Από το 2000, όταν η νέα Ευρωλίγκα αντικατέστησε ονομαστικά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (και πρώην Κύπελλο Πρωταθλητριών) και έγινε μία «πιο επαγγελματική» λίγκα, «δραπετεύοντας» από τη FIBA, το όνειρό της ήταν να μοιάσει στο ΝΒΑ. Ο χαρακτήρας της «κλειστής λίγκας» ήταν στο μακροπρόθεσμο πλάνο του Τζόρντι Μπερτομέου, με πρώτο βήμα το 2015 και την χορήγηση δεκαετούς εξασφαλισμένης συμμετοχής σε 11 ομάδες. Η «Mundo Deportivo», πάντως, πήγε την Πέμπτη (13/5) το θέμα ακόμη πιο πέρα, αποκαλύπτοντας ότι ο Ισπανός εκτελεστικός διευθυντής ετοιμάζει ένα «κλειστό» πρωτάθλημα από τη σεζόν 2023 – 2024.
Η ισπανική εφημερίδα αναφέρει πως ο Μπερτομέου, τον οποίο οι ομάδες έβαλαν σε «επιτήρηση», έχει αρχίσει ήδη οι διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση, Μία εξέλιξη η οποία ουσιαστικά σημαίνει πως η Ευρωλίγκα «κλειδώνει» τον ανταγωνισμό όχι μόνο στα εγχώρια πρωταθλήματα, αλλά και στο «δικό της» EuroCup, ο πρωταθλητής του οποίου κερδίζει τη συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Αν ισχύει το δημοσίευμα, η Ευρωλίγκα δείχνει ξεκάθαρα τη διάθεση να ακολουθήσει το σύστημα του ΝΒΑ με εγγυημένη συμμετοχή ομάδων και αλλαγές μόνο με αυστηρά κριτήρια.
Η «Mundo» επισημαίνει ότι οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός όπως και οι υπόλοιπες εννέα ομάδες (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μ., Μπασκόνια, Αναντολού Εφές, Φενερμπαχτσέ, Αρμάνι Μιλάνο, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ζάλγκιρις Κάουνας) που έχουν εγγυημένη συμμετοχή, είναι σύμφωνοι με το πλάνο. Και εξηγεί πως ενώ η σύνθεση της διοργάνωσης θα είναι μόνιμη, οποιαδήποτε διαφοροποίηση θα είναι δεκτή μόνο αν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα ως αιτία αδυναμίας συμμετοχής.
Για την επόμενη σεζόν, εκτός των 11 μετόχων και της αναμενόμενης πρόσθεσης των Μπάγερν Μονάχου και Βιλερμπάν ως μόνιμες, θα αγωνιστεί με διετή πρόσκληση η Αλμπα Βερολίνου. Θα παίξουν επίσης η Μονακό και Ούνικς Καζάν του κόουτς Δημήτρη Πρίφτη, πρωταθλήτρια και φιναλίστ του EuroCup αντίστοιχα, ο νικητής της Αδριατικής Λίγκας και πιθανότατα με wild card η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Αν η Ευρωλίγκα προχωρήσει το πλάνο της «κλειστής» λίγκας, όλα τα παραπάνω δεν θα ισχύουν, καθώς όλες οι θέσεις θα είναι προκαθορισμένες.
Σε αυτή την περίπτωση, το EuroCup δεν θα έχει λόγο ύπαρξης και η «Mundo» επισημαίνει πως οι 11 σύλλογοι – μέτοχοι θέλουν τη «διάλυσή» του, καθώς είναι μία διοργάνωση που κοστίζει επτά εκατομμύρια ετησίως και προσφέρει στην Ευρωλίγκα μόνο τρία εκατομμύρια... Προσθέτει, μάλιστα, πως το EuroCup κατόρθωσε να συνεχίσει τα τελευταία χρόνια ως «μοχλός πίεσης» και «πολιτική τακτική» του Μπερτομέου, ώστε να «κλέβει» ομάδες από το Basketball Champions League της FIBA.