Η UEFA απέρριψε το αίτημα των αρχών του Μονάχου να φωτίσουν το «κέλυφος» της «Allianz Arena» στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Οι Γερμανοί ήθελαν να δείξουν μ' αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή τους στην LGBTQ+ κοινότητα. Η απαγόρευση πήρε διαστάσεις. Αμέσως άλλα γερμανικά γήπεδα ανακοίνωσαν πως θα ανάψουν τα φώτα τους στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία δέχθηκε σκληρή κριτική. Το ματς της Γερμανίας με την Ουγγαρία (22:00, Μακεδονία TV) για την 3η αγωνιστική του 6ου γκρουπ έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Ο λόγος της άρνησης, όπως εξήγησε σε ανακοίνωσή της η UEFA, είναι η πολιτική ουδετερότητά της. Ανέφερε πως η πρόταση του δημάρχου του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, ήταν μια «απάντηση» προς το νέο νόμο που ψηφίστηκε στην Ουγγαρία, με τον οποίο απαγορεύεται να εμφανίζονται gay άνθρωποι στη σχολική ύλη ή σε εκπομπές που προορίζονται για κοινό κάτω των 18 ετών. «Η απόφαση της UEFA είναι απογοητευτική», σχολίασε ο Ράιτερ. «Ευτυχώς στις τάξεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου επικρατεί η κοινή λογική και δεν ενέδωσαν στην πολιτική προβοκάτσια. Ελαβαν την σωστή απόφαση», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο.
Στο Μόναχο θα μοιραστούν, όμως, 10.000 σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Το πως η ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολιτικό ζήτημα μεταξύ δύο χωρών προκάλεσε αντιδράσεις. Πολλοί παίκτες και παράγοντες στάθηκαν στο πλευρό των Γερμανών, ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, υποστήριξε πως και η Γαλλία σκέφτεται να φωτίσει κι αυτή τα δικά της γήπεδα. «Δεν πρόκειται για πολιτικό μήνυμα, αλλά είναι ζήτημα αξιών», δήλωσε. Μόλις πριν μερικές ημέρες, η UEFA άνοιξε πειθαρχικό έλεγχο για το περιβραχιόνιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου που φορά ο τερματοφύλακας της Γερμανίας, Μάνουελ Νόιερ. Εκλεισε την υπόθεση άμεσα μετά την κατακραυγή. Δύο αυτογκόλ, ενώ έχουν προηγηθεί άλλα τόσα.
🌈✊🏼 pic.twitter.com/YlGwTcwPOu
— Antoine Griezmann (@AntoGriezmann) June 22, 2021
Προχθές, δε, σ' ένα άλλο άθλημα όπου το μοντέλο του «macho man» επικρατεί, το NFL, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες την ανακοίνωση του Καρλ Νάσιμπ, αμυντικού των Λας Βέγκας Ρέιντερς, του πρώτου εν ενεργεία παίκτη που παραδέχθηκε πως είναι gay. Στις Η.Π.Α., η λίγκα και οι συναθλητές του αντιμετώπισαν την αποκάλυψη με θετικά σχόλια. Από την άλλη, ο κυβερνητικός οργανισμός του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αντιδρά σ' ένα περιβραχιόνιο και στο χρώμα των φώτων και μετά ελπίζει να πατάξει τα ομοφοβικά και ρατσιστικά συνθήματα από τα γήπεδα. Το μόνο που είχε να πει ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, ήταν: «στηρίζω τον Νόιερ κι αυτό που κάνει και είμαι υπέρ της φωταγώγησης του γηπέδου στα χρώματα του ουράνιου τόξου όταν δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Το αίτημα προήλθε από έναν πολιτικό και ήταν ένα πολιτικό μήνυμα που στόχευε μια άλλη χώρα».
.@Raiders DE Carl Nassib announced today that he’s gay. He also shared he's donating $100,000 to the @TrevorProject, a suicide prevention organization for LGBTQ youth.
— NFL (@NFL) June 21, 2021
The NFL family is proud of you, Carl. ❤️ pic.twitter.com/HXbcBuLg2X
Ακόμη δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την έναρξη του EURO και η UEFA έχασε όποια συμπάθεια κέρδισε με το φιάσκο της Super League. Υποκρίνεται όταν λέει πως είναι πολιτικά ουδέτερη γιατί χαιρέτισε την στήριξη των πολιτικών στην αντιπαράθεσή της με τους συλλόγους – αντάρτες. Αντιδράσεις υπήρξαν και για το πως αντιμετώπισε την κρίση με τον Κρίστιαν Ερικσεν. Μετά την κατάρρευση του Δανού ποδοσφαιριστή που υπέστη ανακοπή καρδιάς κι αφού επιβεβαιώθηκε πως είναι ζωντανός και σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο, οι υπεύθυνοι της UEFA έβαλαν σε δίλημμα τους Δανούς: ή παίζετε τώρα ή την επόμενη ημέρα στις 12. Αυτές ήταν οι... λύσεις, λίγη ώρα αφού ο συμπαίκτης τους πάλευε για τη ζωή του.
Μετά είναι το... γηπεδικό. Ενας από τους λόγους που η UEFA δεν θέλησε να επιτρέψει την αλλαγή του φωτισμού έχει να κάνει με την «συμμαχία» με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν. Είναι ο άνθρωπος που τη βοηθάει στα δύσκολα. Το έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν φιλοξένησε και με κόσμο στις εξέδρες τον τελικό του Σούπερ Καπ Ευρώπης στην «Πούσκας Αρένα», όταν η UEFA έκανε λόγο για το μεγάλο restart του ποδοσφαίρου, αλλά και σ' άλλες περιπτώσεις όπως το ν' ανοίξει το γήπεδο στο 100% για το EURO και με ευνοϊκές συνθήκες για τους επισκέπτες από άλλες χώρες. Αλλωστε, τα εισιτήρια αντιστοιχούν χοντρικά στο 20% των συνολικών εσόδων που προβλέπει ο οργανισμός να πάρει από τη διοργάνωση. Απομένει να δούμε πως θα εξελιχθεί το άλλο ζήτημα που αφορά στην Ουγγαρία: στα ματς της Εθνικής της χώρας με την Πορτογαλία και τη Γαλλία ακούστηκαν ομοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια. Η UEFA το ερευνά.
Υστερα, η Βουδαπέστη είναι και ένας εναλλακτικός προορισμός αν μεταφερθούν οι ημιτελικοί κι ο τελικός από το Λονδίνο σε περίπτωση που οι Αγγλοι δεν «χαλαρώσουν» τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού για τους 2.500 VIP's που θα καλέσει η UEFA. Πάντως, χθες, οι Αγγλοι ανακοίνωσαν πως θα φιλοξενήσουν περισσότερους από 60.000 θεατές στα ημιτελικά και στον τελικό. Στη Νιόν, δε, ενοχλήθηκαν και με τα σχόλια του Ιταλού Πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, που είπε: «δεν γίνεται να διεξαχθεί ο τελικός εκεί όπου αυξάνονται τα κρούσματα».
Βέβαια, δεν υπήρχε καμία ενόχληση όταν ουσιαστικά έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό στους Ιταλούς για να υποδεχθούν φιλάθλους ακόμη κι αν δεν ένιωθαν έτοιμοι να το πράξουν. Για μέρες η Ρώμη ήταν στον... αέρα και είχε προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί μέχρι κι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να πάρει τα ματς που ήταν προγραμματισμένα για την «Αιώνια Πόλη» στην Τουρκία.