Η πρώτη έρευνα έγινε το 2013 από το γαλλικό ινστιτούτο Ifop και έδειξε πως η Παρί Σεν Ζερμέν ήταν η ομάδα που δεν εκτιμούσε καθόλου το 40% των ερωτηθέντων με ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο. Είχε περάσει λίγος καιρός από τότε που το fund QSI του Κατάρ είχε μπει στον σύλλογο. Το 82% θεωρούσε σκανδαλώδη τα ποσά που έδινε τότε η διοίκηση για μεταγραφές και μισθούς – και ήταν τέσσερα χρόνια προτού επενδύσει 402 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει τους Νεϊμάρ και Κιλιάν Εμπαπέ... Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρχαν και στην Αγγλία για τη Μάντσεστερ Σίτι, αφότου την απέκτησε ο Σεΐχης Μανσούρ του Αμπου Ντάμπι. Καθώς αναμετριούνται απόψε στον δεύτερο μεταξύ τους ημιτελικό για το Champions League στο «Ετιχαντ» (22:00, COSMOTE TV SPORT 1, 2-1 η Σίτι στο πρώτο ματς), έχει αλλάξει καθόλου η άποψη του περιβάλλοντος όπου αγωνίζονται; Εχουν γίνει πιο συμπαθείς οι δύο ομάδες που εξαιτίας των μεταγραφών τους κατηγορούνται πως... αγόρασαν την επιτυχία τους και δεν την «έχτισαν»;
Στην περίπτωση της Παρί Σεν Ζερμέν, η πρόοδος είναι πιο ξεκάθαρη. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 2019 σε έρευνα της γαλλικής λίγκας, ήταν μια από τις ομάδες που πήραν θετικές κριτικές από τους 5.001 ανθρώπους που συμμετείχαν. Τόσο όσον αφορά στις αποφάσεις της διοίκησης, στον τρόπο παιχνιδιού και στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Με τα χρόνια οι Παριζιάνοι έχουν κερδίσει λίγο περισσότερο χώρο στις... καρδιές των οπαδών των άλλων ομάδων, αλλά και όλης της χώρας. Εχουν αυξηθεί τα ποσοστά συμπάθειας προς την Π.Σ.Ζ. τόσο στην περιοχή των Αλπεων, αλλά και στην Κυανή Ακτη. Ακόμη και στη Μασσαλία έχουν ανέβει οι πωλήσεις της φανέλας του Νεϊμάρ! Οι ερευνητές το αποδίδουν στο γεγονός πως οι πιο νεαροί οπαδοί δεν έχουν γνωρίσει άλλη γαλλική ομάδα που να τα πηγαίνει τόσο καλά στο Champions League. Πέρυσι έφτασε στον τελικό (ήττα με 1-0 από τη Μπάγερν Μονάχου) και τώρα βρίσκεται κοντά στο να περάσει και πάλι. Σήμερα, το 22% των κατοίκων της Γαλλίας δηλώνει πως υποστηρίζει την Π.Σ.Ζ.!
Οι απόψεις έχουν αλλάξει σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και στην κορυφή της πολιτικής ιεραρχίας. «Ο χρόνος έκανε τη δουλειά του και πρέπει να παραδεχθούμε πως η Παρί Σεν Ζερμέν δουλεύει εξαιρετικά», παραδέχθηκε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο πρώην Υπουργός Αθλητισμού υπό τον Φρανουά Ολαντ, Τιερί Μπραγιάρ. Μάλιστα, υπάρχει κι ένας αριθμός που αρέσει πολύ στους πολιτικούς: από το 2011 η Π.Σ.Ζ. έχει δώσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε φόρους στο γαλλικό κράτος. Σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών στη Γαλλία, το κλαμπ πληρώνει για κοινωνική ασφάλιση των παικτών και υπαλλήλων περισσότερα από όσες όλες οι ομάδες μαζί σε Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία.
Οι παράγοντες επίσης βλέπουν με καλό... μάτι την Π.Σ.Ζ. Η παρουσία του Νεϊμάρ και του Εμπαπέ και των άλλων αστέρων ανεβάζει την εμπορικότητα κι αυτό σημαίνει καλύτερες συμφωνίες για όλους και (προ πανδημίας) αρκετά γεμάτα γήπεδα για να δει ο κόσμος του σταρ από κοντά. «Θα βρισκόμασταν σε χειρότερο επίπεδο οικονομικά», ομολόγησε ο πρόεδρος της Μονπελιέ, Λοράν Νικολέν. Επιπλέον, οι άλλες ομάδες βασίζονται κυρίως στην Π.Σ.Ζ. για ν' ανέβει η Γαλλία στην κατάταξη της UEFA που σημαίνει καλύτερα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Η πρόσφατη κίνηση του προέδρου του κλαμπ, Νασέρ Αλ – Κελάιφι να μην μπει στην Super League, αλλά να μείνει κοντά στην UEFA και να εκλεγεί πρόεδρος της ECA (Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Συλλόγων) τον έκανε ακόμη πιο δημοφιλή μεταξύ των συναδέλφων του, που πλέον βλέπουν πια από άλλη οπτική γωνία την πρότασή του να μειωθούν οι ομάδες της Ligue 1 από 20 σε 18.
Η Μάντσεστερ Σίτι από την άλλη δεν έχει την ίδια αποδοχή, ενώ έκανε βήματα προς τα μπροστά ως ότου μπήκε στην ευρωπαϊκή Super League. Πλέον, το 60% των Αγγλων οπαδών επιθυμούν να τιμωρηθούν σκληρά η Σίτι και οι υπόλοιπες πέντε του Big-6 που μπήκαν στον συνεταιρισμό. Αυτό που παραδέχονται ολοένα και περισσότεροι οπαδοί, πάντως, είναι πως το κλαμπ παίζει καλό ποδόσφαιρο και λειτουργεί πολύ καλά, λαμβάνοντας σωστές αποφάσεις. Αντιλαμβάνονται ακόμη και την ειρωνεία του προπονητή Πεπ Γκουαρδιόλα που λέει πως «ναι έχουν δίκιο, νικάμε γιατί έχουμε πολλά λεφτά και αγοράζουμε εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές».
Περισσότερο σεβασμό φαίνεται να έχουν στις τάξεις των προπονητών και των παικτών. «Εχουν την καλύτερη ομάδα που έχω αντιμετωπίσει στην καριέρα μου», είπε το περασμένο Σάββατο ο κόουτς της Κρίσταλ Πάλας, Ρόι Χότζσον, που μετράει 40 χρόνια στο ποδόσφαιρο. Συχνά τους επαινούν και οι σχολιαστές του αγγλικού ποδοσφαίρου και φυσικά οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές. Οι παράγοντες από την άλλη θεωρούν πως από το Big-6 ίσως είναι η μόνη ομάδα με την οποία θα μπορέσουν να βελτιώσουν ταχύτερα τις σχέσεις τους, αλλά για την ώρα κάποια από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Σίτι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τις θέσεις του σε σημαντικές επιτροπές της Premier League.