Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Θυμάμαι τους καθηγητές μας να μας υπενθυμίζουν πως αν δεν μάθουμε Ιστορία δεν θα μπορέσουμε να πάμε μακριά. Είναι κάτι, που καθημερινά επαληθεύεται με τρόπο θριαμβευτικό. Ειδικά στο χώρο της οικονομίας, η κυκλικότητα εκδήλωσης των γεγονότων, η προβλεψιμότητα στη συναισθηματική αντιμετώπιση των συμβάντων και το «deja vu» στην παρακολούθηση των εξελίξεων αρκετές φορές αγγίζουν τα όρια της ασφαλέστατης ανάγνωσης της έκβασης της Ιστορίας.
Οι κύκλοι ζωής διαφόρων μοντέλων επιχειρηματικών σχημάτων που εισέβαλαν στη ζωή μας με τη μορφή πυρετώδους παροξυσμού έκλεισαν με τρόπο παγερό, επιφέροντας ζημιές σε όλους τους εμπλεκομένους. Ο πυρετός των video clubs, που ξεπετάγονταν σαν τα μανιτάρια στις γωνίες των οικοδομικών τετραγώνων, η εξάπλωση των ΕΛΔΕ (Εταιρείες Λήψης και Διαβίβασης Χρηματιστηριακών Εντολών) και η ανάπτυξη των καταστημάτων πώλησης «frozen yogurt» είναι μερικά από τα παραδείγματα του επιχειρηματικού παροξυσμού που πολλές φορές καταλαμβάνει τους συμπολίτες μας. Και τα τρία παραδείγματα είχαν θεωρηθεί ως πρότυπα ασφαλούς και ιδιαίτερα εύκολου πλουτισμού, όμως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκαν όνειρα απατηλά, καθώς οι εμπλεκόμενοι αδυνατούσαν να προβάλουν τον εαυτό τους και τις επιχειρήσεις τους σε βάθος χρόνου και να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους.
Είναι θέμα χρόνου να παρακολουθήσουμε τον ίδιο κύκλο και στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, Homelike, Flipkey, Homeaway κ.λπ. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών, πιεσμένοι από την υψηλή φορολογία ιδιοκτησίας και μισθώσεων, τα χαμηλά ενοίκια, τις μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες, τις ζημιές από την κακή χρήση και τη δαπανηρή αποκατάστασή τους, αντίκρισαν το «μάννα εξ ουρανού». Μικρές βραχυχρόνιες μισθώσεις, σε αντίθεση με τα δεσμευτικά συμβόλαια τριετίας, με σχετικά υψηλότερα μισθώματα, με εξασφαλισμένες καταβολές, σε αντίθεση με την επισφάλεια των απαιτήσεων στις κανονικές αστικές μισθώσεις, με υψηλή ζήτηση λόγω του αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος - ειδικά στην Αθήνα, η οποία γίνεται πλέον προορισμός τριημέρου για πολλούς Ευρωπαίους. Λαμπρό παρόν και λαμπρότερο μέλλον, λοιπόν. Είναι όμως έτσι;
Σύμφωνα με στοιχεία, τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν υπερτριπλασιαστεί τα 2 τελευταία χρόνια. Η ποιότητά τους έχει πάρει την κατιούσα, καθώς οι πάντες ενοικιάζουν ό,τι έχουν, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται, σε τιμές αστείες. Ετσι οι τιμές βρίσκονται στο μείον 20%-40% από πέρυσι. Μέσα σε αυτόν τον ανταγωνισμό, θα επιβιώσουν οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και οι σοβαροί ερασιτέχνες. Οι «περαστικοί» θα καταστραφούν, όπως σε κάθε κύκλο έξαρσης, απληστίας και τιμωρίας, δημιουργώντας προβλήματα συνολικά στη δραστηριότητα.
*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 30 Μαρτίου
Φωτογραφία: Shutterstock