Του Γιάννη Παντελάκη
Κάποτε, υπήρχε μια εξεταστική επιτροπή της βουλής, για την οποία δεν μιλάει κανένας σήμερα. Είχε αρχίσει να διερευνά τις συνθήκες με τις οποίες μπήκε η χώρα στο μνημόνιο και τους υπεύθυνους γι' αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε επενδύσει πολιτικά στο θέμα αυτό. Ο σημερινός υπουργός Βίτσας, ως πρόεδρος της επιτροπής έστελνε επιστολές σε Draghi, Lagarde και Juncker ζητώντας στοιχεία, ενώ έκανε σκληρές επιθέσεις στην αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να αποκρύψει στοιχεία και επιλογές που κατέστρεψαν τη χώρα. Όλα αυτά, συνέβησαν πέρυσι, δεν έχει περάσει καν ένας χρόνος.
Σχεδόν όλοι, έχουν ξεχάσει το θέμα, σαν να μην ενδιαφέρονται πια γιατί πραγματικά η χώρα οδηγήθηκε στα μνημόνια. Ήρθε ωστόσο μια πολύ πρόσφατη αποκάλυψη (στην οποία επίσης λίγοι έδωσαν σημασία) η οποία αφορά σε μια απόρρητη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία από τον Οκτώβριο του 2009 προειδοποιούσε για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και το έλλειμμα που θα φτάσει στο 15%. Όπου και έφτασε.
Για κάποιους λόγους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην δεύτερη διακυβέρνησή της, ξέχασε το θέμα. Το άφησε κάπου στην άκρη ποντάροντας προφανώς στην κοντή μας μνήμη. Άλλωστε, δεν το είχε ανάγκη πια για να το χρησιμοποιεί ως πολιτικό όπλο κατά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Είχε κερδίσει δεύτερες εκλογές, έχει ολόκληρη τετραετία μπροστά της. Το αρχικό πάθος για καταλογισμό ευθυνών (θα λάμψει η αλήθεια, θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι), εξαφανίστηκε. Σαν μην συνέβη τίποτα, ποτέ.
Η αλήθεια είναι ότι από την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής πέρυσι, η κυβέρνηση απέφυγε προσεκτικά να περιλάβει στις υπό διερεύνηση κυβερνήσεις, εκείνες του Κ. Καραμανλή. Είχε προηγηθεί το πολιτικό ειδύλλιο με τον πρώην πρωθυπουργό το οποίο εκφράστηκε με πολλούς τρόπους και κυρίως με την εκλογή του Π. Παυλόπουλου (από τους στενότερους συνεργάτες του Κ. Καραμανλή και βασικούς υπουργούς του) στην θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης αλήθεια ωστόσο είναι, πως οι κυβερνήσεις Καραμανλή είχαν τεράστιο ποσοστό συμμετοχής για την χρεωκοπία (χωρίς να εξαιρεί κανείς και τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν).
Η συμμετοχή αυτή, αποδεικνύεται από μια απόρρητη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία ανέφερε λίγες ημέρες πριν, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης σε μια εκδήλωση. Στην έκθεση αυτή -το περιεχόμενο της οποίας κανένας δεν διέψευσε- αναφερόταν ότι η δημοσιονομική εκτροπή που άρχισε το 2007 ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την μικρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα και ότι η δημοσιονομική της θέση είναι μη διατηρήσιμη. Η κυβέρνηση Καραμανλή (που ουσιαστικά το 2009, εγκατέλειψε μόνη της την εξουσία) έδινε έλλειμμα 5,9%, το οποίο αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν σχεδόν τριπλάσιο, όσο προέβλεπε η κεντρική Τράπεζα.
Όπως προαναφέραμε, ο ΣΥΡΙΖΑ και επειδή πια δεν είχε ανάγκη την επιτροπή αυτή, αλλά και επειδή είχε αναπτυχθεί το πολιτικό ειδύλλιο με τον Καραμανλή, έπαψε να ενδιαφέρεται για το θέμα. Και αυτό δεν ήταν μια ψευδαίσθηση. Το άφησε προφανώς για τους ιστορικούς του μέλλοντος…