα, τότε οι Ναΐτες Ιππότες δεν είναι για σένα…».
«Τα παιδιά του Μπρέιβικ»
Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, ο Μπρέιβικ κάθε άλλο παρά έχει ξεχαστεί, αφού στα ρατσιστικά «φόρα» του διαδικτύου απολαμβάνει μέχρι και στάτους «Αγίου» ή «Στρατηγού». Στον αμερικανικό ακροδεξιό ιστότοπο Stormfront, ο οποίος φιλοξένησε το μανιφέστο Μπρέιβικ πρώτος, γίνονται συνεχώς συζητήσεις για τον Νορβηγό και την κληρονομιά του. Εκεί λοιπόν οι οπαδοί των ρατσιστικών ιδεών χρησιμοποιούν ιδιότυπες εκφράσεις ή συνθηματικά, όπως «να γίνουμε φουλ Μπρέιβικ ή Μπρέιβικ 100%». Σε μια άλλη ιστοσελίδα, το VNN Forum, ο ιδιοκτήτης της Αντριου Λίντερ αποτελεί έναν από τους γνωστότερους απολογητές του Νορβηγού, ενώ άλλες ιστοσελίδες «μίσους», όπως Daily Stormer, Occidental Dissident και Gab φιλοξενούν συχνά πυκνά «αποστόλους» του Μπρέιβικ.
Ένας εξ αυτών είναι ο 49χρονος Κρίστοφερ Πολ Χάσον, οπαδός της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, ο οποίος συνελήφθη στο σπίτι του τον περασμένο Φεβρουάριο στο Σίλβερ Σπρινγκς κοντά στην Ουάσινγκτον, όπου κατασχέθηκε επίσης ένα διόλου ευκαταφρόνητο οπλοστάσιο. Ανάμεσα στα πρόσωπα που ήθελε να δολοφονήσει ο Χάσον ήταν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και πολλά άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης. Ο Χάσον στις καταθέσεις που έδωσε στις αρχές ανέφερε ότι συμβουλευόταν τακτικά και παρέθετε αποσπάσματα του «μανιφέστου του Μπρέιβικ», ειδικά για τη συγκέντρωση όπλων και την κατάρτιση καταλόγων στόχων, σύμφωνα με την εισαγγελία. Ενας άλλος θαυμαστής του Μπρέιβικ ήταν και ο Αλί Σονμπόλι, ο 18χρονος Γερμανοϊρανός που αφαίρεσε εννιά ζωές κι έπειτα αυτοκτόνησε, στην αιματηρή επίθεση του Μονάχου που συγκλόνισε την Ευρώπη τον Ιούλιο του 2016.
Πέραν των παραπάνω, οι μνήμες είναι εξαιρετικά νωπές από το περιστατικό του Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία τον περασμένο Μάρτιο. Ο Αυστραλός τρομοκράτης Μπρέντον Τάραντ δημοσίευσε στο διαδίκτυο το μανιφέστο υπό τον τίτλο «The Great Replacement» (Η μεγάλη αντικατάσταση) προτού ανοίξει πυρ εναντίον των πιστών στα δύο τεμένη στο Christchurch, στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Εκεί ο δράστης περιγράφει τον εαυτό του ως έναν «συνηθισμένο λευκό άνδρα», ο οποίος εμπνεύστηκε από τον Μπρέιβικ, θέλοντας να πάρει εκδίκηση «για τους χιλιάδες θανάτους που έχουν προκαλέσει οι ξένοι εισβολείς». Μεταξύ άλλων αναφέρεται στον Νορβηγό τρομοκράτη ως «Ιππότη».
Ο πρώτος διδάξας «Γιουναμπόμπερ»
Πολλά χρόνια πριν, πριν ακόμα υπάρξει διαδίκτυο ή τρομοκρατία με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, η Αμερική είχε συγκλονιστεί από τη δράση του Τεντ Καζίνσκι, γνωστού ως «Γιουναμπόμπερ». Η δολοφονική σταυροφορία του απλώθηκε σε δύο σχεδόν δεκαετίες και κόστισε τη ζωή σε τρία άτομα, αφήνοντας άλλους 23 βαριά τραυματισμένους και ακρωτηριασμένους. Κι όλα αυτά γιατί ήθελε να κηρύξει την «επανάσταση ενάντια στο βιομηχανικό σύστημα». Ο Αμερικανός εξτρεμιστής, που έστελνε με παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα σε καθηγητές πανεπιστημίου και στελέχη αεροπορικών εταιρειών, πήρε το διαβόητο παρατσούκλι «Unabomber» από την ειδική ομάδα του FBI («Unabomb») που συστήθηκε για να τον φέρει ενώπιον του νόμου.
Η πρώτη απώλεια ζωής εξαιτίας της δράσης του θα λάβει χώρα στην παρθενική βομβιστική επίθεση τον Δεκέμβριο του 1985, όταν σκότωσε έναν ιδιοκτήτη εταιρείας πληροφορικής με εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το κατάστημά του.
Το μεγάλο άλμα στην υπόθεση του αινιγματικού και σιωπηλότατου «Γιουναμπόμπερ» έλαβε χώρα το 1995, όταν ο Καζίνσκι απέστειλε στα Μέσα μια ογκωδέστατη προκήρυξη 35.000 λέξεων για τα δεινά της σύγχρονης κοινωνίας. Για να βρει μάλιστα βήμα στις εφημερίδες των ΗΠΑ απείλησε πως αν δεν δημοσιευόταν το πόνημά του «Το μανιφέστο του Γιουναμπόμπερ», τότε θα τίναζε στον αέρα μια επιβατική πτήση. Η επαναστατική προκήρυξη δημοσιεύτηκε τελικά στις 19 Σεπτεμβρίου 1995 σε όλο σχεδόν τον πανεθνικής κυκλοφορίας αμερικανικό Τύπο και κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια της συζύγου του αδερφού του, οπότε και ξεκίνησε η αρχή του τέλους για τον Καζίνσκι.
*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 9 Αυγούστου