Τυχαίνει μέσα στον αστικό ιστό και κυρίως στα προάστια να υπάρχουν αρκετά δασικά δέντρα, όπως χαρακτηρίζονται τα πεύκα, οι λεύκες, τα κυπαρίσσια και οι ευκάλυπτοι. Αρκετά από αυτά τα δένδρα, προϋπήρχαν της ανέγερσης των κατοικιών, ενώ άλλα φυτεύτηκαν αργότερα, όπως συμβαίνει κυρίως με τα πεύκα και τις λεύκες. Τι δουλειά έχουν όμως τα δασικά δέντρα ανάμεσα στα σπίτια μας;
Οι κίνδυνοι για τις κατοικίες και τους πολίτες από την ύπαρξη αυτών των δασικών δένδρων, δεν προέρχονται μόνο από τις φωτιές, αλλά και από σφοδρά καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι καταιγίδες, οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και οι χιονοπτώσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές των δένδρων.
Τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα δένδρα είναι χαρακτηρισμένα ως «προστατευόμενα δασικά δένδρα» και η κοπή τους απαγορεύεται, αν προηγουμένως δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη άδεια κοπής. Έτσι για την κοπή δένδρου σε κτήμα εκτός σχεδίου πόλεως απαιτείται άδεια από το Δασαρχείο, για την κοπή δένδρου σε πεζοδρόμιο απαιτείται άδεια από τον Δήμο της περιοχής, ενώ για την κοπή δένδρου σε οικόπεδο εντός σχεδίου απαιτείται άδεια από την Πολεοδομία.
Σύμφωνα με τον νόμο, για την κοπή δένδρου που βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο σε εντός σχεδίου περιοχή, ο πολίτης θα πρέπει να λάβει «έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας» από την πολεοδομία. Σε περίπτωση δε, που η κοπή πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο οικοδομικών εργασιών (για παράδειγμα, ανέγερσης μιας πολυκατοικίας), τότε η αίτηση κοπής πρέπει να συμπεριληφθεί στην οικοδομική άδεια.
Ο νόμος του 2018, εντάσσει την κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, σε οικισμούς προϋφιστάμενους του 1923 και οικισμούς οριοθετημένους μετά το 1985, στη διαδικασία έγκρισης για εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ). Η κοπή των δένδρων, αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, που αντιμετωπίζεται η τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, η κατασκευή υπόγειων εγκαταστάσεων νεκροταφείων, η κατασκευή ανελκυστήρων, η κατασκευή υπόγειων σταθμών διανομής φυσικού αερίου, η τοποθέτηση πισίνας και άλλα πολλά.
Η διαδικασία, για την αδειοδότηση της κοπής του δέντρου, που είχε ξεραθεί, ή που έχει γείρει, ή που είναι έτοιμο να πέσει, είναι τόσο περίπλοκη που επιτρέπει στο τέρας της γραφειοκρατίας να βρυχάται με ηδονή και στον δυστυχή πολίτη να δοκιμάζει τις αντοχές του απέναντι στο παράλογο.
Έτσι απαιτείται:
Αίτηση του ιδιοκτήτη ή όλων των συνιδιοκτητών με πλήρη στοιχεία του ιδίου / των ιδίων και του ακινήτου / των ακινήτων.
Βεβαίωση και τεχνική έκθεση μηχανικού για την κατάσταση του δασικού δένδρου.
Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος ή πιστοποιητικού κτηματογραφημένου ακινήτου.
Τοπογραφικό διάγραμμα.
Φωτογραφίες του ακινήτου.
Φωτογραφία του δένδρου.
Τεχνική έκθεση μηχανικού στην οποία περιγράφεται ο λόγος για τον οποίο επιβάλλεται η κοπή του δένδρου.
Τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο να σημειώνεται η ακριβής θέση του δένδρου.
Ακολούθως ο πολίτης συναντάται με την πολεοδομία στην οποία πρέπει να προσκομίσει:
Το στέλεχος της οικονομικής άδειας του κτίσματος.
Το τοπογραφικό διάγραμμα της άδειας.
Το διάγραμμα κάλυψης σύμφωνα με την άδεια.
Τις κατόψεις και τις τομές όλων των ορόφων του κτίσματος.
Φωτογραφίες του δένδρου που επιθυμεί να κόψει.
Φωτογραφίες του υπόλοιπου κήπου.
Μάλιστα. το γεγονός ότι στον αστικό ιστό, έχουν ξεφυτρώσει κατά καιρούς ανάλογα με την μόδα της εποχές, πεύκα ή λεύκες, δεν έχει απασχολήσει κανέναν. Από το πουθενά, ολόκληρα προάστια γέμισαν με πεύκα και λεύκες ανάμεσα στα κτίρια, με βασικό σκοπό την αποτροπή της οπτικής επαφής, ανάμεσα στις πολυκατοικίες ή τις μονοκατοικίες. Πως επετράπη αυτό;
Είναι προφανές ότι τα λεγόμενα δασικά δένδρα δεν έχουν τον παραμικρό λόγο να βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, διότι δημιουργούν μόνο προβλήματα. Λόγω του όγκου τους και του εκτεταμένου ριζικού τους συστήματος, προκαλούν βλάβες στα δίκτυα των εταιρειών ενέργειας, ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών, αλλά και στις περιουσίες των κατοίκων. Και φυσικά σε περίπτωση πυρκαγιάς, είναι τα πεύκα που αναλαμβάνουν με ιδιαίτερη ευκολία το ρόλο της εξάπλωσης της φωτιάς παντού.
Τι δουλειά έχουν λοιπόν τα δασικά δέντρα μέσα στα σπίτια μας; Πως προστατεύεται ο πολίτης από τους κινδύνους, που εγκυμονεί αυτή η «συμβίωση» με τα δασικά δένδρα μέσα στις οικιστικές περιοχές;
Αν βρισκόμαστε μέσα στον αστικό ιστό, κακώς φυτεύονται πεύκα.
Αν βρισκόμαστε μέσα σε πευκώνες, κακώς οι πευκώνες αυτοί μετατρέπονται σε οικιστικά οικοσυστήματα.
Τα μαθήματα που έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια είναι πολλά. Τι έχουμε διδαχθεί άραγε; Από τις διαδικασίες που ακόμα απαιτούνται για την κοπή των πεύκων μέσα στον αστικό ιστό ή στους οικισμούς, φαίνεται ότι μάλλον δεν έχουμε διδαχθεί το παραμικρό.