Τα «μαθηματικά» αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού. Σκορ, νίκες και τίτλοι που μεταφράζονται σε λεφτά. Τεχνοκράτες παράγοντες και ακριβοπληρωμένοι αθλητές τα θεωρούν απαραίτητα πρώτα για να προσελκύσουν και μετά για να αξιοποιήσουν το ταλέντο.
Η φετινή μπασκετική Ευρωλίγκα μπορεί να παρουσιάζει εξαιρέσεις στον «κανόνα» των περικοπών λόγω Covid-19. Αν και ακόμη δεν έχουν επισημοποιηθεί οι προϋπολογισμοί των 18 ομάδων της διοργάνωσης, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, σε συνέχεια της «σφιχτής» οικονομικής πολιτικής τους μετά τα χρόνια της κρίσης στη χώρα, μείωσαν κι άλλο τα μπάτζετ τους.
Σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής «L’ Equipe», τον Νοέμβριο του 2019, οι ελληνικές ομάδες ήταν πέρσι χαμηλά στη λίστα των προϋπολογισμών.
*Ο Ολυμπιακός, 12ος με 16 εκατ. ευρώ.
*Ο Παναθηναϊκός, 14ος με 14 εκατ.
Η πορεία του «τριφυλλιού» ήταν αντίθετη, με την 6η θέση, πριν από τη ματαίωση της περυσινής σεζόν λόγω κορονοϊού. Οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν 11οι. Φέτος, ο Ολυμπιακός φέρεται να έχει αγωνιστικά έξοδα ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ και βρίσκεται στη 10η θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 11 νίκες - 12 ήττες, ενώ οι «πράσινοι» των 6 και κάτι εκατομμυρίων είναι 15οι, με 8 νίκες - 14 ήττες...
Τη σεζόν 2020-2021, ο σύλλογος με το χαμηλότερο μπάτζετ είναι η γερμανική Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί φέρονται να έχουν ξοδέψει κάτι περισσότερο από 6 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς πάντως αυτό να έχει επίπτωση στο αγωνιστικό κομμάτι. Η ομάδα του Ιταλού προπονητή και άλλοτε κόουτς της Εθνικής μας, Αντρέα Τρινκιέρι, έχει διαγράψει μία (απρόσμενα) εξαιρετική πορεία ως την 5η θέση, με 14 νίκες - 9 ήττες! Στην περσινή σεζόν οι Γερμανοί είχαν το δέκατο υψηλότερο μπάτζετ, με περίπου 23 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν τους οδήγησε παρά μόνο στην... τελευταία θέση (ρεκόρ 8-20) της «κουτσουρεμένης» regular season.
Η πανδημία, βεβαίως, δεν κόστισε απλώς την ανάδειξη του πρωταθλητή Ευρώπης. Είχε επιπτώσεις και απώλειες. Οι άδειες εξέδρες, οι μειωμένες χορηγίες και τα χαμηλότερα έσοδα των ομάδων μείωσαν εύλογα τις σπατάλες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη σεζόν 2019-2020 επτά ομάδες είχαν προϋπολογισμούς άνω των 25 εκατ.:
Μπαρτσελόνα - 41
ΤΣΣΚΑ Μ. - 40,7
Ρεάλ Μ. - 40
Χίμκι - 33,3
Μιλάνο - 31
Φενερμπαχτσέ - 30
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης - 26,7
Στην τρέχουσα, όμως, το υψηλότερο μπάτζετ φέρεται να μοιράζονται η ΤΣΣΚΑ (2η με 16-8) και η Μιλάνο (3η με 15-7 και έξι διαδοχικές νίκες), που βάσει αναφορών έχουν ξοδέψει από 25 εκατ. ευρώ. Η τουρκική Αναντολού Εφές, η οποία ως πρωτοπόρος πέρσι (ρεκόρ 24-4) θεωρήθηκε η αδικημένη της διακοπής, δεν θέλησε να μειώσει τα έξοδά της. Ομως τα 23 εκατ. (μόλις κατά ένα εκατομμύριο μικρότερα από την περασμένη χρονιά) την έχουν στην 7η θέση, με ρεκόρ 13-10.
Ξεχωρίζει επίσης η κάκιστη χρονιά της ρωσικής Χίμκι (μπάτζετ 20 εκατ. ευρώ), που είναι στην τελευταία θέση με ρεκόρ 2-21 (και 14 σερί ήττες!), αλλά και η γενικά (αρχικά) πτωτική πορεία και της τουρκικής Φενερμπαχτσέ. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2017, ωστόσο, αν και άρχισε τη σεζόν με προϋπολογισμό 19 εκατ., μέτρησε 10 ήττες σε 15 ματς. Πλέον, με τις προσθήκες των ΓκούντουρΙτς και Ο’Κουίν, κατόρθωσε να αντιστρέψει εσχάτως τα δεδομένα και με 8 συνεχείς νίκες είναι πια 9η, με ρεκόρ 13-10.
Στα «πάνω σκαλοπάτια» - εκτός της Μπάγερν Μ. - εμφανίστηκαν κι άλλες ομάδες - εκπλήξεις. Κι αν η Ζενίτ Αγ, Πετρούπολης δαπάνησε 17 εκατ. (λιγότερα, πάντως, από τα περσινά 26,7) για να βρεθεί στην 6η θέση (13-8), η λιθουανική Ζάλγκιρις δεν επηρεάστηκε από τη φυγή του κόουτς Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και τη μείωση του μπάτζετ. Η ομάδα του Κάουνας μείωσε τα αγωνιστικά κόστη της από 11,9 σε 7,2 εκατομμύρια, ωστόσο φιγουράρει στην 8η θέση, με ρεκόρ 13-10.