Το έργο το έχουμε ξαναδεί, δυστυχώς. Κι ο Κόλιν Κάπερνικ στο NFL άρχισε μαζί με τον Ερικ Ριντ να γονατίζουν ζητώντας ισότητα και να σταματήσει η βαρβαρότητα των αστυνομικών. Το μήνυμα χάθηκε γιατί ξαφνικά παρουσιάστηκε ως «ασέβεια» προς τον ύμνο, την σημαία, τους βετεράνους πολέμου και με τη μηχανή προπαγάνδας του Ντόναλντ Τραμπ να προβάλλει το λανθασμένο επιχείρημα, ενώ ο ίδιος έβρισε τους αθλητές. Τώρα, το βλέπουμε και στα γήπεδα της Αγγλίας. Δύο φιλικούς αγώνες έδωσε η Εθνική ομάδα στο Μίντλεσμπρο, με τους παίκτες της να γονατίζουν για να υποστηρίξουν το κίνημα Black Lives Matter. Την πρώτη οι αποδοκιμασίες «χάθηκαν» από τα χειροκροτήματα. Τη δεύτερη, όμως, εκείνοι που διαμαρτύρονται γιατί «η πολιτική δεν πρέπει να μπλέκεται με το ποδόσφαιρο» κάλυψαν τα πάντα, μέχρι και πάλι οι άλλες φωνές να τους σταματήσουν.
Βέβαια, η πλειονότητα όσων νιώθουν ενοχλημένοι, πανηγύρισαν όταν ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, πίεσε για να πάρει η Αγγλία περισσότερα ματς του EURO ή όταν στην UEFA ένιωσαν πως δεν μπήκε τυχαία η Τουρκία στην κόκκινη λίστα λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του τελικού του Champions League με απώτερο στόχο τη μεταφορά του στο «Γουέμπλεϊ» - κάτι που τελικά δεν έγινε. Μάλιστα, νιώθουν κι ενισχυμένοι που ο Λι Αντερσον, βουλευτής των Συντηρητικών, είπε πως θα μποϊκοτάρει την Αγγλία εξαιτίας της συμβολικής πράξης. Μαζί μ' έναν άλλον βουλευτή, τον Τζόναθαν Γκούλις, επίσης των Συντηρητικών, υποστηρίζουν πως το κίνημα Black Lives Matter: «είναι Μαρξιστικό και θέλει να καταστρέψει την ιδέα της οικογένειας», δήλωσαν σύμφωνα με τους The Times. Είναι που η πολιτική δεν πρέπει να μπλέκεται με τη μπάλα. Πόσοι απ' αυτούς άραγε να χάρηκαν με την αντίδραση των Ευρωπαίων πολιτικών που καταδίκασαν την Super League;
Το εντυπωσιακό είναι πως περίπου οι ίδιοι οπαδοί βρίσκονταν στις εξέδρες για τις δύο τελευταίες αγωνιστικές της Premier League και οι παίκτες έκαναν ακριβώς την ίδια κίνηση: γονάτισαν. Ακουσαν χειροκροτήματα και ένιωσαν την υποστήριξη του κόσμου στην προσπάθειά τους για να μεταφέρουν το μήνυμά τους κατά του ρατσισμού. Το ίδιο συνέβη και στο «Ντραγκάο» στον τελικό του Champions League με περίπου 12.000 Αγγλους οπαδούς στις εξέδρες.
Η μπάλα πήρε και τον παίκτη της ΑΕΚ, Ιονούτ Νεντελτσιάρου. Ο διεθνής Ρουμάνος ήταν ένας από τους δύο παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας που δεν γονάτισαν. Αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει με μήνυμά του στα social media πως εκείνος δεν είναι ρατσιστής και δεν ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει την εναντίωσή του στο φαινόμενο του ρατσισμού μ' αυτόν τον τρόπο. Στη Formula 1 επίσης δεν γονατίζουν όλοι. Προκλήθηκε ζήτημα στις δύο – τρεις πρώτες φορές, αλλά οι οδηγοί που παρέμεναν όρθιοι εξήγησαν την στάση τους και το θέμα έκλεισε εκεί, με το άθλημα να φαίνεται πως στηρίζει τον Σερ Λιούις Χάμιλτον με όλη του δύναμη.
Τώρα, ο φόβος είναι πως ακόμη και στο πιο «ανοιχτό» Λονδίνο θα υπάρχουν οι ίδιες αντιδράσεις καθώς τα «τρία λιοντάρια» θ' αγωνιστούν στο «Γουέμπλεϊ» για τη φάση των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Επειτα, υπάρχει ανησυχία για το αν θα δούμε τέτοιες σκηνές και στ' άλλα δέκα γήπεδα της Ευρώπης όπου θα γίνουν ματς. Μεταξύ αυτών η Βουδαπέστη και η Αγία Πετρούπολη. Ειδικά το γήπεδο της Αγίας Πετρούπολης, αυτό της Ζενίτ, έχει τιμωρηθεί πολλές φορές από την UEFA για ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών της τοπικής ομάδας. Εχουν καταγραφεί περιστατικά ρατσισμού ακόμη και κατά παικτών της ίδιας της ομάδας.
Σε κάθε περίπτωση είναι μια ακόμη ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία να λάβει δράση. Αυτή την σεζόν καταγράφηκαν μισή ντουζίνα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς μεταξύ παικτών στο κορυφαίο επίπεδο. Υπήρξε μονάχα μια τιμωρία για ρατσισμό, αυτή του Τσέχου ποδοσφαιριστή της Σλάβιας Πράγας και της Εθνικής Τσεχίας, Οντρέι Κουντέλα, για την επίθεσή του στον Γκλεν Καμαρά των Ρέιντζερς σε ματς του Europa League. Δέκα αγώνες η ποινή, το μίνιμουμ. Ο άλλος Ρουμάνους που έμεινε όρθιος, ο Νικολάε Στάντσου, συμπαίκτης του Κουντέλα στην Σλάβια Πράγας, τόνισε πως έμεινε όρθιος ως ένδειξη συμπαράστασης προς τον φίλο του. «Τιμωρήθηκε ενώ δεν υπήρχαν στοιχεία. Δεν νομίζω πως με το να γονατίζουμε θα λύσει κάτι», τόνισε.
Οι ποδοσφαιριστές, ιδίως οι Αγγλοι, καταγγέλλουν συνεχώς έπειτα από κάθε παιχνίδι τους ρατσιστικές επιθέσεις στα social media. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο προπονητής Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, έχουν αποδεχθεί πως έτσι θα είναι και πλέον περιμένουν και τις αποδοκιμασίες της εξέδρας. «Είναι κρίμα, γιατί περιμέναμε πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. Το έχουμε αποδεχθεί αυτό ως ομάδα. Οι αποδοκιμασίες δεν πρόκειται να σταματήσουν αυτό που κάνουμε και αυτό που πιστεύουμε και φυσικά θα συνεχίσω να τους υποστηρίζω. Ο κόσμος, όμως, είναι αυτός που είναι και πρέπει να ζήσουμε μ' αυτό. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και πως θα συνεχίσουμε να γονατίζουμε γιατί οι παίκτες είναι δυνατοί και ενωμένοι και δεν αφήσουν ορισμένες φωνές να τους επηρεάσουν», δήλωσε.