Της Μαριάννας Σκυλακάκη
Μια Ευρώπη που δεν μπορεί να βασίζεται με την ίδια σιγουριά στη συμμαχία της με την Αμερική -όσο στο τιμόνι των ΗΠΑ παραμένει ο Ντόναλντ Τραμπ- φαίνεται διατεθειμένη να πάρει την ασφάλειά της στα χέρια της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις δεξιότητες ηλεκτρονικού πολέμου, όπως προκύπτει και από τις συζητήσεις που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες χθες.
Σύμφωνα δε με δημοσίευμα του Politico, σχεδιάζεται η δημιουργία κοινής ακαδημίας πληροφοριών, με τη χώρα μας να ετοιμάζεται να αναλάβει ενεργό ρόλο, μέσα από την ίδρυση «ακαδημίας κατασκοπείας», με τη βοήθεια και της Κύπρου. Όπως επισημαίνει βέβαια το Politico, η πρόταση να αναλάβουν Ελλάδα-Κύπρος την ακαδημία, «κάτι που σημαίνει ότι δύο από τα μέλη της ΕΕ με τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα θα τρέχουν αυτό το πρόγραμμα», θα προκαλέσει εντύπωση.
Το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν τα 17 συνολικά κοινά projects που συμφωνήθηκαν μένει να το δούμε - θα έλεγε κανείς ότι στον τομέα της ασφάλειας θα όφειλαν οι Ευρωπαίοι να ξεκινήσουν από έναν κοινό στρατό και μετά να πάνε σε όλες αυτές τις εξειδικευμένες δεξιότητες... Όσο για το πόσο αποτελεσματικοί θα μπορούσαν να είναι οι ευρωπαϊκής κοπής κατάσκοποι δεν είμαι σε θέση να το κρίνω.
Μεταξύ αστείου και σοβαρού, πάντως, και με αφορμή την όλη συζήτηση, μου θύμισε κάποιος ένα παλιό ανέκδοτο. Υπάρχουν δύο χώρες στον κόσμο, όπου δεν μπορεί να υπάρξει κατασκοπεία. Η Ιαπωνία, γιατί εκεί δεν μιλάει κανείς, και η Ελλάδα, γιατί εδώ μιλάνε όλοι...
Για περισσότερα άρθρα από το αθηΝΕΑ, επισκεφθείτε το www.a8inea.com