Αν είστε από αυτούς που δεν έχουν ακόμη πάει διακοπές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα… βάψετε μαύρα. Σκεφτείτε ότι η ώρα των διακοπών πλησιάζει και πως βρίσκεστε κάποιες ώρες, λίγες ημέρες μακριά από το όνειρο μιας ατελείωτης παραλίας, ενός ηλιοβασιλέματος και οτιδήποτε άλλου σχετίζεται με τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις. Αν, πάλι, είστε από τους τυχερούς που απολαμβάνετε τις άπειρες ομορφιές της Ελλάδας, συνεχίστε να γεμίζετε μπαταρίες και να ζείτε κάθε στιγμή με την καλύτερη δυνατή διάθεση, μακριά από τις σκοτούρες της καθημερινότητας.
Και στις δύο περιπτώσεις, όσοι ετοιμάζονται να φύγουν αλλά και όσοι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν, πρέπει να έχουμε κατά νου πως επειδή το μεγαλύτερο αγαθό είναι η ίδια ζωή πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στο δρόμο, να τηρούμε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και ασφαλείας και να νοιαζόμαστε για τους γύρω μας.
Η σωστή προετοιμασία και ο έλεγχος του αυτοκινήτου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για ένα ταξίδι χωρίς προβλήματα, όμως για μία ακόμη φορά θα πρέπει να θίξουμε το ζήτημα της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς αφού αυξάνονται αντί να μειώνονται οι περιπτώσεις ασυνείδητων οδηγών που χρησιμοποιούν τη ΛΕΑ, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όλων των υπολοίπων.
Ας σταματήσουμε επιτέλους να οδηγούμε στη ΛΕΑ
Για πολλούς, δυστυχώς, η δεξιά λωρίδα στο δρόμο ή Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), είναι μία... ακόμη λωρίδα ή ακόμη χειρότερα αποτελεί μία καλή λύση για να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα. Είναι σαφής ένδειξη κακής οδηγικής κουλτούρας στους ελληνικούς δρόμους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, περίπου 1 στις 10 συγκρούσεις προκαλούνται από αυτοκίνητα σταματημένα στη ΛΕΑ, ενώ 3 στους 10 Έλληνες δεν κατανοούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν τη χρήση της και συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν.
Γι'' αυτό το λόγο η εφαρμογή του νέου ΚΟΚ φέρνει βαριά διοικητικά πρόστιμα για όσους κάνουν άσκοπη χρήση της. Συγκεκριμένα, ο νέος ΚΟΚ προβλέπει την άμεση αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες για όσους δεν συμμορφώνονται με την απαγόρευση. Σημειώνεται ότι η Λ.Ε.Α. προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης ( δηλαδή το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και την Τροχαία ) και οχημάτων συντήρησης των δρόμων.
Τέλος τα κινητά
Θα πρέπει να αποτυπωθεί στη συνείδησή όλων μας ότι κινητά – και άλλες συσκευές – δεν έχουν καμία δουλειά να χρησιμοποιούνται την ώρα της οδήγησης. Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., η χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας (bluetooth).
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού Transport Research Laboratory για την επίδραση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, οι οδηγοί που κρατούν στο χέρι κινητό αντιδρούν 30% πιο αργά σε σύγκριση με όσους εμφανίζουν επίπεδα αλκοόλ στο αίμα λίγο υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο! Νομίζουμε ότι αυτό λέει πολλά για τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση που αποτελεί πλέον μάστιγα στην πατρίδα μας. Γι'' αυτό ξεχάστε τα κινητά.
Ταχύτητα και ζώνη
Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου στα τροχαία ατυχήματα, μετά την ανάπτυξη ταχύτητας, ενώ είναι σημαντικότερη αιτία ακόμη και από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Θέλετε τίποτα περισσότερο για να φορέσετε ζώνη;
Επίσης, είναι καλύτερα να φτάσετε λίγα λεπτά αργότερα από το να μην φτάσετε καθόλου. Ξεχάστε τους ελιγμούς και παραμείνετε στα όρια του κάθε δρόμου. Και αν πιστεύετε ότι εσείς δεν τρέχετε ή έχετε την ψευδαίσθηση ότι προσέχετε περισσότερο από τους υπόλοιπους, η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο 30% περίπου των τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., το 40%-50% των οδηγών, οδηγούν με ταχύτητα άνω του επιτρεπόμενου ορίου, ενώ το 10%-20% υπερβαίνουν το όριο κατά περισσότερα από 10 χλμ.
Έλεγχος
Πριν από κάθε ταξίδι είναι απαραίτητος ο τεχνικός έλεγχος του οχήματός σας (λάδια, υγρά φρένων, πίεση ελαστικών κλπ), αλλά και η ξεκούραση του οδηγού. Κοιμηθείτε αρκετές ώρες, εννοείται ότι δεν πρέπει να καταναλώσετε αλκοόλ και ελέγξτε ότι έχετε τοποθετήσει σωστά τις αποσκευές αλλά και ότι έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την περίπτωση ατυχήματος.
Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να βεβαιωθείτε ότι το όχημά σας είναι ασφαλισμένο – μέσω της ιστοσελίδας www.hic.gr. - και στη συνέχεια ότι είναι... σωστά ασφαλισμένο. Ενημερωθείτε δε, για τις καλύψεις που παρέχει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έτσι ώστε να γνωρίζετε πως να αντιδράσετε σε κάθε περίπτωση. Μην ξεχνάτε ότι η οδική βοήθεια αποτελεί βασικό εργαλείο για να διασφαλίσετε την ομαλή μετακίνησή σας. Είτε πρόκειται για την αλλαγή ελαστικού, είτε για τη μεταφορά του οχήματος σε κάποιο συνεργείο, η οδική βοήθεια θα σας γλιτώσει από ταλαιπωρία, χρόνο και χρήμα.
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ»