Με την αλλαγή του χρόνου, η γερμανική Bundesliga είχε κάθε λόγο να κάνει μεγάλα όνειρα για την ευρωπαϊκή πορεία των ομάδων της. Καμία καλύτερη της Μπάγερν Μονάχου δεν φαινόταν στον ορίζοντα στο Champions League. Η Ντόρτμουντ με τον Ερλινγκ Χάαλαντ, η Λειψία με τον κόουτς Γιούλιαν Νάγκελζμαν και η Γκλάντμπαχ που πήρε απτελέσματα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Ιντερ στη φάση των ομίλων, παρουσιάζονταν με καλές πιθανότητες να πετύχουν κάτι σημαντικό. Ολες τους πέρασαν στους «16». Στο Europa League, είχαν περάσει άλλες δύο στα νοκ άουτ. Θεωρητικά είχαν εύκολο έργο: η Χόφενχαϊμ με τη νορβηγική Μόλντε και η Λεβερκούζεν με την ελβετική Γιούνγκ Μπόις. Πλέον, η Ευρώπη ζει χωρίς τη Bundesliga.
Από την προηγούμενη σεζόν, οι Γερμανοί θεωρούσαν πως το στάτους τους εντός του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα έπρεπε να αλλάξει και να ανέβουν στην ιεραρχία. Να μην είναι πια το 3ο ή το 4ο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Μετά την πανδημία του κορονοϊού, δε, το πίστεψαν ακόμη περισσότερο. Εμοιαζε πως στη νέα εποχή, η σταθερά καλή οικονομική διαχείριση στους συλλόγους τους θα τους έδινε πλεονέκτημα επί των αντιπάλων.
Πέρυσι, επίσης είχαν έξι ομάδες στις νοκ άουτ φάσεις των δύο ευρωπαϊκών Κυπέλλων: τρεις στο Champions League και ισάριθμες στο Europa League. Αποκλείστηκε η Ντόρτμουντ από την Π.Σ.Ζ. και έμειναν δύο στο τουρνουά των «αστεριών» και η Μπάγερν Μονάχου με την Λειψία έφτασαν στα ημιτελικά με τους Βαυαρούς να κατακτούν τον τίτλο.
Στο Europa League, είχαν την Λεβερκούζεν, τη Βόλφσμπουργκ και την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Στους «32» διέλυσαν τις αντιπάλους τους. Η Λεβερκούζεν ξεπέρασε την Πόρτο με συνολικό σκορ 5-2. Η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης την Ζάλτσμπουργκ με 6-3 και η Βόλφσμπουργκ τη Μάλμε με 5-1. Στους «8», όμως, έμεινε μια, η Λεβερκούζεν και αποκλείστηκε από τη μετέπειτα φιναλίστ Ιντερ.
Αυτή την σεζόν όλα έμοιαζαν στρωμένα για να συνεχιστούν οι επιτυχίες. Ωστόσο, τα προβλήματα που οδήγησαν στην κατάρρευση προκλήθηκαν ως επί το πλείστον εσωτερικά. Τα κλαμπ της Bundesliga έχασαν το κύριο χαρακτηριστικό τους. Η Γκλάντμπαχ εδώ και μήνες παίζει γνωρίζοντας πως ο προπονητής της Μάρκο Ρόζε θα πάει στη Ντόρτμουντ. Η Ντόρτμουντ εδώ και καιρό έχει υπηρεσιακό τεχνικό τον Εντιν Τέρζιτς. Τόσο η μία όσο και η άλλη αποκλείστηκαν από τη Μάντσεστερ Σίτι.
Η Λειψία, αφού πούλησε το καλοκαίρι τον καλύτερο παίκτη της Τίμο Βέρνερ, αποφάσισε πως θα πήγαινε στα ματς με την Λίβερπουλ έχοντας πουλήσει και τον καλύτερο αμυντικό της, Νταγιό Ουπαμεκανό, στη Μπάγερν Μονάχου. Επιπλέον, υπάρχουν διοικητικές ανακατατάξεις τους τελευταίους μήνες και μια αδιάκοπη ανησυχία για το τί θα κάνει ο κόουτς Γιούλιαν Νάγκελζμαν. O οποίος μπορεί να καταλήξει κι αυτός στους Βαυαρούς.
Εκεί ζουν μεγάλη κρίση με την κόντρα μεταξύ του αθλητικού διευθυντή Χασάν Σαλιχάμιτζιτς με τον προπονητή Χάνζι Φλικ να επηρεάζει την ομάδα. Ο Φλικ θέλει να λάβει διαβεβαιώσεις πως θα τον εμπιστεύονται και πως η διοίκηση θα λαμβάνει υπόψη την άποψή του στα ζητήματα που αφορούν στην κατάρτιση του ρόστερ. Αν δεν συμβεί αυτό το «αντίο» θα είναι πρόωρο και μάλλον θα επιλέξει να γίνει ο επόμενος προπονητής της Εθνικής Γερμανίας.
Ενα μήνα αφότου αποκλείστηκε από τη Γιούνγκ Μπόις με συνολικό σκορ 6-3, η Λεβερκούζεν απέλυσε τον κόουτς Πέτερ Μπος και προσέλαβε υπηρεσιακό τον Χάνες Βολφ. Η αντίστοφη μέτρηση για τον Ολλανδό άρχισε αφότου η ομάδα βγήκε εκτός Ευρώπης. Η Χόφενχαϊμ σε πολλές περιπτώσεις αυτή την σεζόν έχει σκεφτεί να διώξει τον κόουτς Σεμπάστιαν Χένες.
Το γερμανικό ποδόσφαιρο απογοητεύτηκε. Η τακτική της Μπάγερν Μονάχου και της Λειψίας έμοιαζε ακαταμάχητη την περασμένη σεζόν που η Bundesliga επέστρεψε ταχύτερα από όλους μετά το στοπ της πανδημίας και οι παίκτες τους είχαν δύο εβδομάδες ξεκούρασης μέχρι να παίξουν στο Final 8 του Champions League, ενώ οι υπόλοιπες έφτασαν με την... ψυχή στο στόμα (Αταλάντα, Aτλέτικο Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Σίτι) ή σχεδόν χωρίς παιχνίδια στα πόδια τους (Π.Σ.Ζ., Λιόν). Τώρα, θ' ακολουθήσει ανασυγκρότηση ενόψει της επόμενης σεζόν.