Είναι δυνατόν να προσέχουμε τη δική μας ασφάλεια και όχι των παιδιών μας; Είναι δυνατόν ακόμη και αν δεν θέλουμε να προνοήσουμε για τη δική μας προστασία να μην προστατεύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά μας; Κι όμως, όταν δεν επιδεικνύουμε σωστή οδηγική συμπεριφορά και όταν δεν τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας για παιδιά στο αυτοκίνητο θέτουμε οι ίδιοι σε κίνδυνο τις ζωές τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως η κυριότερη αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών είναι τα τροχαία δυστυχήματα.
Σύμφωνα στοιχεία που παραθέτει η Αττική Οδός, το ποσοστό χρήσης παιδικού καθίσματος στη Β. Ευρώπη φθάνει το 85%, ενώ στις ΗΠΑ το 97%. Στην Ελλάδα μόνο το 25% περίπου των γονέων χρησιμοποιούν παιδικό κάθισμα. Την ίδια ώρα, έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, αποτρέπουν κατά 71% τα θανατηφόρα ατυχήματα και κατά 67% τους βαρείς τραυματισμούς.
Και επειδή τα στοιχεία δεν… λένε ψέματα, πόσες φορές έχει τύχει να δείτε κάποιον γνωστό σας ή κάποιον άγνωστο οδηγό στο δρόμο να τοποθετεί ένα παιδί στη θέση του συνοδηγού – εννοείται χωρίς το ειδικό κάθισμα – ή να το έχει η μητέρα του αγκαλιά; Πόσες φορές έχετε δει μικρά παιδιά να κάθονται στο πίσω κάθισμα χωρίς τα ειδικά μέσα προστασίας;
Γι' αυτό το λόγο ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι κατηγορηματικός. Αναφέρει ότι «για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ.»
Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά πρέπει να κάθονται πάντοτε πίσω, στο ειδικό κάθισμα ασφαλείας, με την ειδική ζώνη ασφαλείας. Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθισμα κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου αγοράζουν μόνο 58% των γονιών που μένουν στην Αθήνα και έχουν αυτοκίνητο, και ακόμα λιγότεροι (32%) στην επαρχία, ενώ, μόνο 0,5%-1% αγοράζουν πιο σύγχρονων προδιαγραφών κάθισμα ασφαλείας, που είναι ειδικό για το βάρος, την ηλικία, το ύψος του παιδιού και παρέχει ικανοποιητική προστασία.
Εκτός από την προστασία των παιδιών με τα κατάλληλα μέσα θα πρέπει και οι γονείς να οδηγούν με μεγάλη προσοχή και να τηρούν τον ΚΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή ΜΙΝΕΤΤΑDrive αναλύει δεδομένα με απλό και εύκολο τρόπο με στόχο να βελτιώσει την οδηγική συμπεριφορά των χρηστών. Την εφαρμογή μπορούν να την κατεβάσουν όλοι, χωρίς χρέωση, ανεξάρτητα με το αν είναι ασφαλισμένοι στην ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική.
Το ΜΙΝΕΤΤΑDrive χρησιμοποιεί έξυπνους αλγόριθμους για την παρακολούθηση διαφόρων πτυχών της οδηγικής συμπεριφοράς, όπως η ταχύτητα, το απότομο φρενάρισμα, η χρήση του τηλεφώνου, οι απότομες στροφές και η απότομη επιτάχυνση. Μέσω αυτών των μεταβλητών το ΜΙΝΕΤΤΑDrive αξιολογεί κάθε παράμετρο ξεχωριστά αλλά τις συνυπολογίζει για τη συνολική βαθμολογία σας σε κάθε διαδρομή.
Οι συμβουλές που εμφανίζονται κάτω από τα επιμέρους χαρακτηριστικά της βαθμολογίας του οδηγού, έχουν δοθεί από την Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς του Ιαβέρη! Ακολουθώντας τις συμβουλές αυτές, ο οδηγός μπορεί να βελτιώσει σταδιακά τη βαθμολογία του και ταυτόχρονα την οδηγική του συμπεριφορά.
Σκεφτείτε πόσο πιο ασφαλείς θα ήταν οι ελληνικοί δρόμοι αν ο καθένας από εμάς αφιέρωνε λίγο χρόνο για να βελτιώσει τις επιδόσεις του κατά την οδήγηση. Σκεφτείτε, επίσης, ότι τα παιδιά μας δεν φταίνε να υποστούν τις συνέπειες της κακής οδηγικής συμπεριφοράς.
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ»