Το Open του Μαϊάμι είναι γνωστό στο σιρκουΐ του τένις ως και το «5ο Grand Slam», αλλά η πανδημία του κορονοϊού το απαξιώνει. Απουσιάζουν τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος, τα χρηματικά έπαθλα μειώθηκαν σχεδόν κατά 60%, ενώ εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων στη Φλόριντα επιτρέπεται η παρουσία μόνο χιλίων θεατών τη μέρα. Το τουρνουά δεν θα έχει ούτε την αίγλη, αλλά ούτε και τη βαρύτητα προηγούμενων ετών. Κάτι που εξέφρασε και ο ίδιος ο Στέφανος Τσιτσιπάς τις προηγούμενες μέρες. Ο Ελληνας σταρ, νούμερο δύο του ταμπλό, θα αγωνιστεί στο δεύτερο γύρο με το νικητή του ζευγαριού Κέβιν Αντερσον – Τιάγκο Μοντέιρο.
Η ιδιοκτήτρια εταιρία του τουρνουά, η IMG, δεν φανταζόταν κάτι τέτοιο όταν πριν δύο χρόνια επένδυσε 63 εκατομμύρια ευρώ σε νέες εγκαταστάσεις στο Hard Rock Stadium. Μόνο οι φοίνικες που φυτεύτηκαν κόστισαν 30 χιλιάδες ευρώ ο ένας! «Είμαστε το νέο US Open», είχε πει ο Μαρκ Σαπίρο, πρόεδρος της Endeavor, όπου ανήκει η IMG, το 2019. Σαφώς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την πανδημία.
Ωστόσο, οι διοργανωτές είδαν την περασμένη εβδομάδα τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφα Ναδάλ να αποσύρουν τις συμμετοχές τους, ενώ νωρίτερα είχε κουνήσει... μαντίλι κι ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Από το 2004 είχε ν' απουσιάσει το «Big-3» του τένις από μια διοργάνωση Masters 1000. «Με όλους τους περιορισμούς, θέλω να ισορροπήσω τον χρόνο μου μεταξύ του διαστήματος που περνάω στο σιρκουΐ και στο σπίτι μου», είπε ο Σέρβος. Ο Ναδάλ θέλει να επικεντρωθεί στο χώμα κι ο Φέντερερ επέλεξε τις προπονήσεις από τον ανταγωνισμό μετά την επιστροφή του στη Ντόχα από τον τραυματισμό του.
Το άσχημο στην όλη υπόθεση είναι πως οι διοργανωτές απογοητεύτηκαν τόσο πολύ που έχασαν και την ευκαιρία να δουν την άλλη όψη του νομίσματος: συμμετέχουν ο Τσιτσιπάς, ο Ντανίλ Μεντβέντεφ, ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ, ο Αντρέι Ρούμπλεφ, ο Ντιέγκο Σβάρτσμαν και ουσιαστικά η πλειονότητα των σημαντικών εκπροσώπων της νέας γενιάς. Το Open του Μαϊάμι από αυτή την άποψη είναι το πρώτο σημαντικό τουρνουά που μας δίνει μια πρώτη εικόνα για το πως θα είναι η ζωή στο τένις χωρίς το «Big-3».
Στο ταμπλό των γυναικών, πάλι, βρίσκονται η Ναόμι Οσάκα και η Ασλεϊ Μπάρτι που ηγούνται των εννιά από των δέκα καλύτερων της κατάταξης. Η μία απουσία, όμως, «πονάει» τους διοργανωτές αφού πρόκειται για την Σερίνα Γουΐλιαμς που απέσυρε την συμμετοχή της λίγο πριν την κλήρωση εξαιτίας πονόδοντου που απαιτούσε να περάσει από χειρουργείο.
Για αρκετούς τενίστες, δε, η «φούσκα» στο Μαϊάμι, που δε διαφέρει από εκείνες άλλων τουρνουά έχει αφαιρέσει τη... χαρά από ένα από τα πιο διασκεδαστικά τουρνουά του tour. Μαζί με τα μειωμένα ποσά που θα λάβουν, αρκετοί αποφάσισαν πως δεν άξιζε τον κόπο να κάνουν το ταξίδι. Ιδίως οι τενίστες που έχουν δικαίωμα να παίξουν μόνο ένα ATP τουρνουά στις Η.Π.Α. Οι γυναίκες έχουν ακόμη δύο τουρνουά στο Τσάρλεστον τις επόμενες εβδομάδες.
Η νοητική κούραση επίσης παίζει ρόλο. Δεν λείπουν οι τενίστες που έχουν «μπουχτίσει» με τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Ενα παράδειγμα, ακραίο βέβαια, είναι ο Γάλλος, Μπενουά Περ. Παραδέχθηκε σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα L' Equipe πως είναι ικανοποιημένος με το να χάνει στον πρώτο γύρο των τουρνουά που συμμετέχει. «Απλά θέλω να φεύγω από τις “φούσκες”. Αυτό είναι ο στόχος μου σε όλα τα τουρνουά», είπε το νούμερο 33 της κατάταξης και συνέχισε: «φτάνω, παίρνω ένα μικρό ποσό (ως χαμένος στον πρώτο γύρο) και έπειτα πηγαίνω στο επόμενο τουρνουά. Κάνω τη δουλειά μου».
Ο Τσιτσιπάς άφησε το υπονοούμενο όταν πήγε στο Μαϊάμι από το Ακαπούλκο πως οι τενίστες είναι εκνευρισμένοι με κάτι, αλλά πλέον ολοένα και περισσότερο φαίνεται πως ιδίως οι νέοι τενίστες είναι τσαντισμένοι με την ATP για τις προσωρινές αλλαγές στον υπολογισμό της κατάταξης. Ο Ζβέρεφ είχε παραπονεθεί κι εκείνος πρόσφατα.